Rusya motorin ve dizel ihracatını geçici olarak kısıtladı

Rusya
Rusya motorin ve dizel ihracatını geçici olarak kısıtladı
Fotoğraf: DepoPhotos

Rus hükümeti, iç piyasayı istikrara kavuşturmak için motorin ve dizel yakıt ihracatına geçici kısıtlamalar getirildiğini duyurdu.

Avrasya Ekonomi Birliğine üye ülkeler yasak dışında bırakıldı. Hükümet, bu uygulamayla yakıt fiyatlarındaki artışın önüne geçmeyi hedefliyor.

Rusya İstatistik Kurumu Rosstat’ın verilerine göre, benzin ve dizel fiyatlarının yıl başından bu yana yüzde 9,4 arttı.

Tarımsal ürün üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik akaryakıt alımlarının günlük takibi, "hacimlerin hızlı bir şekilde ayarlanmasıyla" organize edilecek.

Enerji Bakanlığı, buna karşılık, getirilen kısıtlamaların motor yakıtının kaçak yollardan ihraç edilmesini engelleyeceğini ve iç pazarın doyurulmasına yardımcı olacağını belirtti.

Enerji Bakanlığı ayrıca, Rusya Federasyonunda akaryakıt fiyatlarını düşürmek amacıyla akaryakıtın yalnızca petrol rafinerilerince ihracatına izin verilmesini tavsiye etti. Kommersant gazetesine göre, ilgili kararname taslağı halihazırda onay aşamasında. Kararnamenin 2026 yılına kadar yürürlükte kalması bekleniyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, 20 Eylül’de, Enerji Bakanlığının akaryakıt piyasasını istikrara kavuşturmak için "daha sert önlemler" hazırladığını ve hükümetin "gerekirse" bunları kullanmaya hazır olduğunu söylemişti.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya motorin dizel rus ekonomisi