TCMB yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı

Merkez Bankası Enflasyon Raporu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. TCMB 2022 yıl sonu enflasyon tahmininde yukarı yönlü güncelleme yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. TCMB yılsonu enflasyon tahmininde yukarı yönlü güncelleme yaptı. TCMB, 2022 yıl sonunda enflasyonun yüzde 42,8 olarak gerçekleşmesini bekliyor. Önceki rakam yüzde 27,8 idi.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun sunumundan öne çıkanlar şöyle;

"Arz ve tedarik sorunları henüz düzelme eğilimine girmedi. İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmektedir. Sanayi üretimi esnek ve dayanıklı yapısıyla büyümeyi ve işgücü piyasasını desteklemektedir. Kapasite kullanım oranları bazı sektörlerde tarihsel ortalamaların üzerinde seyrediyor. Artan yatırım ihtiyacının uzun vadeli TL yatırım kredileriyle karşılanması önem arz etmektedir. Ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin üzerinde arttığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz.

Türkiye büyümesinin yapısı ihracaat odaklı önemli bir dönüşüm yaşamaktadır. İhracatımız artış eğilimini ilk çeyrekte bölgesel risklere rağmen sürdürmüştür. Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükselmiştir. Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklı riskler devam etmektedir.

Yabancı ziyaretçi sayısındaki artış eğilimi gücünü korumaktadır.

Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumlu hale getirilecektir. Ticari kredi büyümesi enflasyona kıyasla daha yavaş seyretmiştir. Kredilerin üretim, yatırım ve ihracat için kullandırılmasına yönelik makro ihtiyati tedbirlerimizi kararlılıkla uygulamaktayız.

KÜRESEL EMTİA FİYATLARINDAKİ GÜÇLÜ ARTIŞLAR ENFLASYONUN BELİRLEYİCİSİ OLDU

İlk çeyrekte enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi olmuştur. İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri ve tedarik aksaklıkları, enflasyonun görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.

Yurt içi enerji fiyatlarındaki gelişmelerde üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaktadır. İç talep koşullarının ilk çeyrekte kısmen yavaşladığını görüyoruz. Kredi kullanımında gözlenen yavaşlama 2022 yılı ilk aylarda yükseliş eğilimine girerek, iktisadi faaliyeti destekleyen unsurlardan biri oldu. 2022'nin ilk çeyreğinde çıktı açığı göstergeler bir önceki çeyreğe göre yavaşlasa da pozitif bölgede kalmaya devam etmiştir. Harici faktörlerin geçici etkilerinin ima ettiği alanın kullanımını tamamladık.

TCMB'nin öngörülebilir likitide yönetimi sayesinde BIST gecelik faizi politika faizi çerçevesinde seyretmeye devam etmiştir.

TCMB'nin 2022 yılı petrol fiyatları tahmini 102,2 dolar ( önceki 80,4 dolar), 2023 yılı tahmini ise 93,9 dolar (önceki 74,3 dolar)

TCMB'nin 2022 yıl sonu gıda fiyatları tahmini yüzde 49 (önceki yüzde 24,2), 2023 yıl sonu tahmini ise yüzde 15.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Enflasyonun 2022 yıl sonunda yüzde 42,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (önceki yüzde 23,2)

Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 12,9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (önceki yüzde 8.2)

Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2022 yıl sonunda yüzde 38,7-46,9 aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 2023'te ise yüzde 8,1-17,7 aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

LİRALAŞMA STRATEJİSİ

Liralaşma stratejisi TCMB'nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurudur. Liralaşma stratejimizin önemli bir bileşeni de uygun maliyetli ve uzun vadeli kredilerin üretim, yatırım ve ihracat artışlarıyla sürdürülebilir fiyat istikrarını desteklemektedir. Fonlama yapısında TL cinsi kıymetlerin teminat olarak kullanımını artıracak adımlar yakında devreye girecek. Firmalar arasındaki ödemelerin TL cinsinden yapılmasına yönelik son dönemde alınan kararlar olumlu karşılanmaktadır. Sağlam, güçlü ve istikrarlı Türk Lirasının altyapısını sağlamak kalıcı fiyat istikrarı hedefimize doğru en önemli eşiktir. Para Politikası araçlarının etkisini artıracak kapsamlı çalışmaları tüm taraflarla birlikte yürütmekteyiz. Nihai amacımız bütün ekonomik birimlerimizin her türlü kararlarında lira dışında hiçbir para birimine gerek duymadan Türk Lirası ile tasarruf yapabildikleri, tüm finansal kararlarını Türk lirası ile alabildikleri bir finansal mimariyi tamamlamaktır."

ENFLASYON KONUSUNDAKİ KARARLILIĞIMIZ GÜÇLÜ ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

Yılın ikinci enflasyon raporunun ardından TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlıyor. 

Enflasyon konusunda gelen bir soruya başkan Kavcıoğlu "Enflasyon konusunda kararlılığımız güçlü şekilde devam ediyor. Enflasyondaki artışa global ve lokal olarak bakmak lazım. Rusya-Ukrayna çatışması olmasaydı belki revizyona bile ihtiyaç duyulmayacaktı. İç talepten kaynaklanan para politikası anlamında cevap verebileceğimiz önemli bir artış veya etki söz konusu değil. Enflasyonun öngördüğümüz patika içinde düşme eğilimine gireceğini öngörüyoruz. Bizim öngördüğümüz patika içinde mayıs ayından sonra aşağı inmeye başladığını görüyoruz." yanıtını verdi.

MERKEZ BANKASI EYLÜL'DE İSTANBUL'A TAŞINIYOR

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasıyla ilgili olarak "TCMB'nin İstasnbul'a taşınmasıyla ilgili bir sıkıntısı yok, planladığımız gibi Eylül ayında olacak. Zaten yüzde 70 taşındı." dedi. 

500 TL BANKNOT, 5 TL MADENİ PARA HAZIRLIĞI İDDİASI

Son günlerde gündeme gelen 500 TL'lik banknot, 5 TL'lik madeni para hazırlandığı iddialarına ilişkin olarak TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, söz konusu iddiaların doğru olmadığını belirterek "Böyle bir hazırlığımız yok, bu iddiaların ciddiye alınacak bir tarafı yok" yanıtını verdi.

DİJİTAL PARA HAZIRLIKLARI

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dijital para hazırlıklarıyla ilgili olarak "Dijital para ile ilgili çalışmalarımız çok hızlı ve ciddi bir şekilde devam ediyor, yılın ikinci yarısında çalışmalarımız önemli bir noktaya gelmiş olacak ve paylaşacağız." ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Global TV

TCMB enflasyon piyasa anket faiz politika faizi enflasyon raporu