10 Aralık 2016'da ne oldu? Dolmabahçe saldırısında kaç kişi öldü?

10 Aralık 2016'da ne oldu? Dolmabahçe saldırısında kaç kişi öldü?

İstanbul Dolmabahçe'de bulunan Vodafone Arena Stadı yakınlarında 10 Aralık 2016'da düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda, 39 polis şehit olmuş, 7 vatandaş da hayatını kaybetmişti. Peki 10 Aralık 2016'da tam olarak ne oldu? Hain saldırıyı kim üstlendi?

Beşiktaş ile Bursaspor arasında 10 Aralık 2016'da yapılan lig maçının ardından karşılaşmanın oynandığı Vodafone Arena Stadı yakınlarında 45 saniye arayla iki patlama meydana gelmişti. Patlamalardan ilki 22.29'da ve stadın güney tarafındaki ana cadde üzerinde bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilmişti. İkincisi ise Maçka Parkı'nda toplanan maçta görevli çevik kuvvet polislerinin arasına girmeye çalışan bir intihar bombacısının üzerindeki patlayıcı düzeneği patlatmasıyla yaşanmıştı. İki ayrı bombalı saldırıda, 39 polis şehit olmuş, 7 vatandaş yaşamını yitirmişti. Saldırılarda 243 kişi de yaralanmıştı.

SALDIRIYI KİM VE HANGİ ÖRGÜT YAPTI?

Terör örgütü PKK'nın uzantısı TAK hain saldırıyı üstlenmişti. Bombalı araçla kendisini patlatan teröristin Mardin Kızıltepe nüfusuna kayıtlı 27 yaşındaki Kadri Kılınç olduğu tespit edilmişti.  Maçka Parkı yakınlarında kendisini patlatan canlı bombanın da Şanlıurfa Suruç nüfusuna kayıtlı, "Erdal" kod adlı 20 yaşındaki Burak Yavuz olduğu belirlenmişti.

DAVA SÜRECİ

39'u emniyet mensubu 46 kişinin hayatını kaybettiği, 243 kişinin yaralandığı terör saldırısına ilişkin 7'si tutuklu 10 şüpheli hakkında 2017 yılının Haziran ayında iddianame hazırlandı. İddianamede, 7'si tutuklu 10 şüpheli hakkındaki rekor sayılabilecek sürelerde hapis cezası istendi.   İddianamede, tutuklu şüpheliler Tufan Beyhan, Zeki Yılmaz, Reşit Beyhan ve Sercan Bingöl hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.  

Bu şüpheliler hakkında ayrı ayrı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay ile 15 yıl, 7 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle öldürmeye yardım etme" suçundan 157 yıl 6 ay ile 210 yıl, 39 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle adam öldürmeye yardım etme" suçundan bin 315 yıl 9 ay ile bin 755 yıl, 35 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüse yardım etme" suçundan 340 yıl 9 ay ile 420 yıl, 208 kez "tasarlayarak bombalama suretiyle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle adam öldürmeye teşebbüse yardım etme" suçundan 2 bin 28 yıl ile 2 bin 496 yıl, zincirleme olarak "patlayıcı madde kullanarak kamu malına zarar vermeye yardım etme" suçundan 3 yıl 6 ay ile 16 yıl 6 ay ve zincirleme şekilde "patlayıcı madde kullanmak suretiyle özel şahsa ait mala zarar vermeye yardım etme" suçundan da 3 yıl 6 ay ile 16 yıl 6 ay olmak üzere toplam 3 bin 856 yıl 6 aydan 4 bin 929 yıla kadar hapis cezasına karar verilmesi istendi.

Şüphelilerden Rıdvan Döner, Fırat Kise ve Necip Yılmaz'ın ayrıca, "suç örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay ile 15 yıl, iki kez "terör örgütü propagandası yapma" suçundan 2 yıl ile 10 yıl olmak üzere toplam 9 yıl 6 aydan 25 yıla hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, şüphelilerden Hikmet Ölçer ve Zemirhan Yılmaz'ın, "suç örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla, Nazim Beyhan'ın, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla, Sercan Bingöl ve Zeki Yılmaz'ın da iki kez "terör örgütü propagandası yapma" suçundan 2 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. 

SANIK SAYISI ARTTI

2018'İN Aralık ayında 10 sanığın yargılandığı dava dosyasıyla yeni iddianamedeki 23 sanığın dosyasının birleştirilmesine karar verildi.  Yeni iddianamedeki 23 sanığın dosyasının bu davadaki olaylarla ilişkili olması nedeniyle, saldırıya ilişkin 10 sanığın yargılandığı dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi. Böylece dava kapsamında yargılanan sanık sayısı 33 oldu. 

ARA KARAR

Sanık sayısının artmasından 2 gün sonra görülen davada ara karar verildi.  33 sanığın yargılandığı davada, tutuklu 26 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Haklarında "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçlarından dava açılan 6 sanığın dosyasının tefrik edilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan ve kendilerine çağrı yapılamayan 2 sanık hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmasına hükmetti.

2019'un Şubat ayındaki davada mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, 5 sanığın olayın asli faali konumunda, 21 sanığın ise bu eyleme yardım eden sıfatıyla sorumlu oldukları belirtildi.

DÜZENLEYENLERDEN BİRİ YAKALANDI

Geçtiğimiz Haziran ayında Hakkari İl Jandarma Komutanlığınca, Yüksekova'nın Bölük köyü Çatalkaya mezrasında gerçekleştirilen operasyonda, "PKK terör örgütüne üye olma" suçundan aranan Mesut Bakar yakalandı. Hakkari Valiliği, yakalanan teröristin Beşiktaş saldırısını düzenleyen kişilerden olduğunu açıkladı.

İstanbul