Tarih affetmedi: Nazi gardiyanı 75 yıl sonra bedelini ödedi
Nazilerin toplama kamplarında gardiyan olarak çalışan Karl Berger 75 yıl sonra yaptıklarının bedelini yaşadığı ülkeden kovularak ödedi.
Derleme: Haberglobal.com.tr
İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi zulmüne maruz kalan dünya hala bu felaketin izlerini silmeye çalışıyor. Nazi partisinin komuta kademesi 1947 yılında Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılansa da pek çok orta ve alt kademedeki asker ceza almadan hayatlarına devam etti. Yine de Nazilerin izi savaş sonrası dönemde de adım adım takip edildi.
Son örnek ise Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşandı. 95 yaşındaki Karl Berger, ABD Adalet Bakanlığı’nın açtığı dava sonucu Birleşik Devletler’den sınır dışı edildi.
Berger soruşturmasını yürüten Savcı Monty Wilkinson, “Nürnberg Mahkemeleri’nin 75. yılında bir kez daha görüldü ki ABD, Nazi suçlarını işleyenler için güvenilir bir yer olamaz” değerlendirmesinde bulundu. Wilkinson, “Ne kadar sürerse sürsün bu suçu işleyenleri ülkemizden çıkaracağız” diyor.
Nazi gardiyanı Karl Berger
İŞLENEN BÜTÜN SUÇLARIN BİLİNCİNDEYDİ
28 Şubat 2020’de görülen ilk duruşmaya göre Mappen bölgesinde bulunan Neuengamme kampına bağlı küçük bir toplama kampında gardiyan olarak çalışan Karl Berger işkence dahil olmak üzere işlenen bütün suçların bilincindeydi.
Berger’in görev yaptığı toplama kampı ağırlıklı olarak Rus esirlerden oluşurken kampta Danimarkalılar, Fransızlar, Yahudiler, İtalyanlar ve Nasyonel Sosyalist Parti’ye karşı olan muhalif Almanlar da vardı.
KAMPTAN KAÇMALARINI ENGELLİYORDU
ABD Adalet Bakanlığı geçen yıl Berger’in ülkeden ayrılması talebiyle suç duyurusunda bulundu ve dava açtı. Geçen yıl Şubat ayında görülen duruşma iki gün sürdü ve Berger’in aşırı soğuklarda dışarıda çalışmaya zorlanan (ve bu yüzden ölen) ayrıca işkence gören kişilerin varlığından haberdar olduğu ve bu kişilerin kamptan kaçmasını engelleme görevini yerine getirdiği tespit edildi.
1945 yılının sonlarına doğru İngiliz ve Kanada kuvvetlerinin bölgeye girmesiyle birlikte kamp dağılırken Naziler kamptaki esirleri 14 günlük yürüme mesafesinde olan başka bir bölgeye aktardı ve bu süreçte Berger esirlerin ‘disiplininden’ sorumlu oldu.
Neuengamme kamplarında çalıştırılan pek çok kişi olumsuz hava koşulları sebebiyle hayatını kaybetti. Fotoğraf: ABD Soykırım Müzesi
BİNLERCE ÖLÜM
ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Neuengamme kamplarında 100 bine yakın kadın ve erkek bulunuyordu. Savaş sonunda kampta 40 bin ila 55 bin kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.
1946 yılında Mappen bölgesindeki toplama kamplarından sorumlu subay Hans Griem tutuklandı. Griem 1947 yılında kaçtı ancak kampı işleten diğer üst düzey askerler hüküm giydi.
Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı 1979 yılından bu yana 109 Nazi görevlisinin ülkeden ihraç edilmesini sağladı. Kurum savaş sonrası Nazilere karşı açılan ve kazanılan davalarda dünya birincisi konumunda.
Savaş sonrası toplama kamplarından sorumlu olan Naziler ağırlıkla soykırım, işkence, çocuk yaşta askere alma gibi suçlamalarla yargılanıyor.
ALMANYA’YA DÖNÜŞ
Karl Berger Cumartesi günü halen vatandaşı olduğu Almanya’ya sınır dışı edildi. Alman yetkililerin açıklamasına göre hakkında ek bir hukuki işlem yapılmayacak. Avukatı Hugh B. Ward Jr. Beger’in Almanya’da huzur evi benzeri bir yapıda konaklayacağını ifade etti.
Berger geçen yıl hakkında süren dava hakkında Washington Post’a yaptığı açıklamada toplama kampında kısa bir süre kaldığını ve silah taşımadığını iddia etmişti. Berger, “75 yıl sonra bu bir saçmalık, inanamıyorum. Beni evimden çıkmaya zorluyorsunuz” açıklamasında bulunmuştu.
NÜRNBERG MAHKEMELERİ
Nazi partisinin yakalanan bütün komuta kademesi hakkında idam da dahil olmak üzere ağır cezalar verildi. Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılıyor.
Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç (uluslararası sözleşme ve anlaşmaları çiğneyerek savaşı planlama, başlatma ve yürütme), insanlığa karşı suç (sürgün, imha ve soykırım), savaş suçları (savaş hukukunu çiğneme) ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1945 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 mahkûm şu cezalara çarptırıldı:
Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.
Kaynaklar: ABD Adalet Bakanlığı, The New York Times
Editörün notu: Nürnberg mahkemelerinde yaşananlar aynı adlı bir TV dizisine de konu olmuştu. 2000 yılında yayına giren yapımda Hermann Göring Karakterine usta oyuncu Brian Cox hayat vermişti.(en sağda)