TCMB Başkanı değişimi piyasaları nasıl etkileyecek? Ekonomistler değerlendirdi

İSTANBUL/HABER MERKEZİ
Ekonomi haberleri
TCMB Başkanı değişimi piyasaları nasıl etkileyecek? Ekonomistler değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan dün akşam saatlerinde görevinden istifa etti! İstifasının kabul edilmesinin ardından TCMB Başkanlığına Fatih Karahan atandı. TCMB Başkan değişimi piyasaları nasıl etkileyecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan dün akşam saatlerinde görevinden istifa etti! İstifasının kabul edilmesinin ardından TCMB Başkanlığına Fatih Karahan atandı. 

Peki ekonomistler Fatih Karahan'ı nasıl karşıladı? TCMB Başkan değişimi piyasaları olumsuz etkileyecek mi?

Ekonomistler, Pazartesi günü piyasalarda olumsuz bir gelişme beklemiyor. Tam aksine Fatih Karahan'ın atanmasını olumlu karşılıyor. Bunda Fatih Karahan'ın eski Fed ekonomistlerinden olması yani Merkez Bankacılığını bilen biri olması etkili oldu. 

Eski TCMB Başekonomisti Ali Hakan Kara, X platformundan yaptığı değerlendirmede değişimin piyasaya tepkisinin olumsuz olmasını beklemediğini yazdı. Hakan Kara "Merkez Bankası Başkanının ayrılmasının piyasa etkisine dair çok soru geliyor. Sonuçta bu kadar sık değişiklik olması kurumsal açıdan hoş değil ancak bu olay özelinde piyasada olumsuz bir etkisinin olacağını sanmıyorum." dedi. Fatih Karahan'ın atanmasını değerlendiren Hakan Kara "TCMB Başkanı olarak atanan Dr. Fatih Karahan'ı tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Kendisini kurum çalışanları nezdinde saygınlık uyandıran, liyakatli bir uzman olarak biliyorum." ifadesini kullandı. 

Koç Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan ekonomist Selva Demiralp ise Hafize Gaye Erkan'ın istifasının kişisel nedenlerden kaynaklandığını belirterek "Bu seferki başkan değişimi ise kişisel sebeplerden kaynaklanıyor olup para politikasında yeni bir dönüşe işaret etmediği için finansal piyasalarda kalıcı bir etkisi olmayacaktır." şeklinde yazdı. 

Ekonomist Tufan Cömert ise Hafize Gaye Erkan'ın yerine Merkez Bankacılığını bilen birinin atanması halinde piyasalarda olumsuz tepkinin görülmeyeceğini söyledi. Fatih Karahan'ın atanmasını değerlendiren Cömert "Sn Fatih Karahan çok doğru bir seçim. Kendisine başarılar dilerim" dedi.