Suudi Arabistan'ın ilk otomobil fabrikası açıldı

Suudi Arabistan Otomobil Ekonomi haberleri
Suudi Arabistan'ın ilk otomobil fabrikası açıldı

Suudî Arabistan’ın AMP-2 olarak adlandırılan ilk otomobil fabrikası bugün ekonomi şehri Cidde'de açıldı.

Tesis, iddialı Lucid markasının üretimine ev sahipliği yapacak. Yüzde 61'i hissesi Körfez monarşisine ait olan Amerikalı üretici, gelecek yıllarda Tesla'ya karşı büyük bir rakip olmayı umuyor.

Anlaşma, üreticiye firmaya birinci sınıf bir altyapıya erişim ve Suudî devlet dairelerini donatmak için 50 bin adet bir ilk sipariş veriyor!

Kaliforniyalı üretici, sarsıntılı bir başlangıç yaptıktan sonra ivme kazanıyor. Sedan modeli Air, halihazırda ABD, Kanada, Almanya ve Hollanda'da müşterilere teslim ediliyor. İkinci bir model olan Gravity SUV ise 2024 yılında piyasaya sürülmek üzere tanıtıldı.

Tesis, Suudî Arabistan için elektrikli araçlar üretecek ve bunları diğer pazarlara ihraç edecek. Bu, Suudî Arabistan'ın sıfır emisyonlu araç üreticileri arasına katılması için iyi bir fırsat. 

Krallık, 2016 yılında iddialı bir "Suudî Vizyon 2030" planı başlatmıştı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğindeki plan, 2030 yılına kadar yüzde 30'u elektrikli olmak üzere 300 bin otomobil üretmeyi hedefliyor.

Lucid Group Üst Yöneticisi Peter Rawlinson, "Bugün Suudi Arabistan'da, ülkenin daha sürdürülebilir ve çeşitlendirilmiş bir ekonomi vizyonunu destekleyecek ilk otomotiv fabrikasını açarak, tarih yazmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. 

Rawlinson, “Suudî Arabistan, 2030 hedeflerine doğru ilerlerken, tesisimiz ülkenin elektrikli otomobil endüstrisinin ve genişlemesinin önünü açacak. Suudî Arabistan'da monte edilen otomobilleri Suudî Arabistan ve ötesindeki müşterilere ulaştırmak için sabırsızlanıyoruz" diye ekledi.

Başlangıçta AMP-2 tesisi, Casa Grande, Arizona'daki AMP-1 tesisinde prefabrik olarak üretilen Lucid Air araç “kitlerini” yeniden bir araya getirecek. 

Fabrikanın yıllık kapasitesi şimdilik beş bin araç. Lucid, ikinci aşamada, AMP-2'yi 2025'ten itibaren yıllık 150 bin araçlık ek kapasiteyle tam araç üretimine yükseltmeyi hedefliyor.

Kaynak: Ajans Bizim