Türk Reasürans A.Ş. kuruldu-Tek hissedarı Hazine ve Maliye Bakanlığı
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tek hissedar olduğu Türk Reasürans A.Ş. resmen kuruldu. Torba yasa içerisinde yer alan kuruluşun başına ise genel müdür olarak Selva Eren atandı
Türk sigorta sektörünün büyümesine katkı sağlamak ve sigorta piyasasının reasürans faaliyetindeki kapasite ihtiyacını karşılamak amacıyla Türk Reasürans AŞ (Türk Re) kuruldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tek hissedar olarak kuruluşunda yer aldığı Türk Reasürans AŞ Yeni Ekonomik Program kapsamında "ekonomik dengelenme" ve "sağlıklı sürdürülebilir büyüme" hedeflerine sigortacılık sektörü odağında katkı sağlamak, Türkiye'deki yerli reasürans kapasitesini arttırmak ve kaynak verimliliği sağlamak amacıyla faaliyete geçti.
Türk Reasürans AŞ Genel Müdürü olarak Selva Eren atandı.
NEDEN KURULUYOR?
Peki Türk Reasürans A.Ş. nedir ve tam olarak ne iş yapacak? Böyle bir kuruluşa neden ihtiyaç duyuldu?
Sigorta pazarında yaşanan teminat sorunlarına kalıcı çözüm getirmek için kurulan Türk Reasürans A.Ş.'nin müjdesini Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağustos ayında "Yeni bir milli reasürans modeli uygulayacağız" diyerek vermişti. Bu açıklamanın ardından şirket, Yeni Ekonomi Programı'nda yer aldı ve adının da Türkiye Reasürans Havuzu olacağı duyuruldu. Sonrasında ise kasım ayında açıklanan 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'na girdi.
Yurtiçi reasürans kapasiteni artırmak ve teminat verilemeyen veya teminat verilmesinde güçlükler bulunan çeşitli riskler sonucu meydana gelebilecek maddi ve bedeni zararların karşılanabilmesi için; sermayesi Hazine ve Maliye Bakanlığına ait Türk Reasürans Anonim Şirketi böylece kurulmuş oldu.
TÜRK REASÜRANS A.Ş.'YE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU
Neden ihtiyaç duyulduğuna gelince... Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın verdiği bilgilere göre bazı sektörlerin sigorta teminatı bulamaması yıllardır gündemde olan bir konuydu. Özellikle tekstil, boya, kimya, mobilya alanında faaliyet gösteren şirketler, ya sigorta yaptıramamaktan ya da fahiş primlerle sigorta yaptırdıklarından şikayet ediyorlardı. Geçmişte bu şikayetler, Rekabet Kurumu'na kadar iletildi; Kurum, bu konuda inceleme başlattı, ancak sonuç alınamadı. Rekabet Kurumu, rekabete aykırı bir durum tespit edilemediği yönünde rapor hazırladı. Hatta Hazine, riskli işyerlerine teminat verecek, Riskli Sigortalılar Havuzu adı altında ayrı bir sigorta havuzu da oluşturdu, ama sonuç alınamadı. Anlaşılan o ki, Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem soruna köklü çözüm getirmek hem de reel sektörü rahatlatmak amacıyla yerli ve milli şirket kurmaya karar verdi. Kurulacak Türk Reasürans Anonim Şirketi ile özellikle riskli sektörlerde faaliyet gösteren şirketler sigortaya kolay ve ucuz yolla ulaşabilecek. Tasarından anlaşılacağı üzere Türk Reasürans Anonim Şirketi, sadece işyerleri için değil, bedeni zararlar için de sigorta teminatı verecek.
5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nda yapılan düzenleme ile hizmet verecek olan Türk Reasürans AŞ sigorta sektöründeki stratejik hedeflerini, Türkiye’deki yerli reasürans kapasitesini arttırmak, yurt dışına aktarılan reasürans primlerinin yurt içinde kalmasını sağlamak, kamu menfaatlerinin risk yönetimini yapılandırarak gerekli reasürans düzenlenmelerini gerçekleştirmek olarak belirledi.
Doğal afet riskleri havuzunun yönetimi görevini üstlenecek olan Türk Reasürans AŞ’nin maliyet avantajı yaratması ve havuza yerli reasürans kapasitesi sağlaması planlanıyor.
Bununla birlikte “Ulusal Doğal Afet Modelleme” çalışmaları ile havuzun ek teminatlarla yapılandırılması ve en verimli şekilde kullanımı amaçlanıyor. Ayrıca Türk Reasürans AŞ’nin tarım sigortaları havuzu için yerli reasürans kapasitesinin arttırılmasına katkı sağlaması planlanıyor.
Global bir marka olma hedefi ile yola çıkan ve İstanbul Finans Merkezi’nin gelişimine de katkı sağlayacak Türk Reasürans AŞ’nin kuruluşu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Reasürans AŞ Genel Müdürü Selva Eren, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın stratejik hedeflerine ulaşması konusunda Türk Re olarak alacağımız sorumluluk ile sürdürülebilir ekonomik büyümeye ve sigorta sektörünün gelişimine katkı sağlayacağız. Türk Reasürans piyasası ihtiyaçları doğrultusunda kapasite artışı sağlayacak ve esnek reasürans çözümlerimiz ile sigorta sektörü paydaşlarının aradığı taze kan olacağız.” ifadelerini kullandı.
REASÜRANS NEDİR?
Reasürans, sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının ya da tamamının yeniden sigorta edilmesi anlamına geliyor. Sigorta şirketleri, özellikle büyük sigorta işlerinde hasar ödemekte zorlanmamak ya da mali yönden sigortalanması mümkün olmayan riskler için prim ödeyerek, kendilerini sigortalatırlar. Buna reasürans denir. Büyük bir hasar oluştuğunda da devreye reasürans şirketi ya da şirketleri girer ve hasarı öder. Genelde sigorta şirketleri dünyanın büyük reasürans şirketleri ile çalışır. Türk pazarında da reasürans alanında 1929 yılından bu yana sermayesi Türkiye İş Bankası'na ait olan Milli Reasürans faaliyet gösteriyor. Ancak kurulacak olan Türk Reasürans Anonim Şirketi daha çok sigorta şirketi gibi çalışacak.
TÜRK REASÜRANS A.Ş. GENEL MÜDÜRÜ SELVA EREN KİMDİR?
Selva Eren, Temiz Enerji Ajansı'na 2017'de kurucu ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak katıldı. 2009 yılından bu yana sigorta sektöründe olan Eren, Rönesans Reasürans ve Sigorta Brokerlik A.Ş.'nin sahibi ve yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürüyordu. Türk Re Genel Müdürü Selva Eren, 29.07.2019 tarihi itibariyle Rönesans Reasürans ve Sigorta Brokerlik A.Ş.'nin sahipliği ve yönetim kurulu başkanlık görevlerinden ayrıldı. 2003 – 2008 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde Türkiye'de yerleşik olan tekstil firmalarının ürünlerini toptan ve perakende olmak üzere dört farklı eyalette pazarlama faaliyetini yürüten Selva Eren, 2003 – 2004 yıllarında ABD, Los Angeles, American Express şirketinde hesap denetmeni olarak görev yapmıştır.
Selva Eren,Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği Yönetim Kurulu üyesidir.
San Diego State University – MBA (Pazarlama, Finans)
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümünden mezundur. Türkçe ve İngilizce biliyor.