6 SORU 6 CEVAP: Abdülhamid Han Akdeniz'de ne yapacak?

Doğu Akdeniz doğal gaz arama çalışmaları
6 SORU 6 CEVAP: Abdülhamid Han Akdeniz'de ne yapacak?
Abdülhamid Han sondaj gemisi Antalya'nın 55 kilometre açıklarında sondaj çalışmalarına başladı. Fotoğraf: AA

Türkiye Antalya'nın 55 kilometre açıklarındaki Yörükler-1 sahasında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başladı. Böylece Akdeniz'de iki yıl sonra tekrardan sondaj faaliyetleri başlamış oldu.

Türkiye'nin dördüncü petrol ve doğalgaz arama gemisi Abdülhamid Han sondaj çalışmalarına başladı.

1) ABDÜLHAMİD HAN NEREDE PETROL VE DOĞALGAZ ARAYACAK?

Abdülhamid Han petrol ve doğalgaz arama gemisi Antalya, Gazipaşa’nın 55 kilometre açığında sondaj çalışmalarına başlamak için yola çıktı. Böylece Türkiye Akdeniz’de iki yıl önce durdurduğu sondaj çalışmalarına tekrar başlamış oldu. Abdülhamid Han gemisi "Hakan İlhan", "Kutsi İlhan" ve "Murat İlhan" isimli gemilerle sürdüreceği çalışmaları Yörükler-1 sahasında yapacak.

Türkiye egemenlik haklarını kullanarak söz konusu alanda doğal kaynak arayışlarında bulunurken, söz konusu alan Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve hamisi Yunanistan’ın haksız hak iddialarından uzakta.

2) YÖRÜKLER-1 SAHASININ STRATEJİK ÖNEMİ NE?

Haber Global’de Saynur Tezel’in sorularını yanıtlayan Eski Botaş Daire Başkanı Ali Arif Aktürk: Sondaj yeri belirlendiğinde soğuk kanlı bir şekilde tartışmasız bir bölgede Antalya baseninde bir sondaja başladığını düşündüm. Ben Rodos baseninde bir sondaj çalışması bekliyordum ancak biraz daha soğuk kanlı davrandık.

Akdeniz’in her yerinde hidrokarbon varlığı yok. Potansiyel kaynak tespiti de var. Mısır’ın batısında her yer çalışıldı. Kalipso’da var bir kaynak. Mısır bölgesinde var. İsrail açıklarında ispatlanmış rezervler var. Antalya baseni çok çalışılmadı, orada varlık olabilir.

6 SORU 6 CEVAP: Abdülhamid Han Akdeniz'de ne yapacak? - Resim : 1

3) TÜRKİYE AKDENİZ’DE BAŞKA NERELERDE SONDAJ YAPIYOR?

Türkiye 2018 yılından bu yana kendi karasularında ve KKTC’nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ruhsat verdiği sahalarda toplam sekiz derin deniz sondaj yaptı. Enerji Bakanı Fatih Dönmez daha önce yaptığı açıklamalarda söz konusu alanlarda hidrokarbona rastlandığını ancak bunların ekonomik üretime elverişli olmadığını ifade etmişti.

4) TÜRKİYE’NİN DENİZ ARAMA FİLOSUNUN GÜCÜ NE?

Türkiye son yıllarda satın aldığı derin deniz sondaj gemileriyle dünyanın başlıca derin deniz sondaj filolarına sahip ülkeleri arasına girdi. Sismik gemileri de kapsayan filonun dördüncü derin deniz sondaj gemisi olan 238 metre uzunluğundaki Abdülhamit Han isimli geminin mürettebat sayısı 200'e kadar çıkabiliyor ve gemi 12.2 kilometre derinliğe kadar sondaj yapabiliyor.

5) KARADENİZ DOĞALGAZINDA SON DURUM NE?

Türkiye önceki yıl Zonguldak açıklarındaki Sakarya-1 sahasında önemli bir doğalgaz rezervi keşfetmişti. Enerji Bakanı Dönmez, buradaki gazın ulusal dağıtım şebekesine bağlanması için çalışmaların devam ettiğini ifade ediyor.

Gaz sahası hakkındaki son durumu aktaran bakan, "Beş kilometrelik sığ deniz boru hattı serimi tamamlandı. Yaklaşık 170 km'lik derin deniz boru seriminin %60'ı tamamlandı. Gelecek ay derin deniz boru serimini tamamlamayı hedefliyoruz" dedi. Filyos'ta gazı işleyerek tüketime hazır hale getirecek tesisin yapım çalışmaları sürüyor.

6) TÜRİKYE’DE İLK PETROL BULUNAN YER NERESİYDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdülhamid Han’ın görev yerine uğurlanması töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’de petrolün ilk kez İskenderun’da bulunduğunu anımsattı. 1889 yılında Kabaev nahiyesindeki Çingen köyünde keşfedilen petrol, işletilmek üzere Ahmed Necati Efendi’ye verilmişti. Daha sonra bu petrolü yabancılar işlemeye başlamıştı. Kesin bir bilgi olmamasına rağmen, bir Alman-İngiliz firması tarafından yapılan sondaj çalışmaları sonrasında yeterli petrol bulunamadığı gerekçesiyle durduruldu.

Kaynaklar: AA, Reuters, Osmanlı topraklarında petrolün bulunuşu ve İskenderun’da ilk petrol işletme çalışmaları (Prof. Dr. İdris Bostan), haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel