341 bin kişi! Özel güvenlikçilerin silahla imtihanı
Marmaray'da taşkınlık yapan bir yolcunun özel güvenlik görevlisi tarafından vurulmasından sonra gözler özel güvenlikçilerin" yetkilerine çevrildi. Emniyet verilerine göre, ülke genelinde aktif 341 bin özel güvenlik görevlisi mesai yaparken, birçoğunun belinde ise silah bulunuyor. Ancak yönetmeliklere göre özel güvenlik görevlilerinin meşru müdafaa durumunda bile silah kullanma yetkileri çok kısıtlı.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Marmaray'da, özel güvenlik görevlisi ile bir yolcu arasında yaşanan arbede sonucunda, özel güvenlik görevlisi saldırganı ayağından vurdu. Yaşanan olayın ardından özel güvenliklerin silah kullanma yetkisi ise gündem konusu oldu. 5188 Sayılı yasada güvenlik görevlilerinin silah taşıma yetkisi düzenlenmiş durumda. Ancak güvenlik mevzuatında silah kullanma yetkisi karşısındakine mutlaka öldürücü şekilde ateş edilmesi anlamına gelmiyor. Bu nedenle silahlı özel güvenlik görevlileri ancak kendilerine veya üçüncü şahıslara karşı yönelmiş saldırılara karşı, meşru müdafaa durumunda, saldırı veya saldırganı savuşturmak amacı ile son çare olarak silah kullanma yetkisine sahip. Ancak bunun için özel silahlı güvenlik sertifikası bulunması gerekiyor.
ÖNCE UYARMALI
Başlayan son tartışmanın ardından sorularımızı yanıtlayan Avukat Hadi Dündar, güvenlik görevlilerinin silah kullanma yetkilerine dair şunları söyledi:
"Özel güvenlik görevlileri ancak meşru müdafaa, ağır yaralanma, ölüm veya ağır tehdide karşı üçüncü kişileri savunmak, insan yaşamını ciddi şekilde tehlikeye sokacak, sonuçları ağır bir suçu önlemek için silah kullanabilir. Görevli, saldırgana karşı ateşli silahını kullanmak zorunda kalacağı uyarısında bulunmalıdır. Güvenlik görevlisi ayrıca karşısındaki kişiye muhtemel riskleri muhakeme edebilmesi için yeterli süre tanıması da gerekir."
MEŞRU MÜDAFAA ŞARTLARI
Silah kullanma yetkisinin zorunlu durumlarda devreye girmesi gereken ve çok sıkı kurallara tabi olduğunu da hatırlatan Dündar, "Polisler için bile katı kurallar getirilmişken bir güvenlik görevlisinin en ufak hadisede silah kullanması kabul edilemez. Özel güvenlikçi, silahını; kendisine ve 3. kişilere yönelik bir saldırı ve o saldırıyı sadece silahla püskürtecek durum yani meşru müdafaa şartları oluşmuşsa kullanabilir. Bu kullanım, öldürücü veya yaralayıcı nitelikte değil uyarı niteliğinde olması gerekir" ifadelerini kullandı.
YETKİLERİ SINIRLI
Avukat Kevser Yıldırım ise özel güvenlik personelinin silah sertifikası olmaksızın silah bulundurmasının mümkün olmadığına dikkat çekerken, şu bilgileri verdi: "Silah kullanma yetkisi kamu görevlisi olan polisler için bile sınırlıdır ve mecbur kalınması halinde söz konusu olabilir. Ayrıca 'zor kullanılmaksızın tehlikenin önlenmesi mümkün müydü?' sorusunun cevabı da önemli. Zor kullanma yetkisi ile hareket edilmesi halinde eylemin tehlike ile orantı olması ve aşırıya kaçan bir eylem olmaması gerekir. Güvenlik görevlisinin silahla müdahale etme zorunluluğu olmadığı durumlarda, eylemin niteliğine göre kasten yarama suçu söz konusu olacaktır."
İsa Altun (Emekli Emniyet Görevlisi)
ÖFKE EĞİTİMİ ŞART
"Silah taşıyan kişiler, yılda bir kez psikolojik testten geçirilmeli, bu kişilere öfke ve stres yönetimi eğitimi verilmeli. Şu an polis ve güvenliklerin yetkileri neredeyse aynı. Özel güvenlikçi sayısı talep nedeniyle çok arttı. Sitelerde bile silahlı güvenlikler var. Marmaray'daki görüntüleri izledim. Basit bir öfke kontrolü ya da empati duygusu geliştirilmiş bir çalışan olsa, hadise yaşanmazdı. Güvenlik görevlileri, emniyet tarafından denetleniyor."
Kaynak: Web Özel