36 kişinin detaylı çalışmasıyla ortaya çıkarıldı! 2 bin metrekarelik alana yayılmış
Tarihi Van Kalesi'nin güneyinde bulunan 'Eski Van Şehri'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Osmanlı dönemine ait zemini taş döşeli mekanlardan oluşan pazar yeri ortaya çıkarıldı.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Van Kalesi'nin güneyinde bulunan "Eski Van Şehri’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu'nun başkanlığında, aralarında farklı üniversitelerden bilim insanlarının bulunduğu 36 kişilik bir ekiple kazı çalışması yürütülüyor.
Yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alanda yapılan çalışmalarda yanmış evrak ve kumaş parçaları, cam bilezik parçaları, boncuk, bronz sikkeler, seramik tabaklar, tütün lüleleri bulundu, Osmanlı'nın pazar yeri de ortaya çıkarıldı. Urartu döneminden Osmanlı'nın son dönemine kadar yerleşim yeri olarak kullanılan şehrin önemli bir alan olduğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülsen Baş Terzioğlu şöyle konuştu:
"Eski Van Şehri, Urartu’dan Osmanlı'nın son dönemlerine kadar aslında kentin tarihinin kesintisiz olarak yaşandığı alanı oluşturuyor. Bu alan bir tarihi kent, bir ören yeri. Ve burada çok farklı kültürlere devletlere ait hem mimari dokular hem de kültürel tarihi ilgilendirecek farklı ipuçları söz konusu.
2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün resmi izinleri ve destekleri doğrultusunda Van YYÜ adına başkanlığımda bir ekip tarafından arkeolojik kazılara başlandı. Biz bu kazılarımızı Hüsrev Paşa Hanı'nın batısındaki alanda toprak altında kalan zeminin gün yüzüne çıkarılması maksadıyla gerçekleştirmeye başladık. Ve yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alanda 1,5 metre derinliğe kadar inmiş durumdayız."