ABD'den somut F-16 adımı yok! Hangi ülke, hangi uçağı yapıyor?
Yunanistan ABD'den F-35 istiyor, Birleşik Devletler bu ülkeye büyük askeri yığınak yapıyor. Öte yandan ABD Türkiye'yi F-35 programından çıkardı ve uçakların modernizasyonu ile F-16 ticareti konusunda henüz somut bir adım atmadı. Türkiye'nin başka alternatifleri de var.
Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri'nden Türkiye'nin bir dönem üreticileri arasında yer aldığı F-35 uçaklarını istiyor. ABD, S-400 füze savunma sistemleri sebebiyle haksız bir şekilde Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı. Yunanistan'a büyük askeri yığınak yapan Birleşik Devletler'in Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Türkiye'nin F-16 çalışmalarını desteklediği biliniyordu. Ancak ABD tarafından bu konuda henüz somut bir adım gelmemiş gibi gözüküyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin farklı alternatiflere yönelebileceğini söylemişti. Erdoğan dünyada savaş uçağı satan tek ülkenin ABD olmadığını ifade ederek şu ifadeleri kullanmıştı👇
Havacılık editörü Tolga Özbek, Türk Hava Kuvvetleri'nin 1952 yılından bu yana ABD uçaklarını kullandığını ve bu sebepten bu uçaklarla ilgili orduda bir bilgi birikimi olduğunu söylüyor. Özbek, ABD'nin Türkiye ile savaş uçağı konusunda işbirliği yapmaması durumunda farklı kaynaklara yönelmenin bir oryantasyon süreci doğurabileceği görüşünde.
Özbek, Türkiye'nin gerektiği durumda da farklı uçaklara adapte olabileceğinin de altını çiziyor: "Gerekli yatırım yapılarak, bakım tesisi, yedek parça stoku oluşturarak, eğitim altyapısı kurarak farklı uçak tiplerini işletebilecek kabiliyete ulaşacaktır. Bu tür değişikliğin idamesini sağlayacak özelliğe de sahiptir”
Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde C ve D model yaklaşık 245 F-16 bulunuyor. Türkiye uçağın en büyük kullanıcılarından biri. Türk Hava Kuvvetleri'nin elindeki Block 30 model F-16 uçakları Özgür projesi ile Aselsan tarafından modernize edilecek. Kalan F-16 filolarından 80 uçağın modernize edilmesi ve 40 adet yeni F-16 alınması için Türkiye, ABD ile temas halinde.
Peki başka nereden uçak alınabilir? Fransa'nın çift motorlu AESA radarlı Rafale uçakları, son dönemde birçok hava kuvvetlerinin envanterine girdi. Ancak bu uçakların Yunan Hava Kuvvetleri'ne satılması ve son dönemde Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin gergin seyretmesi gibi nedenler de göz önünde bulunduruluyor.
Diğer NATO müttefikleri İngiltere, Almanya ve İtalya'nın da içinde bulunduğu bir konsorsiyum tarafından üretilen Eurofighter Typhoon da satın alınabilecek uçaklar arasında. Zaman zaman Türkiye'nin bu uçağa ilgisi olduğuna dair iddialar basında yer alıyor. Ancak şu ana kadar resmi ağızlardan satın alıma ilişkin bir açıklama yapılmadı.
İsveçli Saab firmasının üretti Saab JAS 39 Gripen uçağı, tek motorlu ve çok rollü bir savaş uçağı. Türkiye'nin ABD'den F-16'ları alamaması durumunda yöneleceği uçaklardan biri. Ancak Türkiye ile İsveç arasında vuku bulan bazı politik sorunlar nedeniyle bu uçağın tedarik edilme ihtimalini zayıf olarak değerlendirenler var.
Çin de önemli uçak üreticilerinden biri. Çin şu anda avcı uçağı Chengdu J-10, stealth özelliğe sahip hava üstünlük uçağı Chengdu J-20'yi seri olarak üretiyor. Ayrıca Pakistan ile ortak JF-17 yakın hava destek uçağı üretimi yapıyor. Shenyang FC-31 uçağı da henüz seri üretime geçmedi.
Türkiye'de dönem dönem gündeme gelen savaş uçağı alternatiflerinin başında Rusya geliyor. Rusya hali hazırda Mig-29, Mig-35, Su-35 gibi çok rollü hava üstünlük ve bombardıman uçaklarının yanında, stealth özelliğe sahip Su-57'yi üretiyor.
TÜRKİYE'DEKİ ÇALIŞMALAR NE DURUMDA?
Türk Uzay Sanayi Anonim Şirketi (TUSAŞ) Milli Muharip Uçak ve Hürjet adında iki yeni hava platformu geliştiriyor. İngiliz BAE Systems'in mühendis desteği ile gerçekleştirilen Milli Muharip Uçak (MMU), Türk Hava Kuvvetleri'nin ana vurucu güçlerinden olacak. İki motora sahip olacak uçak, 'hayalet uçak' işlevi görecek. Fabrika çıkışının 18 Mart 2023'te yapılması planlanan uçağın 2030 yılında seri üretime girmesi hedefleniyor.
Ancak MMU envantere girene kadar Türkiye ara bir satın alım yapabilir. F-16 teklifinin kabul edilmemesi halinde ABD'nin F-15 ve F-18 gibi diğer uçakların alınma ihtimali ortadan kalkıyor.
Havacılık editörü Tolga Özbek, Türkiye'nin 1983 yılından sonra F-16 alımları için düğmeye bastığını anımsatarak, aradan 40 yıl geçtiğini söylüyor ve uçakların modernizasyon ihtiyacını vurguluyor.
Ek kaynaklar: AA, Flightglobal.com, Saab
Kaynak: Web Özel