Şubat ayı kira artış oranı açıklandı mı? 2022 Şubat ayı kira artış oranı ne kadar?

TÜİK İstanbul
Şubat ayı kira artış oranı açıklandı mı? 2022 Şubat ayı kira artış oranı ne kadar?

Şubat ayına girmemizle beraber kiracılar, Şubat ayı kira artış oranlarını araştırmaya başladı. Kira artış oranı her ay açıklanan enflasyon rakamlarına göre netlik kazanmaktadır. 2022 Şubat ayı kira artış oranını merak edenler için haberin detayları!

Şubat ayına girildiğinden itibaren vatandaşın aklında 2022 Şubat ayı kira artış oranı ne kadar olacak, kira artış oranları açıklandı mı biçiminde çeşitli sorular sorulmakta. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamları ele alındığında kira sözleşmesini yenileyecek olan vatandaşların kira artış oranı tespit edildi. TÜİK, 3 Şubat Perşembe günü Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. İşte Şubat ayı kira artış oranlarına dair tüm merak edilenler...

2022 ŞUBAT KİRA ARTIŞ ORANI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin belirtmiş olduğu sonuca göre; şubat ayı itibari ile beraber, on iki aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 22,58 artış gerçekleşmiş durumda. Bu rakam temel alındığında mal sahipleri kiracılarına yasal olarak en fazla yüzde 22,58 oranında zam uygulamasında bulunabilir. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolmuş olduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınmasının neticesinde hesaplanıp ortaya çıkmaktadır. Ev sahipleri de bu oranın üzerinde artış gerçekleştiremiyor.

şubat ayı kira artış oranı

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?

Yeni Ekonomi Paketine göre kira zamları üretici fiyat endeksi oranlarına göre gerçekleştirilmeyecek. Artık kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranları tespit edilip TÜFE oranları baz alınarak belirlenecek. Ocak ayı kira artış oranına göre hesaplama örneği şu şekilde olacak;

Mevcut kira bedeli: 1000 lira, zam oranı: yüzde 22,58, zam bedeli 225,80 TL ve zamlı kira bedeli de; 1.225,80 lira şeklinde beliriyor.

ŞUBAT AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Şubat ayı kira artış oranı TÜİK Ocak ayı kira artış oranı %22,58 olarak paylaşıldı.

OCAK AYI ENFLASYON RAKAMLARI NE KADARDI?

Tüketici fiyat endeksi Aralık ayında yıllık yüzde 48,69, aylık yüzde 11,10 yükselmişti. TÜFE'de 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya kıyasla %11,10, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,10, bir önceki yılın aynı ayına göre %48,69 ve on iki aylık ortalama rakamlara göreyse %22,58 artış yaşanmıştı.

Kira artış oranı enflasyon TÜFE TÜİK