25 Kasım neden "Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü'' oldu?
BM Genel Kurulu, 1999 yılında 25 Kasım'ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Peki bu gün neden 25 Kasım olarak belirlendi? İşte 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne dair bilinmeyenler...
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü (International Day for the Elimination of Violence against Women), 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür. BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti.
MİRABEL KIZ KARDEŞLER KİMDİR?
Rafael Trujillo adlı diktatör, 1930’da askeri darbe yaparak Dominik Cumhuriyeti iktidarını ele geçirdi. Bu diktatör, ülkeyi tam 31 yıl boyunca baskı ve zulümle yönetti. Ülkede onun bu dikta rejiminden hoşlanmayanlar da vardı. Ülkede zaman zaman özgürlük ve hak talep eden hareketler, ayaklanmalar kendini var ediyordu. Ona ve rejimine karşı koyan hareketlerden biri de Clandestina adlı hareketti. Hareket, Patria, Minerva ve Maria adlı 3 kız kardeşten oluşuyordu. Bu kardeşler Mirabel Kardeşler olarak biliniyorlardı. Kocaları da onlara destek oluyor, rejime ve Trujillo’ya karşı birlikte direniyorlardı.
Mirabel Kardeşler’in demokrasi ve insan hakları talepleri, onların Trujillo tarafından pek çok kez hapse gönderilmelerine neden oldu. Trujillo, onları hapse göndermekle kalmadı. Tüm mülklerine de el koydu ve yaptığı bir halk konuşmasında şöyle dedi; “Ülkenin en büyük iki sorunu kilise ve Mirabel kardeşlerdir.” Trujillo’nun bu konuşmasından sadece 23 gün sonra, 25 Kasım 1960’da kocalarını hapishanede ziyaret etmekten dönen Mirabel kardeşlerin arabasını yolda durduruldu. Arabadan indirilen Mirabel kardeşlere önce tecavüz edildi sonra da sopalarla döverek öldürüldü. Mirabel Kardeşler’in cesetlerini bir uçurumdan aşağıya atıldı. Devlet ve medya ise bu olayın bir trafik kazası olduğunu söyledi.
Mirabel Kardeşler’in ölümüyle bir zafer kazanacağını sanan Trujillo’nun başı ise daha çok derde girdi. Ülkede ayaklanmalar daha çok arttı. ABD verdiği desteği geri çekti.
Mirabel Kardeşler’in ölümünden 6 ay sonra 30 Mayıs 1961’de ise Trujillo bir suikast sonucu öldürüldü. Trujillo’nun öldürülmesinden yaklaşık iki sene sonra, Şubat 1963’de de Dominik Cumhuriyeti demokratik bir şekilde oy kullanarak hükümetini seçti.
Mirabel Kardeşler’in bir vakfı ve müzesi kuruldu. Ayrıca Dominikli şair Pedro Mir, Kelebeklerin Amini şiirinde, Mirabel Kardeşlerin katledilmesini kınayıp anlattı. Julia Alvarez de, Kelebekler Zamanı kitabında Mirabel Kardeşlerin hayatını ve mücadelesini anlattı. Kelebekler Zamanı kitabı aynı isimle sinemaya da uyarlandı.