Türkiye bugün 'gri listeden' çıkarılacak mı?

HABER MERKEZİ
Ekonomi haberleri Türkiye son dakika
Türkiye bugün 'gri listeden' çıkarılacak mı?

Türkiye'nin 'gri liste' hikâyesinin sonlanıp sonlanmayacağının bugün belli olması beklenirken; piyasalar üzerinde fiyatlamaları da yakından takip ediliyor. Peki Türkiye bugün 'gri listeden' çıkarılacak mı? Beklentiler neler? İşte detaylar

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle 2021 yılında gri listeye alırken, bugün gerçekleşecek genel kurul toplantısında Türkiye'nin gri listesinden çıkış süreci görüşülecek. Bu toplantıda, Türkiye'nin gri listeden çıkarılması beklenirken; sonrasında da yabancı kaynakların yurt içine geleceği tahmin ediliyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, FATF genel kurul toplantısına katılması ve Türkiye'nin gri listesindeki durumunun ele alınacağı toplantıda konuşma yapması planlanıyor. Önceki açıklamalarda ekonomi yönetiminin Türkiye'nin gri listeden çıkmasını beklediği belirtilirken; aksi bir kararın ise, siyasi olacağı değerlendirilmişti.

BEKLENTİLER FİYATLARDA

Bu kritik gündem maddesi piyasalar üzerinde de etkisini gösterirken; Borsa İstanbul’da bir süredir fiyatlanıyor. Uzmanlar, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasıyla borsada pozitif seyir yaşanacağını, aksi bir durum söz konusu olursa da kısa süreli negatif bir etki görüleceğini belirtirken; kritik ve psikolojik seviye olan 10000 puan seviyesinin altına sarkmaların beklenmediğini vurguluyor.

Öte yandan, 19 Temmuz’da kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in olası Türkiye değerlendirmesi bulunuyor. Moody’s, Türkiye’yi en düşük seviyeden notlayan kredi kuruluşu olurken; bazı uzmanlar yapılması beklenen değerlendirmede, 2 seviye birden not artırımı bekliyor ve borsada not artırım beklentilerinin de fiyatlarda olduğu gözleniyor.