Yaşlılık maaşı ne kadar oldu? İşte 65 yaş aylığı ile ilgili merak edilenler

Asgari ücret Ekonomi haberleri
Yaşlılık maaşı ne kadar oldu? İşte 65 yaş aylığı ile ilgili merak edilenler

Yaklaşık olarak 7 milyon asgari ücretli çalışanla birlikte toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücret belli olmasının ardından ilgilileri yaşlılık maaşının 2024 yılında ne kadar olacağını araştırıyor. İşte 65 yaş aylığı (yaşlılık maaşı) ne kadar oldu sorusunun yanıtı...

2024 asgari ücret zam oranının belli olmasının ardından yaşlılık maaşı tutarının yeni yılda ne olacağı merak ediliyor. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretle birlikte işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası (GSS) primine, kıdem tazminatından 65 yaş aylığına kadar birçok kalemde değişiklik olacak. Peki, yaşlılık maaşı ne kadar olacak?

ZAMLI YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

65 yaş aylığı bugün 2 bin 680 TL olarak ödenirken yeni zamla birlikte bu rakam 3 bin 993 TL'ye yükselecek.

yaşlılık maaşı ne kadar olacak

YAŞLILIK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI

Yaşlı aylığı; 65 yaşını doldurmuş olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dâhil olmak üzere sürekli bakımı yapılmayan veya yaptırılmayan, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık almayan, yurt içi-yurt dışı ayrımı yapılmaksızın sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olan Türk vatandaşlarına bağlanır.

65 AYLIĞI NEREDEN ALINIR? YAŞLILIK MAAŞI BAŞVURU EKRANI

Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de başvuru alınıyor.

65 yaş ve üstünde olan kişilere maaş bağlama işlemi şu şekilde oluyor:

Vatandaşlar öncelikle Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınır.

İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alınır.

Alınan belgeler SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) - Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilir.

SGK alınan belgeleri inceler ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verir.

YAŞLILIK MAAŞI BAŞVURU EKRANI E-DEVLET

65 YAŞ AYLIĞI MAAŞI NE ZAMAN YATIYOR?

Yaşlılık aylığı ödemeleri her ayın ilk haftası yapılıyor. Bununla birlikte ilk ödeme, herhangi bir Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır.

Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.

ekonomi haberleri