Yastık altındaki altının değerini kim belirleyecek? İslam Memiş uyardı! "Bu eksikler giderilmezse..."

İslam Memiş Ekonomi haberleri Gram altın
Yastık altındaki altının değerini kim belirleyecek? İslam Memiş uyardı! "Bu eksikler giderilmezse..."

İslam Memiş bu yeni enstrüman açıklanmadan kısa bir süre önce bunun başarılı olabilmesi için bazı eksiklerin giderilmesi gerektiğini söylemişti. Peki açıklanan yastık altı altın planı bu ihtiyaçları kapsıyor mu? İşte detaylar.

İslam Memiş, açıklamanın ardından yeniden değerlendirme yapacağını belirttikten sonra şu noktalar dikkat çekmişti:

Memiş, bu projenin içinde eksiklikler olduğunu vurgulayarak "Darphane bir an önce reşat altını basmalı, hamid altın basmalı, darphane daha aktif olmalı. Değer testini yapan kişiler, vatandaşların altınlarına çok düşük fiyat vermemeli. En azından bu işi ustalık-kalfalık belgesi olan kişilerin yapması gerekiyor." diye konuşmuştu.

Memiş ayrıca gümüşlerin de ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirtmiş ve şunları söylemişti:

"Gümüşler var, onlar neden ekonomiye kazandırılmıyor. Türkiye'nin gelecekte fiziki gümüşe çok ihtiyacı olacak. İşçilikli bu eşyalar böylece çöpe gitmeyecek. İsraf etme gibi bir şansımız yok, her şeyi ayrıştırmamız, geri dönüşümünü sağlayıp ekonomiye kazandırmamız lazım. Dünyada ciddi bir fiziki gümüş talebi var."

Bakan Nebati'nin açıkladığı model İslam Memiş'in belirttiği bu eksiklere yanıt veriyor mu?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılmasına ilişkin, "Bu amaçla bugüne kadarki münferit çabaları toplulaştıracak, 1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere, 2022 yılında da 1.500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz." dedi.

Bakan Nebati "Yürütmeye koyacağımız yeni uygulamayla Ahmet amca, Emine Teyze çocuklarının geleceği kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabilecekler." dedi.

Nebati, altın, repo ve katılım hesaplarına fiziki altınların rahatlıkla yatırılabileceğini kaydederek, "Altınların karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır." ifadesini kullandı.

Bakan Nebati, fiziki altınların bankalar, platformlar ve kuyumcular aracılığıyla teslim edilebileceğini belirterek, yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarla yerine getireceklerini söyledi.

Nebati, "(Katılım bankaları) Şu anda bu işin önde gidenleri olacak. Katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu işleyişteki en önemli araçlar olacak. Alım-satım, çeyrek hesap 1 Mart'tan itibaren, çeyrek katılım hesabı 15 Mart'tan itibaren, altın dönüşümlü TL hesabı ve altın transferi sistemi işlevsel hale gelecek. fiziki ziynet altın çekimi banka tarafından müşteriye yeni üretim ziynet şeklinde verilecek. Kamu bankalarımız bu işin de önceliğini yapacak." diye konuştu.

Vatandaşların altınlarını sisteme rahatlıkla koyabilmesi için başta sisteme dahil olacak kuyumcu sayılarının artırılması olmak üzere çalışmaların başlatıldığını aktaran Nebati, tüm süreçlerden vatandaşın anında haberdar olması için duyuruları yapacaklarını anlattı.

Bakan Nebati'nin açıklamalarında detaya yer verilmediği için İslam Memiş'in belirttiği eksiklerle ilgili net yanıtlar içermiyor, yeni enstrümanın detaylarının yayınlanmasının ardından daha net yanıtların alınması bekleniyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

yastık altındaki altınlar İslam Memiş Nureddin Nebati türkiye ekonomisi altın altın banka