21. yüzyılda onaylanmanın karşılığı 'mavi tik'! Kim, nasıl karar veriyor?

Twitter
21. yüzyılda onaylanmanın karşılığı 'mavi tik'! Kim, nasıl karar veriyor?

Buluta benzeyen bir dairenin içindeki beyaz tik işareti namıdiğer 'mavi tik'. 21. yüzyılda onaylanma duygusunun sanal ortamda vücut bulmuş hali mavi tik neye göre veriliyor? Mavi tiki alıp alamayacağınıza karar verenler sizi ne kadar tanıyor?

Pek çok insan zaman zaman onaylanma duygusunu yaşamaya ihtiyaç duyabilir. Bu ailede veya farklı bir ortamda da gerçekleşebilir sanal ortamda da. Kişilik olarak onaylandığınız ortamlara daha rahat girer çıkarsınız. Bu ortamlarda fikrinizi daha kolay ifade edersiniz. İş sanal ortama gelince bu onaylanma duygusu biraz şekil değiştiriyor ve güvenlik gibi gerekçeler, sosyal statü isteği de işin içine giriyor.

Sosyal medya şirketleri onaylanma isteğinde bulunan hesapların yayına ‘bir mavi tik’ işareti koyuyor. Böylece o hesabı kullanan kişinin hesabın gerçek sahibi olduğunu veya kurumlar adına açılan hesapların o kurumlara ait olduğuna emin olabiliyorsunuz.

Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil’e göre kullanıcılar mavi tike güvenlik ve gerçek hesap gibi olgular dışında farklı anlamlar da yüklüyor. Nebil, “Bu aynı zamanda 'saygı değer bir insandır. Twitter onu tanıyor', anlamı yüklüyor” ifadelerinde bulunuyor.

MACARİSTAN BÜYÜKELÇİSİ'NDEN SİTEM

Mavi tik verme sistemi her zaman düzgün çalışmıyor ve bazı diplomatları incitebiliyor… Örneğin Twitter geçen günlerde Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis'in mavi tik başvurusunu reddetti. Büyükelçi bu karara, “Günün haberi: Twitter mavi tik girişimimi reddetti. Macaristan'ın Türkiye'deki büyükelçisi değilim yani... Sizce, değerli takipçiler, kimim ben o zaman?" paylaşımında bulunarak tepki gösterdi.  

Teknoloji uzmanı Ahmet Sabancı’ya göre Twitter’da mavi tik istekleri alanlarında çok da uzman olmayan, onay isteğinin geldiği ülkeyi de çok tanımayan kişilerin önüne düşüyor. Sabancı mavi tik onayı veren insanlar için, “Farklı ülkelerden günde yüzlerce, binlerce benzer içeriği sürekli denetliyorlar, artık bu işi otomatiğe almış durumdalar” diyor. 

Sabancı her ülkenin kendisine özel biriminin mavi tik isteklerini kontrol etmesi gerektiğini söylüyor.

BAŞVURULAR NEDEN KAPATILIYOR?

Twitter mavi tik taleplerini yoğunluktan dolayı bazen kapatabiliyor. Bu talepleri erittikten sonra başvurular tekrar açılıyor. Örneğin yoğunluktan dolayı Twitter 13 Ağustos tarihinde mavi tik başvurularını askıya aldığını duyurdu. (Bu haberin yayına hazırlandığı saatlerde bir mavi tik başvurusunda bulunduk ve başvurumuz alındı ama sistem belki de bunu değerlendirmeye almıyordur.)

Füsun Sarp Nebil, Twitter’ın artık dört tip meslek grubunu onaylayacağını söylüyor. Bunları da gazeteciler, aktivistler, çok tanınmış, aktör, artis, sanatçı vb. kişiler olarak sıralıyor.

Twitter mavi tik hatalarından Nebil de bahsediyor. Nebil, “110 tane bot hesaba mavi tik vermişlerdi. Bu hesaplar bir ay önce açılmış. Hesaplardan hiç tweet atılmamış. Bunlar binlerce kişi tarafından takip ediliyorlar fakat takip eden kişiler hep aynı. Bunlar nasıl aldıysa mavi tik almışlar” değerlendirmesinde bulunuyor.

MAVİ TİK NASIL ALINIR?

Twitter hangi meslek gruplarından insanları hangi koşullara göre onaylayacağını belirlemiş. Buna göre bir devlet görevlisi onaylanmak istiyorsa ‘resmî hükümet veya parti sitesinde ya da yayınında bir referansa veya haber ve medya kuruluşlarında birden fazla referansa sahip olması’ gerekiyor.

Şirketlerin, markaların veya kuruluşların mavi tik alması ise ayrı bir süreç. Bu kurumların Wikipedia makaleleri olması, onaylanmış haber kaynaklarında haklarında haberler çıkmış olması takipçi sayısına göre bulunduğu coğrafyada yüzde 0,05’lik dilim içinde olması gibi kriterler yer alıyor.

Gazetecilerin mavi tik alabilmesi için ise hesaplarının korumalı olmaması, hesap bilgileri haber kuruluşunun adına atıfta bulunuyor olması ve çalıştıkları kurumun resmi hesaplarından bu gazetecilerden bahsediyor olması gibi kriterlere dikkat ediliyor.

MAVİ TİK NASIL KAYBEDİLİR?

Twitter’ın resim yönergesine göre; bir hesap etkin olmayan hale gelirse, kullanıcı adı değiştirilirse, Twitter kuralları birden çok kez ihlal edilirse, hesap çeşitli gerekçeler ile askıya alınırsa mavi tik kaybedilebilir.

21. yüzyılın sosyal ilişkilerinde küçük bir mavi dairenin içinde beyaz bir tik işareti olması ne büyük olay!

Kaynak: Web Özel

Twitter'a nasıl girilir twitter teknoloji