Togg, sıfır ve 2. el piyasasına nasıl bir etki yapar? 'Piyasaya uzun vadede...'

Elektrikli Otomobil Otomobil Yerli Otomobil
Togg, sıfır ve 2. el piyasasına nasıl bir etki yapar? 'Piyasaya uzun vadede...'
Togg'un 314 kilometre menzilli T10X RWD V1 modeli 953 bin TL'den satışa çıkacak. Fotoğraf: Shutterstock

Fiyatı belli olan yerli otomobil Togg'un ilk modeli T10X, sıfır aracın bulunamadığı ve 2. el fiyatlarının cep yaktığı bir ortamda kullanıcıları ile buluşuyor. Togg'un piyasaya sürülmesi fiyatların şişik olduğu 2. el piyasasına nasıl etki eder? Sıfır satışlarda diğer rakiplerine bir etkisi olur mu?

Yerli otomobil markası Togg'un ilk elektrikli modeli T10X, kullanıcıları ile buluşmak için gün sayıyor. Otomobilin ilk sahipleri, alınacak ön siparişler sonucu çekilecek kura ile belirlenecek. İlk etapta sadece 12 bin adet Togg T10X sahiplerini bulacak. C segmenti SUV otomobilin fiyatı ise geçtiğimiz günlerde açıklanırken başlangıç seviyesi modeli olan T10X RWD V1, 953 bin liradan alıcı bulacak. 

Togg'un alıcılarla buluşması öncesinde otomotiv piyasasında sıfır araç sıkıntısı yaşanıyor. Covid-19 salgını sırasındaki kısıtlamalar ve çip krizi otomotivde üretimi olumsuz etkiledi. Ardından Ukrayna-Rusya Savaşı ile Avrupa'da başlayan enerji krizi ile üreticilerin üretimi kısması sonucu piyasada sıfır araç tedariği sıkıntısı baş gösterdi. Peki segmentine göre uygun fiyatta olduğu düşünülen Togg'un piyasaya çıkışı, ikinci el pazarındaki şişkin fiyatları düşürür mü? Veya Togg'un fiyatını gören diğer markalar sıfır modellerinde indirime gider mi?

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

'TOGG PİYASAYI ETKİLEMEYECEK AMA...' 

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel otomotiv sektöründe ikinci el fiyatlarının artmasının sıfır araçlarla orantılı bir şekilde gittiğini söylüyor. Ertemel "Sıfır araç fiyatlarının normal hale gelmesiyle ikinci el otomobil fiyatları düşecek. Bu da şimdilik mümkün gözükmüyor" diyor.

Başkan Ertemel, Togg'un piyasaya sürülmesinin sıfır ve 2. el otomobil fiyatlarını etkilemeyeceğini belirtiyor. Togg'un ilk etapta üretim adedinin yetersiz olduğunu belirten Ertemel, "Üretim adetleri ilerleyen yıllarda arttıkça Togg'un piyasaya uzun vadede bir etkisi olabilecek" demekte. Ancak Togg'un piyasaya çıkış fiyatlarının  beklenenden daha iyi olduğunu belirten İMAS Başkanı, "Bu 1 milyon bandında açıklanan rakamlar sıfır araç piyasasını Togg'a yönlendirecek" ifadelerini kullanıyor.

Ertemel 2. el piyasasındaki fiyat artışını "Otomotiv piyasasında arz talep karşılanmadığı için piyasada dengesizlik hakim. Tedarik sıkıntısı olduğu için piyasada sıfır araç talebi karşılanamıyor. Bu durum da 2. el piyasasında fiyatların yükselmesine neden oluyor" şeklinde  açıklıyor.

'AÇIKLANAN FİYATLAR SABİT KALMAYACAK'

Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci, Togg'un piyasaya etkisi olmayacağını söylüyor. Türkiye'de yılda 650 bin adet otomobil satıldığını söyleyen Özpeynirci, Togg'un üretiminin yaklaşık 12 bin adet olduğunu ve bu araçların hemen teslim edilmeyeceğini, yıl sonuna kadar peyderpey teslim edileceğini söylüyor.

Açıklanan fiyatların da enflasyon oranında artacağını söyleyen otomotiv yazarı, şunları söylüyor:

Açıklanan fiyatlar da şu anki fiyatlar. Araç yıl sonunda teslim edileceği için 953 bin liralık fiyat enflasyon ve kur oranında artış gösterecek. Yani bu fiyatlar sabit değil. Dolayısı ile bahsedilen fiyatta otomobil yok şu anda. Kuraya girmeniz gerekiyor. 953 bin liralık otomobilin teslimatı Kasım ayından itibaren başlayacak. Yani bu fiyatlar sabit değil.

 'ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE İLGİ ARTACAK'

Otomotiv yazarı, Togg'un piyasaya sürülmesinin elektrikli otomobil satışlarını artıracağı görüşünde. Özpeynirci "Geçtiğimiz yıl 8 bin elektrikli otomobil satılmıştı. Bu sene Togg ile beraber 30 bin elektrikli otomobil satılması bekleniyor" diyor. Togg'un bu sene elektrikli otomobil satışları oranını yüzde 1,5'dan yüzde 5'e kadar çıkaracağını söyleyen Özpeynirci, "Togg elektrikli otomobillere olan farkındalığı artıracak. Tüketicinin de elektrikli otomobillere bakış açısı değişecektir" diye belirtiyor.

Otomotiv ve Oto Galericileri Federasyonu Başkanı Hasip Akfırat, 2. el otomobil fiyatlarının çok yüksek olduğunu söylüyor. Akfırat, "Togg piyasaya girince biraz fiyatları kırıcı etkisi olacak" demekte.

Togg, sıfır ve 2. el piyasasına nasıl bir etki yapar? 'Piyasaya uzun vadede...' - Resim : 1
Togg'un iç görüntüsü. Fotoğraf: AA

İKİ FARKLI MENZİLDE ARAÇ PİYASAYA ÇIKACAK 

Togg'un 160 kilowattlık 218 beygir güç üreten T10X RWD (arkadan itişli) modeli, iki farklı batarya seçeneğiyle 314 ve 523 kilometrelik menzillere sahip olacak. T10X RWD, V1 ve V2 olarak 2 farklı donanıma sahip modeli kullanıcılarına sunulacak. Otomobilin 523 kilometre menzilli modeli yüzde 80 seviyeye kadar 28 dakikada şarj edilebilecek.

Togg'un tanıtılan T10X RWD'nin V1 donanımlı 314 kilometre menzilli modeli 953 bin TL'den satışa sunulacak. T10X'in 314 kilometre menzilli V2 donanımlı seçeneği 1 milyon 55 bin TL'den, V2 donanımlı 523 kilometre menzile sahip modeli ise 1 milyon 215 bin TL'den alıcı bulacak.

29 Ekim 2022 'de düzenlenen bir törenle üretilen ilk Togg, Gemlik'teki üretim tesislerde banttan indirilmişti. Togg'un T10X modeli için 16-27 Mart tarihleri arasında "togg.com.tr" ve Trumore uygulaması üzerinden ön siparişler alınabilecek. Daha sonra yapılacak kura ile ilk üretilen T10X modeli araçların sahipleri belli olacak.

eren.sakarya@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haber Global TV

TOGG otomobil otomotiv Emre Özpeynirci araç SUV elektrikli otomobil yerli otomobil