10 yaşında kanseri atlatan Harley, şimdi uzaya giden en genç insan olacak

10 yaşında kanseri atlatan Harley, şimdi uzaya giden en genç insan olacak

Küçük yaşta tekvandoda siyah kuşak kazandı. Ardından kemik kanserine yakalandı. Kanseri yendi, şimdi uzaya giden en genç insan olacak. 29 yaşındaki Harley'nin ilham veren hikayesi...

10 yaşında kanserle mücadelesinde galip gelen Harley Arceneaux, şimdi bambaşka bir maceraya atılmak üzere. 30 yaşına kadar 7 kıtayı da gezme hayali olan Arceneaux, 29 yaşında uzaya gidecek.

Arceneaux, bu yılın sonlarına doğru ABD’nin Florida eyaletinde gerçekleştirilmesi planlanan uçuşta, Spacex Falcon 9 roketinde yer alacak olan 4 kişilik mürettebattan birisi olacak. Falcon 9 isimli roket dünyanın çevresini dolaşacak ve rokette yer alacak mürettebattan hiçbiri profesyonel astronot olmayacak.

29 yaşındaki Harley Arceneaux, Memphis’te bulunan St. Jude Çocuk Araştırma Hastanesi’nde asistan doktor. Arceneaux, uçuş için çalıştığı hastane ve ocak ayında SpaceX şirketinden uzay seyahati satın alan milyarder yatırımcı Jared Isaacman tarafından seçildi. Isaacman, bu yolculuğun sadece zenginler için bir macera olmaktan fazlası olmasını istediği için roketteki iki koltuğu St. Jude Hastanesi'ne verdiğini söyledi. Diğer koltuğun sahibiyse çocuklar için umudu simgeleyen bir sağlık çalışanına verilecek.

20 YIL ÖNCE KEMİK KANSERİNE YAKALANDI

Arcaneaux'un da umut dolu yolculuğu aslında 20 yıl önce kemik kanserine yakalanmasıyla başladı. Bu amansız hastalık nedeniyle sol bacağında parçalanan kemiklerinin yerine metal çubuklar takılmıştı. Şimdiyse Arcaneaux, hem dünyanın yörüngesini ziyaret eden en genç insan hem de proteze sahip olan ilk insan olarak tarihe geçecek. Önceki NASA uçuşlarında astronotlarda belirli bir sağlık standardı aranıyordu. Ancak bu uçuşun özel olması sebebiyle de Arcaneaux gibi vatandaşlara uzayın kapıları aralanmış oldu.

10 yaşında kanseri atlatan Harley, şimdi uzaya giden en genç insan olacak - Resim : 110 Yaşında St. Jude Hastanesi'nde kanser tedavisi görürken, Harley Arceneaux.

DOKTORUNDAN DA TAM DESTEK

Yirmi yıl önce tedavisi sırasında bacağına yapay kemiklerin takılan Arcaneaux’un doktoru Ortopedi Cerrahı Dr. Michael D. Neel, Harley’nin dünyada herhangi bir temaslı spor yapamayacağını belirtiyor. Dr. Neel, yine de eski hastasının bu yolculuğunu gerçekleştirmesine tam destek vererek, sınırlandırılmaması gerektiğini vurguluyor.

Bu çalışmanın gökyüzünün sınırlarının olmadığını bir kez daha gösterdiğini ifade eden Dr. Neel, “Orada futbol oynamayacaksın tabii. Ancak bu tamamen gökyüzü ve ötesiyle alakalı. Yapabilecekleriniz arasında çok az sınırlama olduğunun bir göstergesi. Bence tek gerçek bu.” açıklamasında bulunuyor.

“UMARIM BU DİĞER HASTALARA DA İLHAM OLUR”

29 yaşında dünyanın yörüngesini ziyaret eden en genç insan olacak olan Arcaneaux, bunun tüm hastalara ilham kaynağı olmasını umuyor. Kanserden kurtulan, özellikle de onlarla aynı şeyi yaşamış olan birini uzayda görecek olmalarının alıntı çizen genç kadın, “Bu geleceklerini görmelerini yardımcı olacak.” diyor.

“UMUT KAVRAMININ SİMGESİ HARLEY”

St. Jude Hastanesi için bağış toplama ve farkındalık oluşturmak için faaliyet gösteren ALSAC kuruluşunun başkanı Richard C. Shadyac Jr., “Eğer umut kavramının bir simgesi olacak olsaydı, O mutlaka Harley olurdu.” değerlendirmesinde bulundu.

OCAK AYINA KADAR DURUMDAN HABERDAR DEĞİLDİ

Harley 2021 yılının Ocak ayına kadar uzaya gideceğinden habersizdi. Hastane yetkilileri net bir şey olmadan kendisine bir şey söylemek istemediler. Gün geldiğindeyse yetkililer Harley’e kendisiyle konuşmak istedikleri bir fırsat olduğunu ilettiler. Harley’in aklına ilk gelen şey bir yerde konuşma yapmak ya da bir televizyon reklamında oynamak gibi fikirlerdi. Ancak uzaya gideceğini öğrendiğinde verdiği ilk cevap çok istekli olsa da “Annemle konuşmam gerekiyor.” oldu.

10 yaşında kanseri atlatan Harley, şimdi uzaya giden en genç insan olacak - Resim : 3Harley, milyarder yatırımcı Isaacman ile SpaceX'in California'daki merkezini 3 kez ziyaret etti.

HASTANEYE İLK ADIMLARINI ANNESİYLE ATMIŞTI

2002 yılında Harley 10 yaşındayken tekvandoda siyah kuşak almayı başardı. Ancak siyah kuşağın ardından sol bacağında bir ağrı hissettiğini annesine söyledi. Annesi Harley’in sol dizinde ufak bir şişlik gördü. Yakınlardaki bir doktora gittiklerindeyse kendilerini üzecek bir sonuçla karşılaştılar. Çocuk doktoru kendilerine şişliğin kanserli bir tümör olduğunu söyledi. Harley, çocuk yaşta yaşadığı kanser şokunu şöyle anlatıyor:

"Kanser olduğumu öğrendiğimizde hepimiz yıkıldık. 10 yaşında bir çocuk olarak çok korkmuştum. O zaman aklımda olan tek şey kanser hastalarının öldüğüydü." 

GENÇ KAHRAMANLAR ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

Kanserli tümörün tespitinin ardından doktorlardan sevindirici bir haber geldi. Kanser, Harley’in vücudunda başka yere sıçramamıştı. Teşhisin ardından hemen kemoterapi tedavisine başlandı. 10 yaşındaki Harley küçük yaşta saçlarını kaybetmişti. Aynı zamanda bacağına da protez kemikler yerleştirildi.

Genç yaşta bu kadar şey yaşayan Harley, mücadelesinden ödün vermedi. Hiçbir şekilde ümidini kaybetmeyen Harley, St. Jude Hastanesi için bağış toplama etkinliklerine katılmaya başladı. Bu çabaları sayesinde Louisiana Public Broadcasting tarafından Genç Kahramanlar ödülüne layık görüldü.

KÜÇÜK YAŞTA SÖYLEDİKLERİ ŞİMDİ GERÇEK OLDU 

Ödül töreniydi… Harley, herkese aşıladığı umut nedeniyle Genç Kahramanlar ödülünü alırken çekilen videoda “Bir gün St. Jude’a hemşire olmak istiyorum. Buradaki hastalara mentor olmak ve hastanede yatmaya başladıklarında ‘Küçükken ben de buradaydım ve kanseri gayet başarılı bir şekilde atlattım’ demek istiyorum.” sözlerini kullanıyordu.

Hayali gerçek oldu. Harley, geçen yıl St. Jude Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Tıpkı çocukluğundaki gibi lösemi ve lenfoma hastalığı bulunan çocuklara mentorluk yapıyor. Harley, bir çocuk ile konuşmalarını şöyle aktarıyor:

"Ona bir zamanlar saçlarımı kaybettiğimi, bana her şeyi sorabileceğini ve bir zamanlar benim de kendisi gibi hasta olduğumu söyledim. Ne olursa olsun ona gerçeği söyleyeceğimi ifade ettim. Bana güvenebileceğini söyledim. Bana uzaya gidecek kişinin ben olup olmadığımı sordu. Ben de 'Kimin gideceğini göreceğiz' diyerek atlatmak durumunda kaldım. Bence, benim uzaya gideceğimi biliyorlardı."

ALIŞILDIĞI GİBİ ULUSLARARASI UZAY İSTASYONUNA GİDİLMEYECEK

Harley ve Isaacman, SpaceX’in California’daki merkezini mühendislerle buluşmak ve uçuşu planlamak adına 3 kez ziyaret etti. Uçuş, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gerçekleştirilmeyecek. Roket, Florida sahillerine inmeden önce dünyanın yörüngesinde 3 ya da 4 kez dönecek. 30 yaşına kadar Dünya’nın 7 kıtasını gezme hayali olan Harley, bu uçuşta yer alarak bir nevi hayalini gerçekleştirmiş olacak. Milyarder yatırımcı Isaacman de onun hayalinin gerçekleşmesine ön ayak olan biri olarak Harley ile ilgili “Gerçekten maceracı bir ruhu var. Dünya’yı gezmek istiyordu şimdi yıldızlara seyahat edecek.” ifadelerini kullanıyor.

 

Bu makale, New York Times'tan Kenneth Chang'a ait "She Beat Cancer at 10. Now She’s Set to Be the Youngest American in Space. (10 yaşında kanseri yendi. Şimdi uzaya giden en genç Amerikalı olmaya hazır)" isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

uzay astronot Space X Amerika Birleşik Devletleri