Satılık ev arayan Tuzla ve Esenyurt'a! 'Birini kendime, birini bankaya aldım'

Satılık ev arayan Tuzla ve Esenyurt'a! 'Birini kendime, birini bankaya aldım'
Esenyurt son yıllardaki göçmenlerin de yaşamak için tercih ettiği bir bölge olarak öne çıktı. Fotoğraf: Shutterstock

İstanbul'da kiralık ev bulmak çok zor. Satılık ev arayan orta veya orta üst gelirli vatandaşlar ise soluğu Esenyurt ve Tuzla gibi semtlerde alıyor. Yüksek konut faizleri halkı düşündürüyor. Fiyatların ucuzlaması için daire sayısının artması gerek. Ama müteahhitler inşaata başlayamıyor.

İstanbul’da kiralık daire bulmak zor. Bunu artık kanıksadık. Biri "Taşınacağım" derse karşısındaki "Allah kolaylık versin" diye karşılık veriyor. Bir de ev sahibi olmanın hayallerini kuranlar var. Bankaların kredi faizi yüksek. Ev fiyatları ise her geçen gün yükseliyor. Piyasa ise durgun çünkü ev sahipleri değerinin altına satmak istemiyor, ev almak isteyenler de bütçeyi denkleştiremiyor.

İstanbul’da ev sahibi olmak isteyen beyaz yakalı bir çiftin de dar, orta gelirli insanların da adresi, Avrupa yakasında Esenyurt ve Gaziosmanpaşa, Anadolu Yakası’nda ise Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik ve Tuzla gibi semtler.

Satılık ev arayan Tuzla ve Esenyurt'a! 'Birini kendime, birini bankaya aldım' - Resim : 1

300-500 BİN TL ARASI

Bu saydığımız semtler İstanbul’un merkezine ciddi şekilde uzak. İstanbul Emlakçılar Odası Nizamettin Aşa’ya göre; bu lokasyonlarda 2+1 bir evi satın alabilmek için 300 bin ila 500 bin TL arasında bir miktarı gözden çıkarmak gerekiyor.

Tüm Türkiye'de şu an konut fiyatlarının yüksek olduğunu anlatan Aşa, "Emlak piyasasında bir hareket var. İkinci el konutlarda ise fiyatlar fena değil" dedi. Aşa, Beşiktaş ve Kadıköy gibi semtlerde 2+1, eski binalardaki konutların fiyatlarının 700-750 bin TL aralığında olduğunu anlatıyor.

Yakın zamanlarda konut alan orta gelirli vatandaşlar ev fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi ve bu insanlar bütçeleri gereği Beşiktaş ve Kadıköy'den ev bakmıyorlar.

'160 BİN TL'YE ALMIŞTIM ŞİMDİ 300 BİN TL'

Üç yıl önce evlendikten sonra Tuzla'dan ev aldıklarını söyleyen Dudu Karakurt, 2+1 konutlarını o zaman 160 bin TL’ye satın aldıklarını söylerken, “Şimdi çok daha pahalı. Düğünden önce çok araştırma yaptık. Ancak en uygununu burada bulabildik" diyor.

Karakurt, daha merkeze yakın bir yerden ev almaya güçlerinin yetmediğini söylerken, “Baktığımız diğer ilçelerde evler ortalama 400-500 bin TL civarındaydı. Artık bu saatten sonra ev almak çok zor” değerlendirmesinde bulundu. Dudu Karakurt, 160 bin TL’ye satın aldıkları dairenin şimdiki değerinin 300 bin TL olduğunu söyledi.

Satılık ev arayan Tuzla ve Esenyurt'a! 'Birini kendime, birini bankaya aldım' - Resim : 2
Dar gelirli vatandaşların bir kısmı Tuzla'da oturabilecekleri evleri satın alabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

"10 YIL EVE ÇALIŞACAĞIM"

5 ay önce evlenen Turan Topuz da evlenmeden önce satın almak için ev arayışına girenlerden. Belediyede işçi olarak çalışan Topuz, Sancaktepe, Yenidoğan bölgesinden ev bakmış.

Evlerin fiyatlarının çok yüksek olmasından dert yakınan Topuz, "Evim 2+1. 1 yıl önce 360 bin TL'ye 10 yıl vadeli krediyle aldım. 10 yıl birçok şeyden feragat edip ev borcunu ödemek içi çabalayacağım" şeklinde konuştu.

"1 EV BANA, 1 EV BANKAYA"

Sultanbeyli'den 1 hafta önce 2+1 daireyi 350 bin TL'ye alan Tuncay Keklik ise, "Ümraniye'de kiracıyım. Belediye'de işçi olarak çalışıyorum. Bizim bütçemiz bu bölgede bir eve yetiyor" dedi.

Ümraniye'de 1+1 fiyatına Sultanbeyli'den 100 metrekare 2+1 aldığını aktaran Keklik, "Evi banka kredisiyle aldığım için bir ev kendime, bir evde bankaya almış gibi oldum" diye konuştu.

Satılık ev arayan Tuzla ve Esenyurt'a! 'Birini kendime, birini bankaya aldım' - Resim : 3
Aydos Kalesi'nden Sultanbeyli manzarası. Fotoğraf: Shutterstock

"ORTA GELİRLİ METROBÜSE UZAK"

Esenyurt’ta emlakçılık yapan Müfit Ülkü’ye semtlerinde her türlü gelir grubuna göre konut olduğunu söylüyor. Ülkü, orta gelirli vatandaşların daha çok metrobüse uzak bölgelerden ev alabildiklerini anlatıyor.

Esenyurt’ta Kıraç Mahallesi gibi yerlerde fiyatların daha uygun olduğunu söyleyen Ülkü, "Esenyurt’ta şu an daha çok yabancılar ev talebinde bulunuyor" diyor.

Yabancıların vatandaşlık için ev satın aldıklarını anlatan Ülkü şunları söyledi: "Yabancılar pahalı evleri alıyorlar. Bu bölgelerde 1+1 küçük daireler, 300 bin TL’den başlıyor 700 bine kadar çıkıyor. En çok Iraklılar ve İranlılar alıyor. Orta gelirli vatandaşların aldığı bölgelerde de ise daireler 200 bin TL den başlıyor."

"DAİRE YOK"

Sancaktepe'de emlakçılık yapan Mehmet Kaptan da orta gelirli vatandaşların daha çok Sancaktepe, Yenidoğan gibi bölgelerini tercih ettiğini belirtiyor.

Kaplan, "Ümraniye’den çıkıp gelen vatandaşın orada tek dairesini satıp buradan iki daire alma ihtimali var. 2+1 daireler 400 bin TL’den başlıyor" ifadelerini kullandı.

Şu an satılık daire bulmada sıkıntı yaşandığını söyleyen Kaplan, "Daire sıkıntısı sadece Sancaktepe’de değil her yerde var. Talep çok ancak daire yok. Daire fiyatları da arttı. İnşaat malzemesi fiyatları arttığı için müteahhitler yeni dairelere başlayamıyor" şeklinde konuştu.

Satılık ev arayan Tuzla ve Esenyurt'a! 'Birini kendime, birini bankaya aldım' - Resim : 4

 

Kiralık ev nereden bulunur? İstanbul'daki kiralık evler