6. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonu'nda

Ankara TBMM Gündem haberleri
6. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonu'nda

TBMM Adalet Komisyonu'nda, '6'ncı Yargı Paketi' olarak adlandırılan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri başlatıldı. Komisyonda milletvekilleri 6'ncı Yargı Paketi üzerine değerlendirmeler yaptı.

Mecliste '6'ncı Yargı Paketi' olarak adlandırılan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin başlatıldığı öğrenildi.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler başkanlığında toplandı.

Komisyonda, AK Parti ve MHP'nin ortak imzasını taşıyan 24 maddelik 'Hakimler ve Savcılar Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri başladı.

6'ncı Yargı Paketi olarak da bilinen kanun teklifi, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun yanı sıra Noterlik Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) değişiklikler öngörüyor. Buna göre; yargıda hakim ve savcı yardımcılığı kurumu oluşturulacak, noterlere gayrimenkul satışı yetkisi verilecek ve stokçuluk yaptığı belirlenen kişilere verilen hapis cezasının süresi uzatılacak. 

Teklifte ilk imza sahibi AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, teklifin ayrıntılarını paylaştı. Hakimler ve Savcılar Kanunu, Noterlik Kanunu, Danıştay ve Yargıtay Kanunu ile Türk Ceza Kanunu başta olmak üzere toplam 10 kanunda değişiklik öngörüldüğünü aktaran Kaya, şöyle konuştu:

"Tabii ki en başta, büyük ve kapsamlı değişiklik yaptığımız teklifimizdeki husus, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan düzenlemeler. Özellikle bu noktada, teklifimizle birlikte mesleğe giriş usulünü tamamen değiştiriyoruz. Hakim adaylığı müessesesini kaldırıyoruz, hakim ve savcı yardımcılığı müessesesini oluşturuyoruz. Noterlerin düzenlemiş oldukları satış vaadi sözleşmelerinin talep halinde elektronik ortamda tapu siciline de şerh verilebilmesini bu kanun teklifimizde sağlamış oluyoruz. Haksız ve yüksek miktarda gelir elde etmek amacıyla stokçuluk faaliyetleri gerçekleştiren fırsatçılarla daha etkin mücadele edebilmek için Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen 'fiyatları etkileme' suçunu ve yine Türk Ceza Kanunu 240'ıncı maddede düzenlenen 'mal veya hizmet satımından kaçınma' suçundaki cezaların üst sınırını 3 yıla çıkarıyoruz. Yine, besin veya malların değerleri veya işçi ücretlerinde artış ve ya eksiliş olması halinde cezayı yarı oranında, yine bu suçun failinin ruhsatlı simsar veya borsa tellalı olması halinde de yarı oranında cezanın arttırılmasını sağlamış oluyoruz." 

Komisyonda teklifin görüşmelerine, yarın devam edilecek şekilde ara verildi. 

 

Kaynak: DHA

TBMM Adalet Komisyonu 6. Yargı Paketi