Ziraat odası fındık için dolar üzerinden fiyat belirlenmesini talep etti

Ordu Ekonomi haberleri
Ziraat odası fındık için dolar üzerinden fiyat belirlenmesini talep etti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan; “Son 5 yılda ortalama 3.30 dolar taban fiyat açıklandı. Yeni hasat sezonunda da 90 liraya tekamül eden bir fiyat oluşması gerekmektedir" dedi.

Fındık hasadına sayılı günler kala üreticilerin gözü fiyattan başka bir şey görmüyor. En çok merak edilen konuların başında fiyat geliyor.

OrduGazete'ye konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındığın fiyatının dolara göre fiyatlandırılmasını talep etti.

Üreticileri tatmin edecek bir fiyat açıklanmasını beklediklerini aktaran Soydan, “Hem Ordu hem de Türkiye geneli rekolte açıklandı. Üreticileri artık açıklanacak fiyatı bekliyor. Yeni sezon için fındık taban fiyatı hesaplanırken o anki ekonomik koşullar, enflasyon ve döviz kurları dikkate alınarak bir maliyet çıkacaktır. Enflasyon karşısında ezilen taban fiyatı ise üreticilerimizi kurtarmaz. Biz de bu yöndeki taleplerimizi her fırsatta yetkili yerlere iletiyoruz. Son 5 yıl fındık taba fiyatı ortalamasını dikkate aldığımızda 3.30 dolar gibi bir fiyat ortaya çıkıyor. Daha önce bu civarda fiyatlar açıklandı. Tabi bu arada üreticilerin girdi maliyetleri de arttı. Gübre, ilaç, ışkın, ot vurma, derken maliyetler yükseldi. Bunun üzerine bir de işçi yevmiyesi, katır, patoz gibi giderler de var. Dolar kuru 26-27 TL bandında, bu kurla hesaplarsak yeni sezon fındık fiyatının 90 TL üzerinde bir fiyatı oluşuyor. Döviz kuru çok dalgalı seyrediyor. Fındık hasadı başladığında bu kur belki de daha farklı olacaktır. Taban fiyat açıklanırken, mutlaka o zamanki dolar kuru dikkate alınıp, 3.30 dolar civarında bir fiyat açıklanmalıdır.” dedi.

Fındık fiyatının üretici bahçeye girmeden açıklanması gerektiğini altını çizen Soydan, “Üretici fiyatı bilmeli ki, ona göre bahçeye girmeli. Çünkü üreticilerimiz bir sürü masraf edecek. Bu masrafları etmeden de önlerini görmeleri lazım. Bu yüzden fındık fiyatı, üretici daldan tutmadan açıklanmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Kaynak: Haber Global TV

fındık fiyatları Ordu