2023-TUS 2. dönem yerleştirme sonuçları açıklandı

ÖSYM Gündem haberleri Yaşam Haberleri
2023-TUS 2. dönem yerleştirme sonuçları açıklandı

2023 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) 2. dönem yerleştirme sonuçları açıklandı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 2023 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) 2. dönem yerleştirme sonuçları açıklandı.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, adaylar yerleştirme sonuçlarına, ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" adresinden vatandaşlık numaraları ve şifreleriyle erişebilecek.

TUS SINAVININ İÇERİĞİ NEDİR?

TUS, yani Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın içeriği, büyük konsantrasyon ve efor isteyen bir formata sahip. Sadece tıp fakültesi mezunları değil; Veterinerlik Fakültesi mezunları ile Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Eczacılık fakültesi mezunlarının da katıldığı bir sınav.

Tıp Bilimleri alanlarından mezun olup istedikleri alanlarda uzmanlaşmak isteyen kişiler, TUS sınavına girmek zorunda. Tıp Fakültesi mezunu ve pratisyen hekim unvanını alan kişi, mesleki kariyerini kadın doğum uzmanı olarak ilerletmek istiyorsa; uzmanlık eğitimi alabilmesi için TUS sınavından gerekli puanı almak zorunda. TUS sınavını kazanan uzmanlar tercih yaptıklarında; istekleri doğrultusunda eğitim ve araştırma hastanelerine, adli tıp kurumlarına veya tıp fakültelerinden birine yerleşmekte.

Böylece 3-6 yıl arasında değişen uzmanlık eğitimlerine başlayabilirler. Ancak TUS sınavından yüksek puan almak, yerleşmek için yeterli değildir. Uzman olmak isteyenler, yabancı dil seviye tespit sınavlarından en az 50 puan almak zorundadır. Dil sınavı için İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinden biri tercih edilebiliyor. ÖSYM’nin ve Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği yabancı dil sınav sonuçlarıyla veya uluslararası geçerliliği olan dil sınav puanlarıyla yerleşme için, TUS tercihinde bulunabiliyor.

TUS sınav sorularının içeriği Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olarak ikiye ayrılmaktadır. TUS sınavının sabah oturumunda 120 soruluk Temel Bilimler testine yer verilirken, öğleden sonra yapılan 2. oturumunda yine 120 soruluk Klinik Bilimler testi yer almaktadır. Her bir oturum için 150 dakika süre tanınmaktadır. TUS sınavının Temel Bilimler testinin içeriğinde 22 adet Biyokimya, 22 adet Mikrobiyoloji, 22 adet Farmakoloji, 22 adet Patoloji, 14 adet Anatomi, 10 adet Fizyoloji ve 8 adet Histoloji- Embriyoloji alanlarından soru gelmektedir. Sınavın öğleden sonra yapılan 2. oturumundaki Klinik Bilimler testinde ise 25 adet Cerrahi, 30 adet Dahiliye, 30 adet Pediatri, 23 adet küçük stajlardan, 12 adet Kadın Doğum ve Hastalıkları sorusu sorulmaktadır. Temel Bilimler testini TUS’a katılan herkes çözmektedir. Ancak Klinik Bilimler testi, sadece Tıp Fakültesi mezunlarının çözmesi gereken bir sınavdır.

Gündem haberleri...

Yaşam haberleri...

Kaynak: Haber Global TV