Kurdaki hareket yabancı çalışanları nasıl etkiliyor?

ÖZEL HABERLER
Kurdaki hareket yabancı çalışanları nasıl etkiliyor?
Kurun yüksek olduğu dönemlerde Filipinli bakıcıların aylık ücretleri oldukça yükselmişti. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de Gürcistanlılar çanta, tekstil işinde çalışırken Özbekler ve Filipinliler bakıcılık sektöründe aktif. Bu çalışanların bir amacı da ülkelerine döviz göndermek. Peki kurdaki hareketlerden onlar nasıl etkileniyor?

Türkiye'de yüz binlerce yabancı, devletten aldıkları çalışma belgesi ile çeşitli işlerde çalışıyor. Bazıları kayıtsız şekilde çalıştırılan yabancıların bir amacı da kazandıkları paradan artırarak ülkelerindeki ailelerine döviz göndermek. 

Ancak döviz kurlarının Türk Lirası karşısındaki dalgalı seyri ile göçmenlerin kazandıkları ve ülkelerine gönderdikleri paraların miktarları da sürekli olarak dalgalanıyor. Bazı göçmenler bu hafta başında yaşanan ve dolar kurunun 18'i aştığı süreçte evlerine gönderdikleri paranın ciddi azaldığını anlatıyor. TL'nin tekrar değer kazanması ile durumları daha iyileşti ancak dolar kuru eylül ayı başında 8 TL civarındaydı.

"İŞİ ÖĞRENDİM ALIM GÜCÜ AZALDI"

Laleli'de bir çantacıda çalışan Gürcistan uyruklu Rita Weretelli, 8 yıl önce Türkiye'ye çalışmaya geldi. Weretelli, "O dönemler 0,70 Lari, 1 Türk Lirası ediyordu. Annem-babam Gürcistan'da oturuyor. Bundan 5-6 ay önce Gürcistan'a gitmem gerekiyordu. Annem kredi çekti, ben de krediyi yavaş yavaş öderim dedim. Bir sıkıntı çıktı ve gidemedim. Her ay o krediyi ödüyorum. 3-4 ay önce haftalığım yetiyordu ama şimdi iki haftalığımla anca ödeyebiliyorum." şeklinde konuştu.

Weretelli, "İşi bilmediğim dönemlerde aldığım para haftalık 120 dolar yetiyordu. Şimdi kaç yıldır çalışıyorum işi öğrendim, alım gücü azaldı" dedi.

BAKICILARA TL CİNSİNDEN ZAM

Çalışan anne-babalar çocuklarına bakmak için genelde bir bakıcıya ihtiyaç duyuyor. Varlıklı aileler ise Filipinli bakıcıları tercih ediyor, onlar da dolarla kazanıyor. 11 yıldır Türkiye'de ailelere yabancı bakıcılar bulan Olcay Nazlı Karakuş, daha çok Özbek, Türkmen ve Filipinli bakıcıların tercih edildiğini söylüyor.

Karakuş, Özbek, Gürcü ve Türkmen bakıcıların maaşını TL cinsinden artırmaya çalıştığını dile getirerek, "Bakıcı 5 bin alıyorsa bu kez 7-8 bin istiyor. Bu kur ile bile 450 dolar oluyor. Aileler de ücreti yükseltmek istemiyor. Yabancı bakıcılarda işsizlik acayip bir duruma geldi" ifadelerini kullandı.

YENİ ROTALAR OLUŞUYOR...

Karakuş bakıcıların ücretlerinin kurun rekor kırdığı dönemlerde sürekli azaldığını ifade ederken, bir bakıcının eline ayda 600-700 dolar geçtiği takdirde ülkesine para gönderebildiğini söylüyor. Karakuş, "Genellikle Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan uyruklu bakıcılar Avrupa'ya gitmek istiyor. Çünkü bin 500-2000 Euro arası ücret veriliyor. Nepal, Endonezya yani Uzakdoğulu bakıcılar ise, Singapur, Dubai ve Hong Kong'a başvurup gitmeye çalışıyor. Çünkü alacakları ücret çok büyük rakamlar. Ama burada dolar alan bakıcı da zor durumda" şeklinde konuştu.

Kurdaki hareket yabancı çalışanları nasıl etkiliyor? - Resim : 2
Narda Marinyas (solda) geçtiğimiz günlerde işten çıkarıldı. Yanındaki Olcay Nazlı Karakuş ise, Türk anne-babalara bakıcı hizmeti sağlıyor. 

'MAAŞTAN 400 DOLAR DÜŞÜLDÜ'

Filipinler vatandaşı Narda Marinyas 5 yıldır Türkiye'de bakıcılık yapıyor. Marinyas, "Arkamda ailemi, çocuğumu bırakıp geldim. Ailemiz Filipinlerde, Türk Lirası göndermek ile ailemiz burada olmadığı için işimize gelmiyor. Burada yerleşik hayatımız olmadığı için eski kurla 500-600 dolar veya Türk Lirası verildiğinde başka ülkeye gitmeyi tercih edebilirim" diyor.

Önceki gün işten çıkarıldığını aktaran Marinyas, "Maaşım 1000 dolardı, bakıcılığını yaptığım aile döviz kuru yükseldiği için 600 dolar teklif etti. Kabul etmedim. Hong Kong, Singapur, Malta, Polonya çok yüksek maaşlar veriyor" dedi.

'KUR STABİLKEN 200-300 DOLAR GÖNDEREBİLİYORDUM'

İstanbul, Fındıkzade tekstil işinde çalışan ve ismini vermek istemeyen yabancı uyruklu bir işçi iki yıl önce Türkiye'ye geldiğini söylerken, son aylarda dövizde yaşanan gelişmeler sebebiyle ailesine yolladığı paranın azaldığını aktardı. İşçi kur daha stabil iken ailesine ayda 200-300 dolar para gönderebiliyor olduğunu vurguladı.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler