Rusya'nın petrol gelirlerinde büyük artış
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), yaptırımlara hedefi olan Rusya'nın petrol ihracat gelirlerinin Eylül ayında artarak "Temmuz 2022'den bu yana en yüksek seviyesine" ulaştığını duyurdu.
UEA’nın petrol piyasasına ilişkin aylık raporunda, bu gelirlerin bir ay içinde "1,8 milyar dolar artarak" Eylül ayında 18,8 milyar dolara ulaştığı ve Temmuz 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığı belirtiliyor.
Rusya'nın toplam petrol ürünleri ihracatı günde 460 bin varil artarak 7,6 milyon varile ulaşırken, bu artışın 250 bin varilini ham petrol oluşturdu. UEA, bunun sonucunda Rus hükümetinin petrol gelirlerinin Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 24 artarak 10,6 milyar dolara ulaştığını, ancak bir yıl öncesine göre yüzde 7 daha düşük olduğunu belirtti.
Ham petrol üretimindeki düşüş tahminlerin altında kaldı
G7, Avustralya ve Avrupa Birliği, Aralık 2022'den bu yana yalnızca varili 60 dolar ya da daha düşük bir fiyattan satılan petrolün sevkiyatının devam etmesini sağlayan bir mekanizma kapsamında Rus petrolünün fiyatına üst sınır getirdi.
O zamanki amaç, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlayarak malî yapısına darbe vurmak, ancak fiyatlarda bir artıştan kaçınmak için piyasadan çekmek yerine petrolünü düşük fiyattan satmaya devam etmesi için yeterli bir ekonomik teşvik sağlamaktı.
Bu yaptırımlara rağmen Rusya, ham petrolünü yaptırım rejiminden etkilenmeyen Hindistan'a daha yüksek fiyattan satmanın yollarını buldu.
UEA, Rus ham petrolünün ortalama ihraç fiyatının Eylül ayında varil başına 8 dolar artarak 81,80 dolara yükseldiğini ve "sınırlandırılmış fiyatın oldukça üzerinde" olduğunu belirtti.
9,48 milyon varil
Rus ham petrol üretimi günde 9,48 milyon varile yükseldi. Moskova'nın Eylül ayından 2023 sonuna kadar ihracatını günde 300 bin varil azaltma kararına rağmen, UEA'nın ilk belirlemelerine göre mayıs-haziran ortalamasına kıyasla günde sadece yaklaşık 100 bin varil azaldığını gösteriyor.
Mayıs ayından bu yana aralarında Suudi Arabistan, Irak, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu dokuz ülke 2024 yılı sonuna kadar günde toplam 1,6 milyon varil üretim kesintisi yapacağını açıkladı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'e göre, 2023 yılında Rusya'nın petrol ürünleri üretimi "günde 500 bin varil azalarak günde ortalama 10,5 milyon varile düşecek", yani bir önceki ayki değerlendirmesine kıyasla günde yaklaşık 80 bin varil artacak.
OPEC’in 2024 yılında üretimin değişmeyeceğini tahmin ettiği Ekim ayı raporunda, "Beklenen daralma, 2023 sonuna kadar açıklanan gönüllü üretim ayarlamalarını dikkate alıyor" dendi.
Kaynak: Haber Global TV