1 numara nasıl korunur? 'Yumruk mesafesi kadar...'

1 numara nasıl korunur? 'Yumruk mesafesi kadar...'
Şinzo Abe'yi vuran şüpheli, koruma polis memurları tarafından böyle etkisiz hale getirildi. (Fotoğraf: Reuters)

Japonya'nın eski Başbakanı Şinzo Abe'nin seçim etkinliğinde vurularak öldürülmesi, akıllara siyasilerin nasıl korunması gerektiğini getirdi. İşi gereği koruma ordusu ile gezen siyasetçiler kalabalık içinde nasıl korunuyor? 'Silahh' diye bağırıldığında koruma ekibi nasıl harekete geçiyor?

Siyasi liderler, iş insanları veya ünlülerin meslekleri gereği sevenleri olduğu kadar sevmeyenleri de var. Tabi bu nedenle saldırıya da uğrayabiliyorlar. Japonya eski Başbakanı Şinzo Abe, Nara kentinde katıldığı seçim mitinginde göğsünden ve boynundan pompalı tüfekle vurularak öldürüldü. Saldırgan polise verdiği ifadede "Ondan memnun değildim ve öldürmek istedim" dedi.

Türkiye siyasi tarihinde de politikacılara yapılan saldırılar var. Anavatan Partisi lideri Turgut Özal'ın silahlı saldırı sonucu elinden yaralanması, eski Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yumruklanması, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2019'da Çubuk'taki bir şehit cenazesinde yumruklu saldırıya uğraması örnekleri gibi.

Peki etrafları iki metreyi bulan korumalar ve koruma ordusu ile gezen siyasiler, nasıl böyle saldırıya uğrayabiliyor? Bİr siyasi nasıl korunmalı?

1 numara nasıl korunur? 'Yumruk mesafesi kadar...' - Resim : 1

"ELİNİ CEBİNE ATAN TAKİP EDİLMELİ"

Yakın Koruma Akademisi Başkanı Aras Şentürk, korumaların görüntülük ve arka plandakiler olarak ikiye ayrıldığını belirterek, "Görüntülük korumalar caydırıcı ve diğerleri ise müdahale ekibidir" diyor.

Korumaların çok iyi gözlemci ve şüpheci olması gerektiğini belirten Şentürk, "VIP'nin (haberde bundan sonrada bahsedileceği gibi 'korunan' kişiye sektörde VIP deniliyor) etrafındaki kişilerin el hareketleri önemli. Elini cebine veya arkasına atan kişiler takip edilmeli." ifadelerini kullandı.

VIP'nin bir topluluk, kalabalık veya halkın içerisinde gezerken bir yumruk mesafesini koruyarak geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şentürk, "Yumruk geldiği anda koruma amiri yani VIP'nin yanında duran kişi, VIP'ye kapanıp ortamdan uzaklaştıracak. Yakındakiler ise VIP'ye yumruk atan kişiyi yakın dövüş tekniği ile etkisiz hale getirecektir" diyor.

Peki Şinzo Abe olayındaki gibi silahlı saldırılarda ne olacak? Şentürk, bir vatandaşın elini beline atmasıyla o anda korumaların tetiklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Şentürk, "Herhangi bir koruma silah gördüğü anda 'Silaahhh' diye bağırır. Bu arada diğer korumalar harekete geçer. Silahlı kişiye önce uyarı ateşi, ardından bacağına nişan, uyarılara rağmen silahı indirmemesi durumunda ise öldürücü darbe amacıyla ateş edilir" diye konuştu.

Bir kere saldırıya uğramış bir liderin, koruma kalkanının genişletileceğini ve bölgeye öncü korumalar konuşlandırıldığını söyleyen Yakın Koruma Akademisi Başkanı Şentürk, "VIP nerede konuşacak, nerede bulunacak, tuvaleti nerede, önceden tespit edilir. Kamusal bir alandaysa olası şüphelilerin yanında sivil korumalar gözlem yapar" dedi.

Yakın koruma denildiğinde kala hemen 1.90 boyundaki kişilerin geldiğini dile getiren Şentürk şöyle devam etti: Yakın dövüş ve iyi silah kullanma becerisi lazım. Koruma denilince akla uzun boylu ve kaslı kişiler gelir. Ancak asıl korumalar VIP'nin etrafındaki 1.70-1.80 arasındaki kişiler. Koruma ne kadar iri yarıysa hedef olması o kadar artar. Ancak asıl çatışmaya giren etrafındakilerdir.

"GÖZ TEMASI CAYDIRICILIK YARATIR"

Uluslararası Yakın Koruma Savunma Eğitim Federasyonu Başkanı Süleyman Kocabıyık, zamanında George Hagi, Kevin Costner gibi ünlülerin korumalığını yaptı.

Kocabıyık, birine zarar gelmesinin yüzde 100 engellemenin imkansız olduğunu söylüyor. Kocabıyık, "Bu olaylar anlık gelişir. VIP'nin mesleki durumu ve girdiği ortama göre koruma şekilleri de değişir. Yakın temastayken göz kontağı, uzak ara mesafedeyken geniş alanı tarayabilecek şekilde korumalar yayılır" ifadelerini kullandı.

Halkın içerisinde gezen siyasilerin ise vatandaşlarla tokalaşmasının engellenemeyeceğini belirten Kocabıyık, "Korumaların etraftakilerin beden diline dikkat etmesi gerekli. VIP ile tokalaşacak insanlarla göz teması kurulmalı, çünkü bu caydırıcılık yaratır" şeklinde konuştu.

Silah kullanmanın bir korumanın yapabileceği en son şey olduğunu söyleyen Kocabıyık, iyi bir korumanın koruduğu kişinin mesleği hakkında da bilgi sahibi olması gerektiğini ifade ediyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgiler, 7 Ekim 2021'de haberglobal.com.tr'de 'Bir politikacı nasıl korunur? 'İyi bir gözlemci ve hep şüpheci...' başlığıyla yayınlanan makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel