103 yaşında virüsü atlatan adam aşı kampanyasının sembolü oldu

103 yaşında virüsü atlatan adam aşı kampanyasının sembolü oldu

Koronavirüsü aşı olmadan atlatan 103 yaşındaki Aziz Abdül Alim, olabilen herkese aşı olması gerektiği tavsiyesinde bulunuyor. Pakistanlı Abdül Alim aşı karşıtlığının yoğun olduğu ülkesinde bir sembole dönüşmüş durumda.

Pakistan dünyada salgının durumunun en kötü olduğu ülkelerden biri. 103 yaşındaki Aziz Abdül Alim ise ülkede aşı yanlılarının sembolü haline dönüşmüş durumda.

Pakistan’da halkın yüzde 50’si aşıların yan etkilerinden korktuğu için aşı yaptırmak istemiyor. Abdül Alim Covid-19’u sağ salim atlatan en yaşlı insanlardan biri. Geçen yıl Aga Khan Sağlık Merkezi’nde iki hafta süren yoğun bir tedavi sonucu taburcu edilmiş. 

Aşıyı ilk kez dini liderlerinden duyduğunu aktaran Abdül Alim, “Ben çok eğitimli biri değilim, liderimiz aşı olmuştu ve bize de aşı olmamızı tavsiye etti” diyor. Bu tavsiyeden sonra sırası gelen Alim hemen aşısını olmaya karar vermiş.

Dini liderlerin tavsiyelerinden sonra aşı olmak Asya ve Orta Doğu’da sıkça görülüyor. Irak’ta devlet vatandaşları aşı olmaya ikna edememiş, Şii lider Mukteda Es-Sadr aşı olduktan sonra hastanelerde kuyruklar oluşmuştu. 

103 yaşındaki Abdül Alim “Eğer aşı olduktan sonra benim gibi 100 yaşının üstünde bir adam mükemmel hissedebiliyorsa herkes aşısını olmalı” diyor. 

103 yaşında virüsü atlatan adam aşı kampanyasının sembolü oldu - Resim : 1

2023'ÜN BAŞINDA BELKİ... 

Pakistan yıl sonuna kadar nüfusun yüzde 50’sini aşılamayı hedefliyor ama bu hedef şimdilik pek de gerçekçi değil. The Economist dergisinin tahminine göre Pakistan 2023 yılının başlarında ülkedeki yetişkinlerin yüzde 60-70’ini aşılayabilecek.

Tedavi süresince doktorluğunu yapan Zuhoor Shahmir, Abdül Alim’in taburcu olduktan sonra hastalık hakkında öğrendiklerini etrafındakilere de bilinçli bir şekilde aktardığını söylüyor.

Karantinada yaşamaktan yorulduğunu aktaran Alim, “Aşılar bulunur bulunmaz bundan faydalanmak istedim. İnsanlarla yeniden buluşmak tanışmak istiyordum” diyor.

Kendisi gibi kırsal kesimde yaşayan insanların tek aktivitesinin birlikte sosyalleşmek olduğunu aktaran 103 yaşındaki adam aşı olmadan önce sürekli negatif düşüncelere kapıldığını ifade ederken, “Kendime sürekli ‘ya tekrar virüsü kaparsam’ diyordum” değerlendirmesinde bulunuyor.

113 YAŞINDA ATLATMIŞTI

Yaşlı insanların Covid-19’a karşı risk grubunda olduğu biliniyor. Öyle ki geçen yıl mayıs ayında Avrupa’da gerçekleşen ölümlerin yarısı huzur evlerinde gerçekleşmişti. 16 Mayıs 2020 tarihinde İspanya’nın kuzeyinden gelen bir haber ise şaşkınlık yarattı. 113 yaşındaki Maria Branyas, Covid-19’u atlatan en yaşlı insan olarak kayıtlara geçti.

ÖZEL LABORATUVARDA AŞI OLDU

216 milyon nüfuslu Pakistan’da aşı karşıtlığından daha önemli bir sorun aşı temini. Devlet yeterli kadar aşı temin edemezken özel sektör de vatandaşlara aşı yapıyor. Lahor’da yaşayan 35 yaşındaki Mahviş Bhatti Sputnik V aşısı için bir laboratuvara 78 dolar ödediğini ifade ederken, “Annem ikinci dozunu olmayı beklerken sıranın bana hiç gelmeyeceğini düşündüm. Ben de özel bir labaratuvarda hem kendimi aşıladım hem de cüzdanımı aşıladım” diyerek aşıya ne kadar çok para verdiğini aktarıyor.

Geçen mart ayında 16 bin aktif vakanın görüldüğü ülkede nisan sonunda bu rakam 140 bine çıktı. Ülkede özel ve kamu hastanelerinin doluluk oranı 28 Nisan itibarıyla yüzde 93’e çıkmış durumda.

KAPANMAYA YEREL YÖNETİMLER KARAR VERİYOR

Pakistan’da hükümet ekonomik gerekçelerle tam kapanmadan yana değil. Geçen Mart ayında iki hafta kapanma olmasına rağmen sonradan kapanma kararları yerel hükümetlere bırakılmış. Ülkede şimdi ihtiyaca göre mikro kapanmalar yapılıyor.

Lahor’daki Hamid Latif Hastanesi’nde çalışan Doktor Nasim Ali Şeyh, “Hala düğünler gibi bu hastalığın yayılım yeri olan etkinlikleri durdurmuyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor. Doktor Ali Şeyh Ramazan Bayramı’nın gelmesi ile durumun çok daha kötü olabileceğinden endişe ediyor.

Kaynaklar: NPR, BBC, The Guardian