ABD'li 'sosyete' her şeyi bırakıp nasıl rahibe oldu? 30 yıllık sessizlik yemini...

ABD hristiyanlık
ABD'li 'sosyete' her şeyi bırakıp nasıl rahibe oldu? 30 yıllık sessizlik yemini...

Sahip olduğu her şeyi bırakıp sessizlik, yalnızlık ve yoksunluk yemini eden ve yaklaşık 30 yıldır bu yeminle yaşadığı manastırda yaşamını yitiren 92 yaşındaki Rahibe Mary Joseph'in hikayesi alışılmışın çok dışında...

Yaşamını inandığı dine adamaya karar verene kadar Ann Russell Miller olarak hayatına devam ediyordu. Partiler veren, opera kombinesi bulunan, 10 çocuk annesi zengin bir San Francisco kadını olan Ann için rahatlıkla “sosyete” denebilirdi.

1928'de doğan Ann, çocukluğu ve ilk gençliğinde de rahibe olmak istemiş ancak aşka düşüp bu hayalini başka bir hayal ile örtmüştü. 20 yaşında Richard Miller'la evlendi. Richard daha sonra Pacific Gas and Electric adındaki bir enerji firmasında başkan yardımcılığına kadar yükselecekti.

27'SİNDE 5 ÇOCUĞU VARDI...

Hafta sonu yaptığı paylaşımlarla annesinin yaşamının ilginç detaylarını aydınlatan Mark Miller, “27 yaşına geldiğinde 5 çocuğu vardı” diyor. 10 çocuğun en küçüğü olan Mark, “Daha sonra beş çocuk daha yaptı, iki cinsiyetten de bir basket takımı çıkıyordu. O buna 'planlı ebeveynlik' derdi” ifadelerini kullanıyor ve ekliyor:

“Milyon tane arkadaşı vardı. Sigara içti, içki içti, kumar oynadı hatta bir ara açık deniz dalgıcı oldu. O kadar hızlı ve dikkatsiz araç sürerdi ki indiğinizde hayali frene basmaktan ayağınız ağrırdı. Sigarayı, içkiyi ve kafeini aynı gün bıraktı ve bir şekilde bunun sonucunda şiddete başvurmadan başardı.”

ABD'li 'sosyete' her şeyi bırakıp nasıl rahibe oldu? 30 yıllık sessizlik yemini... - Resim : 1

Fotoğraf: (Twitter/Mark Miller)

Ann, evlatlarını San Francisco Körfezi'ne bakan dokuz yatak odalı bir konakta büyütürken bir anda arkadaşlarını toplayıp kayak tatillerine, Akdeniz'da yat turlarına ve tarihi gezilere kaçırmasıyla tanınırdı. Bir ara 22 farklı sivil toplum kuruluşun yönetim kurulunda üyeydi ve yetenekli üniversite öğrencileri, evsizler ve Katolik Kilisesi'ne yüklü bağışlarda bulundu.

HER ŞEY BİR ANDA BAŞTAN AŞAĞI DEĞİŞTİ

Hayaline geri dönüşü ve hayatını baştan aşağıya değiştirmesi ise trajik bir olaydan sonra oldu. 1984'te eşi kanser hastalığına yenik düştü ve bu acı haberden sonra dünyanın en katı rahibe tarikatlarından birine kabul edilmek için uzun bir adaylık ve test sürecine girdi.

Bu test süreci elbette nefs ile alakalı bir testti. Tam beş yıl sonra Kermil Dağı'ndaki Kutsal Bakire Meryem'in İhvanının Tarikatı'na yani kısacası Karmelitler'e katılmak için elinde avucunda ne varsa bağışladı.

ABD'li 'sosyete' her şeyi bırakıp nasıl rahibe oldu? 30 yıllık sessizlik yemini... - Resim : 2

Karmelit rahibeler, büyük ölçüde sessizlik içinde yaşayan, manastıra kapalı ve tasavuftaki “çile” anlayışına sahip bir tarikattır. Bir doktora görünmek gibi gerekli haller dışında manastırdan ayrılmazlar. Rahibeler sadece gerektiğinde konuşur, tefekkür ve dua için daha fazla zaman bırakırlar.

Mark annesi için “O sıra dışı bir rahibeymiş” diyor. “İlahileri çok iyi söyleyemezmiş. Manastırın etrafındaki görevlerine sıkça geç kalıyormuş ve izin verilmediği halde sokak köpekleriyle oynamak için onlara sopa fırlatıyormuş” diyor.

ABD'li 'sosyete' her şeyi bırakıp nasıl rahibe oldu? 30 yıllık sessizlik yemini... - Resim : 3

“Manastıra kapandığından beri onu yalnızca iki kez görebildim” diye devam eden Mark, “Ziyarete gittiğinizde ona ne sarılabilir ne de dokunabilirdiniz. Aranızda demir parmaklıklar olurdu” ifadelerini kullanıyor.

BİR PARTİYLE VEDA ETTİ!

Ann'in bazılarını hiç görmediği 28 torunu ve hiçbirini kucağına almadığı bir düzineden fazla torununun torunu oldu. Bir hücrede ince bir şilte ile kaplı ahşap bir kalas üzerinde uyuyan Ann, Hermes eşarplar, Versace ayakkabıları tamamen bırakıp bu zor yola girdiğinde ise 61. yaş gününü kutlayarak San Francisco'daki Hilton Oteli'nde 800 kişilik bir parti vererek ailesine ve arkadaşlarına veda etti.

ABD'li 'sosyete' her şeyi bırakıp nasıl rahibe oldu? 30 yıllık sessizlik yemini... - Resim : 4

O gün hayatının ilk 30 yılını kendisine, ikinci 30 yılını çocuklarına adadığını söyleyen Ann, üçüncü 30 yılını da inancına adamak istediğini söylemişti. Ertesi gün Rahibe Mary Joseph olarak manastırda yaşamak için her şeyi geride bıraktı.

Tam da dileği kabul oldu ve 61. yaşında alt üst ettiği sıradışı hayatının son üçte birlik bölümünü dilediği gibi yaşadı ve 91 yaşında hayatını kaybetti.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı BBC'de Harriet Orrell imzasıyla yayınlanan "The US socialite who gave it all up to become a Carmelite nun" adlı makaleden derlenmiştir.

Ek kaynak: Twitter, Wikipedia

Kaynak: Web Özel

karmelitler