Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Kararı ile görevinden aldı

Merkez Bankası Murat Uysal Murat Çetinkaya TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Kararı ile görevinden aldı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevine Cumhurbaşkanı Kararı ile son verildi. Çetinkaya'dan boşalan başkanlık koltuğuna gelen isim ise Çetinkaya'nın yardımcılığını yapan Murat Uysal atandı. Uysal'dan atama sonrası ilk açıklama geldi

2016 yılında Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Murat Çetinkaya'nın görevine gece yarısı 02:00'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile son verildi. Çetinkaya'nın yerine ise yeni Merkez Bankası Başkanı olarak Murat Uysal getirildi. Uysal, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Halkbank kökenli olan Uysal, atama kararının ardından açıklama yaptı.

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı: Murat Uysal

Uysal açıklamasında, "Fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız şekilde uygulamaya devam edeceğim. Hedefler doğrultusundaki politikalarla ilgili iletişim kanalları en üst düzeyde kullanılacak" dedi.

2018'DEKİ DÜZENLEMEYLE ATAMA YETKİSİ CUMHURBAŞKANINA GEÇMİŞTİ
Çetinkaya, son 39 yıldır görevden alınan ilk Merkez Bankası başkanı. 2018 yılında yapılan yasal düzenlemeyle Merkez Bankası başkanlarının görev süresi 5 yıldan 4 yıla düşürülmüş, ayrıca Banka'da en az 10 yıl görev yapmış olma şartı da kaldırılmıştı. Aynı düzenlemeyle daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla atanan Merkez Bankası başkanlarının Cumhurbaşkanı Kararı ile atanması da sağlanmıştı.

Normalde görev süresi 2020 yılında dolan Murat Çetinkaya, bu görevden almayla normal görev süresi bitiminden 1 yıl önce Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılmış oldu.

Merkez Bankası'nın görevden alınan Başkanı: Murat Çetinkaya

Merkez Bankası Başkanı görevden alma Murat Çetinkaya Murat Uysal