Türkiye'nin ilk bor karbür üretim tesisi açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Recep Tayyip Erdoğan Balıkesir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bu alanda önemli bir oyuncu haline geleceğini söyledi. Erdoğan, Togg'a da rekor talep olduğunu dile getirdi. Muhalefete de yüklenen Erdoğan, "Bu nasıl kafadır? Ben milletime şikayet ediyorum" dedi.

Türkiye'nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olacak, savunma sanayisinin gücüne güç katacak Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. 

Törende konuşan Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 

Bandırma tesisimizde yapılacak yaklaşık bin ton üretim iki kata varan değer artışları sağlamaktadır. Bu tesis sayesinde Türkiye sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmeyecek, dünyanın en sert üçüncü maddesinin üretimi ve satışında önemli bir oyuncu haline gelecek.

Eskişehir'de keşfettiğimiz nadir toprak elementimizi kazanca dönüştüreceğiz. Ham madde ile başlayıp nihai ürüne kadar uzanacak bir sistemi hayata geçirmekte kararlıyız.

Geçmişte bu tür ürünlerin stratejik önemleri dikkate alınmadı. Dışarıdan alındığı için sıkıntılar yaşadık. Kritik her üründe maruz kaldığımız gizli ve açık ambargoların yarattığı kayıpları iyi biliyoruz. Sadece ETİ Maden bünyesinde yürütülen çalışmalar bile başlı başına başarı hikayesidir. Nadir toprak elementleri konusunda iyi bir rezerve sahibiz. 

 Diğer alanlarda da benzer güzel gelişmeler yaşanıyor. Üretimi angarya görerek uzak coğrafyalara taşıyan her yerde ciddi bir paradigma değişimi başlamıştır. Türkiye lojistik avantajları ve ham madde potansiyeli nedeniyle avantajlı bir yerde duruyor. Ülkemize kazandırdığımız güçlü alt yapı bu avantajın temelini oluşturuyor. 

"HEDEFİMİZE SIKI SIKIYA BAĞLIYIZ"

Ülkemizi 10 büyük ekonomiden biri olma hedefine sıkı sıkıya bağlıyız. Son yıllarda milletçe zorlu sınamalardan geçtik. Salgın nedeniyle 2 yıl sıkıntı çektik. Bu badireyi aşmışken kur, enflasyon, faiz üçgeni içinde bulduk. Sonra  asrın felaketiyle karşılaştık. Deprem ve selde yitirdiğimiz canların acıları yüreklerimizi yakıyor.

Biz bugüne kadar önümüze çıkan hiçbir tehdide teslim olmamış hepsine karşı inançla direnmiş bir milletiz. Bir yerden depremin enkazını kaldırıyor diğer yandan geçici barınma alanları yapıp kalıcı konutların inşasına başlıyoruz. Bir an önce vatandaşlarımızı şu kar kışta açta açıkta bırakmayalım. İnsanlarımızın yaralarını sararken hayata bağlanmalarını sağlıyoruz. 

BİR YIL İÇERİSİNDE KALICI KONUTLARI DA BİTİRECEĞİZ

Biz hiçbir tehdide hiçbir zorluğa teslim olmamış milletiz. Bugün bir yandan depremin enkazlarını kaldırıyoruz bir yandan kalıcı konutların yapımına başlıyoruz.

Bir an önce vatandaşlarımızı aç açıkta bırakmayalım. Sanayicisiyle, esnafıyla deprem bölgesindeki üreticilerimizi destekleyerek istihdamı sağlıyoruz. Bu felaketin izlerini de sileceğiz.

Deprem bölgelerinde vatandaşlarımdan bir yıl izin istedim. Biz bir yıl içerisinde kalıcı konutları da bitireceğiz. Çadır kentten konteyner kentlere, bunlarla birlikte prefabrik kentler yapıyoruz. Derdimiz vatandaşlarımızı açıkta bırakmamak.

Alt yapısıyla üst yapısıyla yeni, güvenli yerleşim yerleri kurarak Türkiye yüzyılına doğru yürümeyi sürdüreceğiz. İşte bunlar onlarla uğraşırken bakın biz ne ile uğraşıyoruz.

DİĞER ŞEHİRLERİMİZİ İHMAL ETMİYORUZ

Bor madeniyle alakalı onun çeşitlendirilmesiyle, aramızdaki fark bu. Bütün bunları başarana kadar bize durmak, dinlenmek haramdır. Türkiye'nin bir kısmında yaşanan sıkıntı için ülkenin tamamıyla güçlü olması şarttır. Deprem bölgesindeki şehirlerimizi ayağa kaldırırken diğer şehirlerimizi ihmal etmiyoruz.

TOGG'A REKOR TALEP

Togg ön siparişleri alınmaya başladı, rekor bir talebe ulaştı. Ay sonundan itibaren teslimatları gerçekleştireceğiz. Buradan elde ettiğimiz tecrübe ile Kütahya'da 5 bin ton kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi kuracağız. Durmak yok yola devam. Karadeniz'de keşfettiğimiz gazı milletimize sunma çabalarımız bunlardan biridir.

MİLLETİME ŞİKAYET EDİYORUM

Ana muhalefet yanındakilerle beraber Akkuyu Nükleer Santralini gezmek istiyorlar, geziyorlar, 'Çok güzel' diyorlar. Geldikten sonra 'Yaptırmayacağız' diyorlar. Bu nasıl kafadır? Ben milletime şikayet ediyorum, sevgili halkım işte o ana muhalefet ve yanındakiler bu ülkede yarın inanın elektrikler yine kesilir. Benim vatandaşım bunlara 14 Mayıs'ta oy vermeyecek. Yusufeli Barajı bir yeşil enerjidir, hidroelektrik santralidir.  

Başkaları ne yaparsa yapsın biz hakkın rızası için, halkın rızası için hizmet etmeye devam edeceğiz. Milletimize ne söz verdiysek, tek tek hayata geçireceğiz. 

Türkiye'nin ilk bor karbür üretim tesisi açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar - Resim : 1

BAŞTA SAVUNMA SANAYİİ OLMAK ÜZERE BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dünya bor rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye'de, Eti Maden geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolarlık satış geliriyle rekor kırdı.

Tam kapasite çalıştığında 279 kişinin istihdam edileceği tesiste, yılda 1000 ton bor karbür üretilecek. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür, başta savunma sanayii olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

Türkiye'nin ilk bor karbür üretim tesisi açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar - Resim : 2

Öte yandan, Kütahya'nın Emet ilçesinde yıllık 5 bin ton kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi kurulmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Balıkesir Bandırma enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı Bor Karbür Tesisi