TÜİK'in asgari ücret önerisi belli oldu

TÜİK Asgari ücret
TÜİK'in asgari ücret önerisi belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) asgari ücret için yapılan üçüncü toplantıda önerisini sundu. TÜİK asgari ücretin 2 bin 792 lira 10 kuruş olması yönünde tavsiyede bulundu. 

Türkiye'de milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun  2021’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısı, Türk-İş'in ev sahipliğinde çevrim içi yapıldı. 

Hükümet, işverenler ve işçi sendikaların katıldığı toplantıda 2021 asgari ücrete dair ilk öneri de yapıldı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplayarak komistona sundu.  

TÜİK'in asgari ücret hesaplamasında geçen yıla göre değişim oranı yaklaşık yüzde 20 oldu.

2020 asgari ücret asgari geçim indirimiyle birlikte 2 bin 324 lira.

DÖRDÜNCÜ TOPLANTI HAFTAYA

Bu arada komisyonun dördüncü ve son toplantısını gelecek hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapacağı öğrenildi.

TÜRK-İŞ: ÜLKE GERÇEKLERİNİ YANSITMIYOR

Türk-İş, TÜİK'İN Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda paylaştığı bekar bir işçinin asgari geçim tutarlarının ülke gerçeklerini yansıtmadığını kaydetti. Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, başlangıç ücreti olması gereken asgari ücretin zamanla geçim ücretine dönüştüğüne dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Bugün 7 milyon insanımız asgari ücretle geçinmek zorunda kalıyor. Enflasyon, geçim şartları ve ele geçen asgari ücret miktarı herkesin malumu. Bu nedenle işveren ve hükümet, insanların tebessüm edeceği, mutlu olacağı bir rakamı masaya getirmeli. Daha önce de söylediğimiz gibi, çalışanların kabul edeceği bir rakam olursa Türk-İş olarak buna 'evet' deriz. İşveren ve hükümetten tekliflerini bekliyoruz. Gelecek teklife göre, durumu yeniden değerlendireceğiz."

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Her yıl aralık ayından itibaren işverenler, işçi sendikaları ve hükümet temsilcileri bir sonraki yılın asgari ücretini belirlemek için toplantılara başlıyor. 

Taraflar aralık ayı içerisinde birer hafta arayla dört toplantı gerçekleştiriyor. İlk iki toplantıda taraflar değerlendirmelerde bulunurken, TÜİK üçüncü toplantıda önerisini veriyor. 

 

son dakika son dakika haber