Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Ekonomi haberleri Avrupa Birliği

Avrupa Merkez Bankası, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1.25'e çıkardı. Bu ECB'nin 24 yıllık tarihindeki en yüksek faiz artışı... ECB'den yapılan açıklamada "Faiz artışları devam edecek" mesajı geldi.

Avrupa Merkez Bankası, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1.25'e çıkardı. Bu ECB'nin 24 yıllık tarihindeki en yüksek faiz artışı...

ECB'den yapılan açıklamaya göre, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranı yüzde 0'dan yüzde 0,75'e, marjinal faiz oranı yüzde 0,75'ten yüzde 1,50'ye yükseltildi.

Avrupa Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada faiz adımının enflasyonun yüzde 2 seviyesine dönmesi için önden yüklemeli olarak atıldığı belirtildi. 

ECB, Euro ekonomisinin 2022 yılında yüzde 3,1 büyümesini bekliyor. ECB, enflasyonun 2022'de yüzde 8,1, 2023'te ise yüzde 5,5 olarak gerçekleşmesini bekliyor. 2024'te ise yüzde 2'lik hedefine çok yakın yüzde 2,3'lük enflasyon oranı tahmin edildi. 

ECB'den yapılan açıklamada Euro bölgesinde talebi düşürmek için faizlerin daha artırılmasının beklendiği ifade edildi.

ECB'den enflasyon ile ilgili yapılan açıklama şöyle;

"Enflasyon bekleyişlerinde ısrarcı bir yukarı kayış riskine karşı tedbir alınmalı, Enflasyon çok yüksek olmaya devam ediyor ve uzun bir dönem için hedefin üzerinde kalmaya devam etmesi büyük olasılık."

Kararın ardından euro/dolar paritesi 1.002 seviyelerinden 1'in altına gerilese de yeniden 1'in üstüne çıktı.

ECB BAŞKANI LAGARDE: FAİZ ARTIŞLARI DEVAM EDECEK

ECB Başkanı Lagarde, faizlerin önümüzdeki birkaç toplantıda artırılmasını beklediklerini söyledi. 

Lagarde'nin açıklamaları şöyle;

"Faizlerin önümüzdeki birkaç toplantıda artırılmasını bekliyoruz. Zayıf küresel talep büyüme üzerinde baskı yaratıyor. Yavaşlayan ekonomi işsizlik oranında bir miktar artışa yol açacak. İş gücü piyasası şu an için güçlü görünüyor. Gaz tedarikinde bozulmalar ekonomide yavaşlamayı güçlendiriyor. Arz darboğazları enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratıyor. Enflasyonda yukarı yönlü baskı zayıf eurodan da kaynaklanıyor. 

Ücretlerde büyüme hala kontrol altında. Büyümeye yönelik riskler kısa vadede aşağı yönlüler. Enerji tedarikinde bozulmalar büyük bir risk. Enflasyon hizmetler de dahil olmak üzere tüm ürün gruplarına yayılıyor."

Kaynak: Haber Global TV

ecb euro