TAP ile Azerbaycan gazı Avrupa'ya ulaşmaya başladı

Azerbaycan
TAP ile Azerbaycan gazı Avrupa'ya ulaşmaya başladı

Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı'nın (TAP) faaliyete geçmesiyle, Azerbaycan gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya başladı. 

Yapımı 4.5 yıl süren, çalışmaları ekim ayında tamamlanan TAP Boru Hattı, kasım ayında Avrupa'nın gaz dağıtım ağına bağlandı. 

Tüm hazırlıkların tamamlanmasının ardından Azerbaycan'dan Avrupa'ya ticari gaz akışı da başladı. Gaz akışı ile, İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan'a doğalgaz sevk edildi.

TAP ile dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçısı olan Avrupa pazarına da erişimi sağlanan Azerbaycan, sadece ekonomisine değer katmakla kalmayıp ekonomik bağımsızlığını da güçlendiriyor. 

TÜRKİYE İÇİN DE STRATEJİK ÖNEMDE

TAP, Türkiye için de stratejik bir öneme sahip. Bu hat ile Türkiye'nin enerji ağı olma konumu da güçlendi. 

TAP, AB'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme hedefine de hizmet ediyor. Avrupa ülkeleri, TAP ile alternatif yoldan ve yeni bir kaynaktan doğalgaz temin edebiliyor. Böylece Azerbaycan, kıta Avrupası için de önemli bir konuma geldi.

SOCAR BAŞKANI ABDULLAYEV: TARİHİ GÜN 

SOCAR Başkanı Rövnek Abdullayev, TAP üzerinden Avrupa'ya ilk gaz sevkiyatının yapılmasını 'tarihi gün' olarak tanımladı. 

Abdullayev, “Bugün, hem projemiz için hem de TAP boru hattının geçtiği ülkeler ve Avrupa'nın genel enerji manzarası için tarihi bir gün. TAP, artık Avrupa gaz ağının ayrılmaz bir parçasıdır. Güneydoğu Avrupa ülkeleri ve diğerlerine güvenilir, doğrudan ve rahat bir ulaşım yolu sunuyoruz. Böylece Azerbaycan'ın kıta Avrupa'sı için önemi artacak" dedi. 

TAP Boru Hattı, Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayağını oluşturuyor. Azerbaycan'ın Şah Deniz 2 Sahası'ndan çıkarılan doğalgazı, Avrupa'ya taşıyor. 

Hat, Türkiye üzerinden geçip Yunanistan sınırından İtalya'nın güneyindeki alım terminaline kadar gaz aktarıyor. 

HEDEF BÜYÜK

Hat üzerinden yılda 10 milyar metreküp gaz taşınacak. Proje genişletilip yılda 10 milyar metreküp gaz taşınacak. Proje genişletilip kapasitesi 20 milyar metreküpe çıkarılacak. İkinci aşamaya ise 2021 yazında başlanacak.

Kaynak: Haber Global TV

TAP Azerbaycan