7 TL'yi aşan doların yükselişi devam ediyor! Peki neden?

dolar
7 TL'yi aşan doların yükselişi devam ediyor! Peki neden?

Geçen hafta Türk Lirası karşısında dip seviyeleri gören dolar baş döndürüyor. Dolar/TL yeniden 7.40'ları aştı. Peki neden? Piyasa ne diyor? Uzmanlar aracılığı ile 5 dakikada anlatıyoruz.

Kasım ayından bu yana dolar karşısında yüzde 20 değer kazanan TL, son 10 günde yüzde 5'i aşan kayıplar yaşadı. Geçen hafta son 7 ayın en düşük seviyesi olan 6.90 TL'nin altına kadar inen dolar/TL kuru, dün 7.40'ı aşarken, euro/TL de 9 seviyesini geçti. Dolarda neler oluyor? Bir hafta ara ile bu kadar farklı seviyelerin görülmesinin sebebi neler?

Tüm bunları Haberglobal.com.tr okurları için Yalova Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Baki Demirel ve İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ile konuştuk.

DOLAR/TL'DEKİ HAREKETİN SEBEBİ NE?

Baki Demirel: Dolar/TL küresel piyasaları etkisi altına alan tahvil faizlerindeki yükselişle yukarı döndü. Ekonomi yönetimi değiştikten sonra hem Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hem de Merkez Bankası'nın söylem değişiklikleri, yurtiçi piyasalarda olumlu karşılanmıştı ancak piyasalar artık daha başka şeyler bekliyor. Çünkü Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları var.

Rezervler yetersiz, cari açık yüksek, enflasyon yüksek... Henüz en yüksek enflasyonu görmedik. Döviz kazandıran işlemlerde muallaklık var. Turizmin ne kadar canlılık sağlayacağı konusundaki belirsizlik sürüyor. Mevcut yapısal sorunların nasıl çözüleceğini henüz bilmiyoruz. 

7 TL'yi aşan doların yükselişi devam ediyor! Peki neden? - Resim : 1Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Baki Demirel

Mert Yılmaz: Sadece bize özel bir durum değil. ABD tahvil getirilerinde 1.40 üzerine çıkan yükseliş, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yarattı. Son birkaç gündür negatif ayrıştığımız doğru. Ama kasım ayındaki ekonomi yönetimindeki değişiklikle birlikte en fazla kazanan para birimi de TL oldu. Haftanın son işlem gününde, yani yarın, dolar/TL kuru 7.15-7.16'nın üzerinde kapanırsa kur 7.30 TL'ye kadar yükselir. Ama bu tedirginlik yaratacak bir durum değil. Bir denge arayışı, dengelenme süreci söz konusu. 

REFORM ÇALIŞMALARINDA SONRA GELİNDİĞİNİN DUYURULMASI PİYASADA NASIL KARŞILIK BULUYOR?

Baki Demirel: Reformlardan kastedilenin ne olduğu çok önemli. Mesela borç sorunu ve istihdam sorunu nasıl çözülecek; enflasyona ilişkin daha somut adımlar nasıl atılabilir gibi konular çok önemli. Maliye politikasının buradaki etkisi ne olacak, vergi politikaları nasıl olacak konuları da önemli. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vurguladığı gibi para politikası sıkı olmalı. Kur sorununu azaltmak için politika faizi yüksek olmalı ama esas enflasyonla mücadelede ne yapılacak kısmına odaklanmalıyız. Maliye politikası daha genişleyici olmalı. Tarıma ilişkin politikalar ne olacak, bunları görmeliyiz. Diğer taraftan vergi politikalarında değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Tabana değil, tavana yayılan bir vergi politikası... Doğrudan gelir vergileri ön plana çıkmalı. İnsanlar işsizken, yoksulluk artarken devlet gelir de yaratabilir.

7 TL'yi aşan doların yükselişi devam ediyor! Peki neden? - Resim : 2

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz

Mert Yılmaz: Piyasa hukuk reformu bekliyor. Özellikle de yabancı yatırımcılar... Ekonomi yönetiminin değiştiği kasım ayından bu yana bu konuda herhangi bir adım atılmamış olması, yavaş yavaş o iyimserlikle Türkiye'ye yatırım yapan yatırımcıyı tedirgin etmeye başladı. Kısa sürede çok ciddi gelir sağladılar dolar bazında, gidebilirler. Bir de maalesef Türkiye'de kavramların içi boşaltıldığı için her şey reform olarak adlandırıldığı için açıklanacak olanın gerçek anlamda bir reform paketi olacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla piyasada çok ciddi bir fiyatlama etkisi olmaz. 

Kaynak: Web Özel

dolar kaç lira dolar kaç TL dolar neden yükseldi dolar ekonomi para faiz Hazine