2021 dünyanın gördüğü en sıcak 5. yıl oldu! Bu bize ne söylüyor?

Web Özel
2021 dünyanın gördüğü en sıcak 5. yıl oldu! Bu bize ne söylüyor?
Geçen yaz Marmaris'teki orman yangınları tarihi görüntülerin ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de büyük iklim felaketlerinin yaşandığı 2021 yılı dünyanın gördüğü en sıcak 5. yıl oldu. Bu küresel ısınma endişelerini bırakmamız değil, aksine bu endişeleri çok daha fazla kafamıza takmamız gereken bir durum. Çünkü sıcak olan dünya böyle giderse daha da sıcak olacak.

Avrupalı bilim insanları, dünyada kaydedilen en sıcak 5. yılın 2021 olduğunu açıkladı. Kopernik İklim Değişikliği Hizmetleri çalışmaya dair yaptığı açıklamada dünya çapındaki ortalama sıcaklığın, tüm zamanların rekorunu kırmamış olmasının, küresel ısınmanın gezegen üzerindeki etkisi hakkında duyulan endişeyi askıya almayı gerektirmeyeceğini vurguladı.

Hem Kuzey Amerika'da hem de Avrupa'da en sıcak yaz 2021 yazı olarak kayıtlara geçti, Kuzey Kutbu çevresinde yükselen sıcaklıklar nedeniyle Grönland buz tabakasının normalde donmuş olan zirvesinde ilk kez yağmur yağdı... Tüm bunların yanında son 7 yıl, Dünya'nın kayıtlara geçen en sıcak 7 yılı oldu.

2021'DE YAŞANAN 'HATIRLATICILAR'

AB'nin girişimi olan Kopernik İklim Değişikliği Hizmetleri'nin direktörü Carlo Buontempo, 2021'de yaşanan bu olaylar hakkında “Yolumuzu değiştirme, sürdürülebilir bir toplum için kararlı ve etkili adımlar atma ve net karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çalışma noktalarında ihtiyacın net bir şekilde ortaya çıktığı hatırlatıcılardır” ifadelerini kullanıyor.

Kopernik'in araştırmalarına göre kayıtlara geçen en sıcak yıllar 2016 ve 2020 olarak tarihe geçti. 2021; 2015 ve 2018'in küçük bir farkla önünde yer aldı ve 5. sıraya yerleşti. Kopernik'in sıcaklık kayıtları 1950'de başlıyor ancak analizlerle yaklaşık 100 yıl daha geriye gidilebilmekte.

2021 dünyanın gördüğü en sıcak 5. yıl oldu! Bu bize ne söylüyor? - Resim : 1

Havanın sürekli olarak ısınması, atmosferdeki artan sera gazı seviyelerinin küresel iklimde uzun süreli değişikliklere neden olduğu konusundaki bilimsel fikir birliğine de tamamen uygun. Kopernik ayrıca uydu ölçümleri üzerinde yaptıkları ön analiz sonucunda; dünya çapındaki orman yangınlarından kaynaklanan 1.850 megaton karbon emisyonunun da yardımıyla, ısı tutucu gaz konsantrasyonlarının geçen yıl artmaya devam ettiğini buldu.

Bununla birlikte analizlere göre karbondioksit seviyelerindeki artış oranı birkaç yıl öncesine göre biraz düşmüş gibi görünüyor. Bununla birlikte, en yaygın ikinci sera gazı olan metan konsantrasyonları, yirmi yılda en yüksek hızda artış gösterdi ve Kopernik bilim insanları hala bunun nedenini anlamaya çalışıyor.

DÜŞÜK ORTALAMA SICAKLIĞIN NEDENİ...

2021'in daha düşük ortalama sıcaklığının büyük bir nedeni, Pasifik Okyanusu'nda daha düşük yüzey sıcaklıkları ile karakterize edilen yinelenen bir iklim modeli olan La Nina koşullarının yılın ilk bölümünde varlığıydı. Ancak Kopernik bu etkilerin 2021 ortalamasında, dünyanın birçok yerinde Haziran ve Ekim ayları arasında daha yüksek sıcaklıklarla dengelendiğini söylüyor.

Öte yandan La Nina son aylarda yeniden etkisini gösteriyor. Bu ABD'nin güneyinde daha kuru, Kuzeybatı Pasifik'te ise daha yağışlı bir kış anlamına gelebilir.

Hatırlanacağı üzere mevsim normallerinin oldukça üzerinde sıcaklıklarla başlayan 2022'de yılın ilk gününde Türkiye'de dahil olmak üzere Avrupa'nın pek çok noktasında ölçülen en sıcak 1 Ocak'lar kayıtlara geçmişti.

'BİR YIL ARTIP, İKİ YIL DÜŞMESİ RESMİ DEĞİŞTİRMEZ...'

Bağımsız bir çevre araştırma grubu olan Berkeley Earth'ün önde gelen bilim insanlarından olan Robert Rohde, iklim değişikliği hakkında düşünürken, sadece yıllık sıcaklık değerlerine bakılamayacağının da altını çiziyor. Haliyle sadece yıllık ortalama sıcaklığının düşmesi olumlu bir sonuç anlamına gelmiyor:

“Okyanus sıcaklıklarına, kara sıcaklıklarına, üst atmosfer sıcaklıklarına, buzulların erimesine, deniz buzu değişimlerine bakarak elde edilen kanıtlar, bize dünya sistemindeki genel olarak ısınmaya doğru gittiği hakkında tutarlı bir hikaye anlatıyor. Bir yıl artan, sonra iki yıl düşen hava sıcaklıkları bu resmi değiştirmez.

Şiddetli yağış ve sel Belçika, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda'da yıkıma ve ölüme neden oldu. Sıcaklık ve kuruluk, Yunanistan'ı ve Akdeniz'in diğer yerlerini kasıp kavuran orman yangınlarına zemin hazırladı. 2021 yazında Türkiye de hem kabus gibi yangınlardan hem de sel felaketinden oldukça olumsuz bir şekilde etkilenmişti...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta '2021 Was Earth’s Fifth-Hottest Year, Scientists Say' başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Web Özel