Rusya'daki en büyük 50 yabancı şirket açıklandı, 4'ü Türkiye'den

Ajans Bizim
Rusya Şirket haberleri
Rusya'daki en büyük 50 yabancı şirket açıklandı, 4'ü Türkiye'den
Fotoğraf: Depo Photos

Forbes dergisinin Rusça edisyonu 2024 itibarıyla ülkedeki en büyük 50 yabancı şirketi sıraladı. 

Bu yıl listenin ilk sırasında 590,3 milyar ruble ciroyla (6,6 milyar dolar) Çinli Chery Automobile şirketi bulunuyor.

 İlk beşte yer alan diğer yabancı şirketler JT Group, Philip Morris International, PepsiCO ve Great Wall Motor oldu.

Listede Türkiye'den de şirketler yer alıyor.

-Ant Yapı: Şirket 125,5 milyar ruble ciroyla 15'inci sırada yer alıyor. Şirket Rusya’nın yanı sıra Türkiye, ABD ve İngiltere’de de faaliyet gösteriyor. Ant Yapı’nın inşaat, turizm ve hizmet sektörlerinde yatırımları bulunuyor. 

-AB InBev Efes: Anadolu Efes’in ortaklığı olan şirket 108,6 milyar ruble ile 21'inci sırada yer alıyor. Anadolu Efes 2016 yılında, dünyanın önemli bira üreticisi Anheuser-Busch InBev’in (AB InBev) SABMiller’ı devralmıştır. Bu işlemle birlikte Anadolu Efes’in yüzde 24 hissesi de bu süreçte AB InBev’e devredildi. Anadolu Efes, yurt dışı bira operasyonlarını Hollanda’daki iştiraki Efes Breweries International B.V. (EBI) aracılığıyla sürdürüyor.  

-Arçelik: Koç Grubu şirketlerinden Arçelik de 65,8 milyar ruble ciro elde ederek 35'inci sırada yer aldı. Arçelik, bünyesinde bulundurduğu markalarla birçok ülkede faaliyet gösteriyor. 

-Hayat Holding: İlk 50'deki diğer Türk şirketi ise 47'nci sıradaki Hayat Holding. Şirket kimya, kişisel bakım ve temizlik ürünleri başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Türkiye ve Rusya’nın yanı sıra Afrika, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde üretim tesisleri bulunuyor.