4 Soru 4 Cevap | WhatsApp sözleşmesiyle neyi onaylamamız isteniyor?
WhatsApp'ın kullanıcılarına dayattığı gizlilik sözleşmesini onaylamak için verilen sürenin dolmasına sayılı günler kaldı. Haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar, kullanıcı bilgilerinin diğer şirketlerle paylaşılmasının önünün açılacağını söylüyor.
Kullanılan her dijital hizmet ve platformda hesap oluştururken "Okudum, onaylıyorum" denilen ama çoğunluğun asla okumadığı ağır yasal dile sahip kuralları barındıran metinler... Bunlar, o platformun çalışma şeklini ve sizin sağladığınız verilerle neler yapabileceklerini kapsıyor.
İşte bu metinlerden birinin güncellemesi, WhatsApp ile yeniden karşımıza çıktı. Bu güncellemeyi onaylamak için verilen süre 15 Mayıs'ta sona erecek. Bu tarihten itibaren hesap bilgileri, mesajlar, konum bilgileri gibi maddeleri içeren WhatApp sözleşmesini onaylamayan hesaplar, 120 gün boyunca pasif olarak kalacak. Aktif edilmeyen hesaplar ise otomatik olarak silinecek.
Teknoloji Uzmanı Ahmet Alphan Sabancı'ya göre, WhatsApp sözleşmesi, Facebook üzerinden kullanıcı verilerinin reklam amacıyla kullanılmasına, üçüncü partilerle bu verilerin paylaşılmasına izin veriyor. Aynı şekilde bu sözleşmeyi kabul ederek, herhangi bir sebeple WhatsApp'a karşı toplu dava açmama sözü de vermiş oluyoruz.
Peki şirket son güncellemeyle birlikte başka hangi izinleri talep ediyor?
Global Bilişim Derneği Başkanı Şenol Vatansever.
1- 15 Mayıs'a ertelenen sözleşmenin içeriğinde neler var? Kullanıcıların neleri kabul etmesi isteniyor?
Şenol Vatansever: WhatsApp uygulamasını kullanmak isteyen kullanıcıların kişisel verilerinin işlenmesine ve yurt dışında bulunan tedarikçi, iş ortakları, hizmet sağlayıcıları ve diğer üçüncü taraflara aktarılmasına rıza verilmesini içerecek şekilde kullanım şartları güncellenmiş oldu.
Teknoloji Uzmanı Ahmet Alphan Sabancı.
"BİLGİLER DİĞER ŞİRKETLERLE PAYLAŞILACAK"
Ahmet Alphan Sabancı: WhatsApp'ın bize dair topladığı cihaz, bağlantı durumu, kullanım ve benzeri verilerin WhatsApp for Business kapsamında da Facebook ve onun çatısı altındaki diğer şirketlerle (Instagram gibi) paylaşımının önü açılıyor.
2- Neden böyle bir düzenlemeye ihtiyaç duyuldu? Bu durum yeniden diğer uygulamalara kaçış getirir mi?
Ahmet Alphan Sabancı: Facebook tüm iş modelini ve gelir yollarını kullanıcılara dair verileri toplamak, işlemek ve bunları reklam başta olmak üzere gelir elde edilebilecek kaynaklara çevirmek üzerine kurmuş durumda. WhatsApp bu noktada Facebook için büyük bir veri kaynağı olsa da en az kullanabildikleri platform. Bunda elbette kurucu ekibin uçtan uca şifreleme ile görüşme verilerimizi erişilmez hâle getirmiş olmasının payı büyük. Ancak buna rağmen Facebook elindeki her yolu kullanmak ve buradaki verileri de kendisi için daha kullanışlı hâle getirmek istiyor.
3- Gizlilik Sözleşmesini kabul etmeyen kullanıcıları ne bekliyor?
Şenol Vatansever: Kabul etmediğiniz sürece; sohbet listesine erişilemeyecek, sadece gelen telefon ve video aramaları cevaplayabilecek, etkinleştirilmiş bildirimleriniz varsa mesaj okuma-yanıtlama ve telefon-video aramasını geri arama için dokunabileceksiniz. Birkaç haftalık sınırlı işlevsellikten sonra yeni kısıtlamalar uygulanacak.
Ahmet Alphan Sabancı: WhatsApp kesin bir şekilde hesaplarımızı kullanamayacağımızı söylüyor. Bu da şirketin doğal hakkı, çünkü WhatsApp kullanmaya ilk başladığımız günden itibaren, hiç okumamış olsak da, onların kullanıcı sözleşmesini kabul ediyoruz ve gelecek değişiklikleri de kabul etme sözü veriyoruz.
4- WhatsApp kullananlar hangi bilgilerine erişim izni vermiş oluyor?
Şenol Vatansever: WhatsApp hesabınızı oluşturmak için verdiğiniz cep telefonu numaranız, mobil cihazınızın adres defterinde bulunan telefon numaralarını sağlamış olursunuz. Dahil olduğunuz gruplar da hesap bilgilerinizle ilişkilendirilir.
Bunun dışında kullandığınız cihazın donanım modeli, işletim sistemi bilgileri, tarayıcı bilgileri, IP adresi, telefon numarası dahil olmak üzere mobil ağ bilgileri ve cihaz tanımlayıcıları gibi bilgiler toplanır.
Kaynak: Web Özel