Türkiye ve bazı ülkelerden Rus bankalarında hesap açılması kolaylaştırıldı

Rusya Bankalar Ekonomi haberleri
Türkiye ve bazı ülkelerden Rus bankalarında hesap açılması kolaylaştırıldı

Rusya Federasyonu hükümeti, aralarında Türkiye’nin de olduğu 25 “dost ülke” vatandaşları ve bu ülke şirketlerinin Rusya’ya gelmeden Rus bankalarında hesap açma işlemlerini kolaylaştırdı.

Başbakan Mihail Mişustin tarafından imzalanan yeni kararnameye göre, dost ülke temsilcilerinin Rusya pazarında iş yapmalarını kolaylaştırmak amacıyla bir dizi önlem alındı.

“Dost ülkelerde” faaliyet gösteren özel ve tüzel kişiler, Rus bankalarında hesap ve mevduat açma olanağına sahip oldu. Bu düzenlemeyle özellikle yabancıların iş yapması ve turistik geziler düzenlemesi kolaylaşacak.

Bu fırsat özellikle Belarus, Çin, Kazakistan, Hindistan, Brezilya, Türkiye, Suudî Arabistan ve diğer bazı ülkelerin vatandaşlarına verildi.

Bu fırsattan yararlanmak için yabancıların Rusya'ya girmeden önce gerekli belgeleri içeren bir dosyayı ülkelerindeki kredi kuruluşuna ibraz etmeleri gerekiyor. Bu şekilde yapılan başvurular hızlı bir şekilde değerlendirilecek ve o ülke vatandaşları ve şirket sahipleri Rusya'ya vardıklarında Rus bankalarında hesapları hazır olacak.

RUSYA'DAN PARA ÇIKARAN ŞİRKETLER BÜYÜTEÇ ALTINDA

Forbes dergisinin Rusça edisyonu ülke dışına para çıkaran şirketlerle ilgili kontrollerin sıkılaştırılacağını yazdı. Derginin kendi kaynaklarına dayandırdığı habere göre, para transferlerinde ihlallere imza atıp atmadıkları kontrol edilecek şirketlerin sayısı arttırılacak.
 
Devlet kurumlarının özellikle vergi ödemekten kaçınmak amacıyla aynı gruba bağlı şirketler arasında yapılan anlaşmalara odaklanacağı bildiriliyor.
 
Rusya'daki şirketlerin ülke dışındaki şirketlerle bağına işaret eden kriterlerin sertleştirilmesi de planlanıyor. Buna göre sermayede yabancı payı yüzde 25'ten 10'a indirilecek.
 
Şirketler ayrıca bağlı yapılarla imzalanacak 1 milyar rublenin üzerindeki anlaşmaları Federal Vergi Servisi'ne bildirmekle yükümlü olacak.
 
Beyannamede bulunmayan şirketlere verilecek cezaların da 5 kat arttırılması planlanıyor.

Kaynak: Ajans Bizim