Yeni kira modeli nasıl olacak? Ekonomist Levent Yılmaz 'üst segmentte zaten doyum yaşandı' diyerek o yöntemi açıkladı

Konut Nureddin Nebati

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kiralık konut ihtiyacını karşılamak için kiralık konut üretimi yapılacağını duyurdu. Peki, bu model nasıl işleyecek. Ekonomist Doç. Dr. Levent Yılmaz, dhaa önce de gündeme geldiğini belirttiği o modeli Haber Global'de değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Ülkeye 'kiralık konut üreticisi' kavramını getirerek, kiralık konut arzını artıracağız. Kiralık konutlar, kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına sunulacak." dedi.

Bu açıklamanın ardından, yeni kiralık konut modelinin nasıl olacağı merak konusu oldu.

Ekonomist Doç. Dr. Levent Yılmaz, Haber Global'de Bakan Nebati'nin açıklamalarının ardından gündem olan 'kiralık konut üreticisi' kavramını değerlendirdi. Yılmaz, bu konuda uygulanması beklenen yöntemi de açıkladı.

Yılmaz, "Alt ve orta gelir grubuna yönelik erişilebilir konutlar meselesi önemliydi. Biz hep şunu söylüyoruz. Türkiye'de lüks segmentte doyum yaşandı. Zaten onların 3-5-10 evi var" dedi.

YENİ KİRALIK KONUTLAR İÇİN TEMEL MODEL

Uygulanması beklenen yönteme dair Levent Yılmaz, şunları söyledi:

"Ortada iki gelir var. Bunlardan biri arazi maliyeti. Bunu Hazine arazileri üzerinden çözme yöntemini söylüyorduk. İkinci konu da inşaat yapım maliyeti. Bir konutta ortalama maliyeti düşürecek en önemli unsur konut sayısıydı. Demek ki bunu toplu konut mantığıyla yapmamız gerekiyor. Temel model kullanılmayan, zemini sağlam hazine arazilerinin ücretsiz tahsis edilerek üzerine orta ve alt gelir grubunun barınabileceği, fiyatlarının erişilebilir olduğu konutlar inşa edilmesi."

Kaynak: Haber Global TV

Nureddin Nebati