4 SORU 4 CEVAP | Bu nasıl Aralık ayı?

hava durumu
4 SORU 4 CEVAP | Bu nasıl Aralık ayı?
İstanbul son yılların en sıcak Aralık aylarından birini yaşıyor. Fotoğraf: Shutterstock-temsili

Bugün İstanbul'da hava sıcaklıkları en yüksek 16 dereceyi gördü. Kombileri yakmayanlar mutlu. Küresel ısınmanın mevsim geçişlerini arttırdığını biliyoruz. Peki kış artık hep geç mi gelecek?

Kış gelmedi. Bugün 12 Aralık 2022, bu satırları saat 16:03 sularında kaleme alıyoruz. İstanbul, Seyrantepe’de hava sıcaklığı 16 derece. Sanki bahar bitecek de yaza doğru adım atacağız. Evet son yıllarda küresel ısınmanın etkisi ile mevsimler arası geçişgenlik çoğaldı. Yaz daha geç geliyor, havalar daha geç soğuyor ama bu kadarı yine de normal mi? 4 soru 4 cevapta kışın neden geciktiğini uzmanlarla açıklamaya çalıştık.

1) Yakın geçmişte böyle bir aralık ayı görmüş müydük?

Haber Global Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli: Şu anda hava sıcaklıkları sıra dışı ancak bu durum ilk kez yaşanmıyor. Bu durumu direkt olarak küresel ısınmaya bağlayabiliriz, geliş sıklığı ve benzeri nedenlere bakarak, ancak doğrudan küresel ısınma etkisi diyemeyiz, zira coğrafyamızın görmediği bir olay değil.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Uzmanı Güven Özdemir: Son yıllarda Aralık ayının çok çetin ya da kış mevsimi gibi geçtiğini söyleyemeyiz. Metropollerde oluşan ısı adalarından dolayı, istenen yağışları göremiyoruz.

İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Ortalamanın üzerinde bir sıcaklık yaşanıyor, evet geçmiş yıllarda da buna benzer Aralık aylarının yaşandığını söylemek mümkün.

2) Artık kış mevsiminin daha geç başlayacağını düşünebilir miyiz?

Sürmeli: Geçtiğimiz yıl da kış koşullarını Aralık ayında neredeyse görmedik, Ocak'la başlayıp  Şubat ve Mart aylarında kış yaşadık. Aralık ayının böyle olması bize kış mevsiminin geç geleceğini ya da yaz mevsiminin geç başlayacağını göstermez.

Kadıoğlu: Kış mevsimi başlangıcı meteorolojiye göre 1 Aralık iken, astronomiye göre 21 Aralık. Biri geçti, diğeri de henüz gelmedi. Bu soru, kış mevsiminden ne anladığınız ile alakalı biraz da. Doğalgaz ya da soba yakınca kış geldi diyebiliyorsak kış gelmiştir.

3) Kış mevsimi bundan sonra Şubat gibi mi başlayacak?

Sürmeli: Şu an kuzeyde biriken soğuk Avrupa'ya akıyor, biz Avrupa'ya soğuk getiren sistemin doğusunda kalıyoruz, Ocak ayında bunun değişmesi, bizim coğrafyamızın da kış koşulları etkisine girme ihtimali yüksek

Özdemir: Kışa geç giriyoruz, bahar ayları kısalıyor. Mayıs ayında eskiden sıcaklıklar varken şimdi yağışlı geçirebiliyoruz

Kadıoğlu: Bunun için net bir tarih vermek güç ancak geçmiş yıllara bakarsak Ocak-Şubat aylarında kar yağacağını söyleyebiliriz.

4) Kış geç başlayacaksa yaz da mı geç başlayacak?

Sürmeli: Mevsimlerin bir lokomotif gibi birbirini ittiğini düşünemeyiz.

Özdemir: Mevsimler ardışık olarak yaşanmıyor. Çarpık kentleşme, hızlı göç, savaşlar, yanardağ patlamaları, iklim değişiklikleri de buna sebep oluyor.

Kadıoğlu: Bunu da söyleyemeyiz, hava durumu havai fişek gibidir. Bu döneme dair söyleyebileceğim tek şey, Trakya, Ege ve Akdeniz kıyıları ortalamadan az, Karadeniz ise ortalamadan fazla yağış aldı.

EN SICAK VE EN SOĞUK GÜNLER

Küresel ısınma dünyanın tüm doğal dengesini alt üst etmiş durumda. 2011-2021 yılları arasında 10 yıl 'dünyanın en sıcak yılı' olarak ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; geçen yılın en sıcak günü 49.1 dereceyle 20 Temmuz 2021'de Şırnak, Cizre'de, en soğuk günü ise 23 Ocak 2021'de eksi 39.2 derece ile Van'ın Bezirhane Köyü'nde yaşandı. 2022 yılının en sıcak günü ise 3 Temmuz 2022 tarihinde 42 dereceyle Aydın'da yaşandı. Antalya Kemer geçen yıl ağır bir sel felaketi ile mücadele etmişti. 2021'de günlük yağış miktarı rekoru da Antalya'da kırıldı. 

Kaynak: Web Özel

hava durumu