5.8'lik depremi bilen Ahmet Ercan'dan depremle ilgili açıklamalar

Haber Global ekranlarında 5.8'lik depremi tahmin eden Jeofizik Mühendisi Ahmet Ercan, yine Haber Global ekranlarında 5.8'lik depremi yorumladı

Daha önce Haber Global yayınında 5.8 büyüklüğünde depremi haber veren Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan yine Haber Global ekranlarında açıklamalarda bulundu. Ercan, "Kuzey Anadolu kırığında bir deprem olduğunda tek deprem olmuyor, en az 3-4 deprem oluyor. 4.7'lik depremin uyarıcı deprem olup olmadığını söylemek çok zordu. Ancak oluş yerine bakarsak, geçen gün gönderdiğimiz haritada olduğu gibi Eskişehir üzerinden, Mudanya üzerinden gelen Marmara'yı kat edip Çınarcık çukurundan tam Silivri önünde Kuzey Anadolu kırığıyla kesişen Eskişehir-Trakya kırığı var. Bu kendi başına çok tehlikeli kırık değildir. Ama Kuzey Anadolu kırığıyla birleştiği yer çok tehlikelidir. Deprem tam bu noktada oldu. Dolayısıyla bizim için çok önemliydi burası. Burada 4.6 yaptı. Bu eğer tek başına deprem olsa 3.8'e kadar varan artçı depremlerini yapıp 15 gün içinde susacaktı. Ancak görülüyor ki, burada biriken gerginlik oranı çok daha yüksek. Bu kavşak noktası iki taraftan besleniyor. Şu anda 120 km uzunlukta Tekirdağ kolu üzerinde bunun bir uygulamasını yaptı. Dedi ki, 'Burada daha sonra 7-7.2 büyüklüğünde bir deprem olacak'. Ve olacağı derinlik de 7-10 km derinde, granit katmanı içinde patlayacak. Buradaki gerginlik birikimi astonosferde yani yaklaşık buradan 30 km derinde bir mağmanın çevrim akımlarıyla geriyor bu bölgeyi. 

"4.7'DEN SONRA 5.8'LİK DEPREM OLAĞAN BİR OLAY DEĞİL"
Bir depremden sonra ikinci daha büyük bir depremin olması olağan bir olay değildir. Ama olmayacak bir olay da değildir. 4.7'lik deprem küçük deprem sınırına giriyor. Buna karşılık bugün olan 5.8'lik deprem orta büyüklükte deprem sınırına giriyor. İkisinden de çıkan enerji birbirinden çok farklı. Geçen gün olan depremin süresi yaklaşık 5 saniye idi. Bugün olan depremin süresi yaklaşık 16 saniye. Olduğu yer aynı. Kavşak noktalarında gerginlik birikimi ve boşalmalar olur. Bundan 20 yıl önce hazırladığım haritayla çakıştı. Kavşak noktasında benim beklediğim deprem büyüklüğü yaklaşık 7-7.2. Şunu da söyleyeyim, depremin yerini büyüklüğünü ve zamanını söylemiyorsan o zaman deprem kestirimi yapmıyorsun demektir.

SONRAKİ BÜYÜK DEPREM 7-7.2 ŞİDDETİNDE VE 2035'TEN SONRA OLACAK
Pazartesi günü Haber Global'de 5.8'lik depremi belirtmiştim. Bu kadar kısa zamanda olacağını bilmiyordum. Bu hemen gerçekleşti. Bu demektir ki; buradaki gerginlik birikimi beklenenden daha çok. Bu gerginliğin tamamını boşaltıp boşaltmadığını bilmiyoruz. Ancak önceki deprem kırık oluşturmazken bugünkü deprem denizin altında granit katmanı içinde yaklaşık 5-5.2 km'lik bir kırık oluşturması gerekiyor. Bu, kırığın Tekirdağ kolunun kırılma direncini küçülttü. 6 milyar gigatonluk kırılma gücünde bir daralma oldu. Burayı kırabilmesi için gereken deprem büyüklüğü yaklaşık 7-7.2'lik olmalı. Bu olacak mı? Olacak. İstanbul bölümü biraz daha karışık. İstanbul kolunun bir bölümü doğu-batı doğrultusunda bir bölümü ise güney batı-kuzey batı doğrultusunda köşe yaparak kırılacak. İstanbul kolunda ikinci bir kol da var. O da Yalova Altınova'nın olduğu yerden Tuzla'nın önünden doğru Bostancı'ya kadar bölümü 1999 depreminde kırdı. İki alan kırıldı. İstanbul adaları iki kırığın arasında yer aldı. Bu ikincil kırık. Yeniden burası kırmak üzere yükleme yapıyor. Tabii bu yük birikiminin bir kısmı Tekirdağ koluna kadar geliyor. Kırdığı zaman en büyük ivmeyi Avcılar görecek. Avcılar-Küçükçekmece-Menekşe-Kanarya-Cumhuriyet Mahallesi en büyük etkiyi görecek. Korkulan; İstanbul'un valilik binasının yer aldığı Florya'dan aşağı yukarı Mimar Sinan'a kadar uçkun duyarlıdır. Bu uçkunların bir kısmı karada, mesela valilik binasının tam önünde bir uçkun vardır, Menekşe de bir uçkun alanıdır. Bir de Kanarya bölümü var. Burası da uçkun alanıdır. 
1988-1990 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi için araştırmıştım ve Avcılar yasaklı bölge olarak ilan edilmişti. Daha deprem olmamıştı. Burada Firuzköy var. Firuzköy'ün önünde de İstanbul Üniversitesi'nin yerleşkesindeki göl alanında da uçkunlar var. Anımsarsanız 1999 depreminde en büyük ivmeyi Avcılar gördüğü için Avcılar yerleşkesindeki bütün binaların haşatı çıktı.
Orta Marmara çukurunun kıyısında olacak deprem 7-7.2 olacak. Zamanı da 2045'te. Geçen gün Haber Global'de Erhan Bey'yle programda anlatmıştım. Artı eksi 5-10 yıl sapma olabilir. Yani 2035'ten sonra bu deprem olacaktır. Son depremler tetikleme yapmaz. Bu bize gelecek büyük depremi nereden yapacağını, derinliğini bize söyledi."


son dakika son dakika haber