65 yaştan sonra çalışmak: 'Oğluma düğün yapacağım'

SGK
65 yaştan sonra çalışmak: 'Oğluma düğün yapacağım'
SGK'nın 2020 kayıtlarına göre Türkiye'de 4-a kapsamında 80 yaşının üzerinde 154 vatandaş çalışıyor.

Türkiye'de yaşı 65'in üzerinde olan 16 bini aşkın vatandaş sigortalı olarak çalışıyor. Bu vatandaşların bazıları hala eksik prim günlerini tamamlamaya çalışıyor, kimi ise evlatlarına destek olma peşinde.

Türkiye’de geçinmek için 'bu yaştan sonra' çalışan insanların sayısı bir hayli fazla. SGK’nın 2020 yıllık istatistiğine baktığımızda Türkiye’de 65 yaş ve üzerinde toplam 16 bin 162 vatandaşın hala 4-a sigorta kapsamında çalıştığı görülüyor. Kayıt dışı ise bu yaş grubunda büyük bir sorun.

65 yaş üzerindeki çalışanlar daha çok mavi yaka işlerde istihdam ediliyor. Tarım, inşaat ve ulaşım sektöründe çalışıyorlar. İş hayatı uzmanları bu vatandaşlar arasında iş kazalarının da yaygın olduğunu aktarıyor. Kalbe bağlı rahatsızlıklar bu yaşta çalışan insanlarda daha yaygın görülüyor.

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG)’in raporuna göre; 2021 yılında her 4 saatte 1 işçi iş kazasında yaşamını yitirdi. 21’i 14 yaş ve altı olmak üzere 62 çocuk iş kazasında hayatını kaybederken 65 yaş üzerinde ise en az 143 ölüm gerçekleşti.

EKSİK PRİMLERİ TAMAMLAMAYA ÇALIŞIYORLAR

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) Sözcüsü Murat Çakır, 65 yaş üstü çalışanların bir kısmının geçmişte sigorta primleri düzgün ödenmeyen işlerde çalıştıklarını söylüyor. Bu çalışanlar bir yandan bu yaşlarında prim günlerini doldurmaya çalışırken bir yandan da ailelerinden dayanışma görmediklerinde ekonomik olarak zorlanıyorlar.

Çakır 65 yaş üstü insanların genellikle yaptığı işleri şöyle anlatıyor: “İnşaat işleri, bekçilik, temizlik, taksi, kamyon, otobüs, TIR şoförlüğü, mevsimlik tarım işçiliği, sokakta atık toplayıcılığı” diyor.

65 yaş üstü çalışanların bir kısmının da sigortasız çalıştığını anlatan Çakır, “İnşaatlardan çok denk geliyoruz, iş kazası geçirdiği zaman işverenler tarafından, ‘Burada çalışmıyordu. Bir tanıdığının yanına geldi.’ diyor.” ifadelerini kullandı. 

ÜCRETLERİ DÜŞÜK

Kanunlara göre; emekliliği gelen çalışanlar sigortalı çalışmaya devam ediyorsa emekli maaşlarından kesinti yapılıyor. 65 yaş üzerinde olup çalışan insanlar gençlerle aynı performansı gösterseler bile onlardan daha düşük ücretlere çalışabiliyor.

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) Sözcüsü Murat Çakır “Fabrikalarda 65 yaş üstü çok az insan çalışır. Ama inşaatta, küçük organize sanayilerde, tekstil atölyelerinde, tarımda ya da taşımacılıkta bu yaş grubuna çok yoğun bir şekilde talep oluyor” diyor. 

'TRAKTÖRLERİNİ ALIP BAŞKA TARLALARA GİDİYORLAR'

Çakır, özellikle tarım sektöründe artan mazot ve gübre fiyatlarından dolayı bazı 65 yaş üstünde çiftçilerin kendi traktörlerini alıp farklı tarlalara da çalışmaya gittikleri bilgisini veriyor.

Derin Yoksulluk Ağı’nın Kurucusu Hacer Foggo, sadece kendi geçimleri için değil çocuklarını desteklemek için de çalışan çok sayıda 65 yaş üstü vatandaş olduğunu söylüyor. Foggo, “Üniversitede çocuk okutmak için çalışanlar var.” demekte.

Foggo, Van’da yaptığı bir çalışmada gördüğü bir manzarayı paylaşarak, “Neredeyse bütün köyler boşalmıştı. Çünkü hayvancılık bitmiş. Bütün insanlar yakın şehirlerdeki inşaatlara gitmişler. Sosyal refahın olmasından kaynaklanan bir durum bu.” şeklinde konuştu. Foggo 65 yaş üstü olan ve hala çalışan vatandaşlar arasında karaciğer rahatsızlıkları, akciğer hastalıkları ve astıma daha sık rastladıklarını söyledi.

ARAZİ TAKSİDİ ÖDEYEN DE VAR OĞLUNA DÜĞÜN YAPACAK OLAN DA

65 yaşında ev kredisi ödeyen ve oğluna düğün hazırlığında olan Hüseyin Köseoğlu, “6 yıl önce emekli olunca ev kredisiyle ev aldım. Onun borcunu ödemek için çalışmaya devam ediyorum. Oğlum evlenecek yaza düğün yapacağız kara kara düşünüyorum. Altın fiyatı belli piyasa belli. Her şey pahalı” dedi.

68 yaşındaki Garip Taşdemir ise 10 yıl önce emekli olmuş. Oturduğu eve 2B kapsamında tapu çıkınca onun taksitlerini ödüyor. “Geçinmek için çalışmak zorundayım” diyor.

Son zamanlarda belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar arasında iş kazalarında hayatını kaybedenlerden bazıları:

21.11.2021-Ezilme, Abdullah Sayan, 58 yaş, Kütahya, Emekli olmuştu, geçinmek için bir aydır da madende bayrakçı olarak çalışıyordu, fabrikanın döküm sahasında geri manevra yapan kamyonun altında kaldı, iki çocuk babası.

10.12.2021-Bedirhan Mintemur, 64 yaş, Kocaeli, Körfez, çalıştığı ünitede kalp krizi geçirdi, dört çocuk babası.

30.11.2021- Sabahattin Çelik, 64 yaş, İstanbul, Esenyurt, Bekçi olarak çalıştığı inşaatın asansör boşluğuna düştü.

09.08.2021-Sıddık Ünal, 64 yaş, Kilis, Polateli, Belenözü Köyü, Elektrik direğinde arızayı tamir ederken akıma kapıldı.

Kaynak: Web Özel

emeklilik çalışma koşulları