5 soru 5 cevap | Norovirüs tehlikeli mi? Uzmanlar: "Salgınlık bir durum yok"

Türkiye
5 soru 5 cevap | Norovirüs tehlikeli mi? Uzmanlar: "Salgınlık bir durum yok"

Okulların tekrar açılması çocuklar arasında görülen norovirüs hastalığının artmasına neden oldu. Özellikle çocukları okula giden aileleri korku sardı. Uzmanlar, öldürücü etkisi olmayan bu hastalığın salgına dönüşmeyeceğini söylüyor... Peki tam olarak nedir bu norovirüs?

Pandemi nedeniyle 1.5 yıl ara verilen yüz yüze eğitime geçen hafta başladık. Bir yandan koronavirüsle mücadele ederken, bir yandan da şimdi çocuklarda görülen norovirüsün okullarda arttığı söylentileri başladı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da dün, ishal ve kusma ile ortaya çıkan Norovirüs hastalığının da Covid-19 gibi hızla bulaşabildiğini belirterek, "Salgın yapabilir. Çünkü çok kolay bulaşabilir. Covid gibi kapalı ortamlarda, yakın temasta bulaşma riski artar. Mesela sınıfta bir çocuk kustuğunda o sırada çevreye yayılan partiküllerden bile diğer çocuklara bulaşabilir. Çok çok kolay yayılabilen bir virüs" ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgını gün geçtikçe tırmanırken, "Yeni bir salgın mı gelecek?" sorusu ise özellikle okullu çocukların ailelerini endişelendirdi. Çocukları hedef alan norovirüsle ilgili, çocuk enfeksiyon uzmanları ise şu anlık herhangi bir tehlike görmüyor. Peki nedir bu norovirüs? Salgına dönüşebilir mi? Okullarda artma ihtimali var mı? Bu soruları Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ile Prof. Dr. Ülker Öneş, Haberglobal.com.tr için yanıtladı.

NOROVİRÜS NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prof. Ceyhan: Tipik çocukluk çağı enfeksiyonu. En son 5-6 sene önce Aksaray'da rastlanmıştı. Belirtilerinin başında ishal, kusma, şiddetli karın ağrısı ve ateş geliyor.

Prof. Öneş: Norovirüs denilen şeyin diğer ismi mide gribi. Gıda veya içme suları ile havuz sularından kaynaklı olabiliyor. Çocukta ishal, kusma, karın ağrısı ve bulantı ile kendini gösterebiliyor. Ayrıca bütün yıl boyunca her yaştan insanları, açık veya kapalı toplulukları etkileyebiliyor. 

BULAŞICILIĞI NASIL, ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ Mİ?

Prof. Ceyhan: Çocuklar arasında solunum yoluyla bulaşmadığı için okuldan norovirüs kapması daha zor. Okulda verilen gıda veya suyun bir şekilde kanalizasyonda dışkı ile bulaşıyor olması lazım.

Prof. Öneş: Ağız ve dışkı yoluyla geçiyor. İçme suları ve havuz sularıyla da bulaşabilir. Bulaşıcılığı kovid gibi solunum yolu değil. Çocuklarda özellikle eğer bir bağışıklık bozukluğu yoksa çabuk geçebiliyor. Ama eğer yok bağışıklık bozukluğu varsa sarsabiliyor. Hastaneye yatacak şekilde ağır bir enfeksiyon yapmıyor.

KORONAVİRÜS GİBİ ENDİŞE VERİCİ Mİ?

Prof. Ceyhan: Şu an da hiçbir vaka yok. Bazen bir şehrin suyuna kanalizasyonun karışması gibi nedenlerle vakalarda yapabilir. Ama her ne kadar hastalık kapılsa bile koronavirüs gibi büyük tehlikesi yok.

Prof. Öneş: Koronavirüs gibi endişe edilecek bir yanı yok. Çocuğun kusması varsa okula gönderilmemeli. Süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerle beslenildiği ve ishal nedeniyle kaybedilen sıvı eksikliği alındığı takdirde en fazla 1 haftada geçiyor. Koronavirüsün yanında hiçbir şey değil.

SALGINA DÖNÜŞEBİLİR Mİ, SALGINLIK BİR SEYRİ VAR MI?

Prof. Ceyhan: Şu anda söylenildiği gibi ülkemizde herhangi bir norovirüs vakası yok. Yeni bulunmuş bir virüs gibi lanse edilmemeli. Bu durumda ortaya çıkıp 'Salgın olabilir' diye insanları korkutmanın bir anlamı yok. Dolayısıyla arttığına dair bir gösterge yok.

Prof. Öneş: Bu hastalık kovid ile karıştırılıyor. Belirtileri birbirine yakın ama Covid'de eklem ağrıları ve öksürük farkı var. O yüzden "Acaba salgına dönüşebilir mi?" deniyor. Öyle salgınlık bir seyir yok. Şu ana kadar ishal şikayeti olan, başvuran hastalar oldu ama norovirüs değil besin alerjisi nedeniyleydi ki besin alerjisi de ishal yapabiliyor.

OKULLAR AÇILDI NASIL BİR SEYRİ OLUR?

Prof. Ceyhan: Okulların açılması nedeniyle insanların norovirüs korkusu yaşamaları normal. Çocuklar arasında solunum yoluyla bulaşmıyor. Dikkat edildiği sürece hiçbir sorun olmaz.

Prof. Öneş: ABD'de okullarda norovirüsle ilgili uyarı verilmiş. Ülkemizde de okullar açıldı. Belki artma olabilir o yüzden önden uyarı gönderilebilir. Aileler de çocuklarında bu şikayetler varsa okula göndermemeli. Seyrinde ailelerin dikkat edip etmediği de önem kazanıyor. 

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

mehmet ceyhan