Rusya Merkez Bankası Başkanı: Biz Türkiye Merkez Bankası'nın yaptığını yapmayacağız

Ajans Bizim
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Rusya Ekonomi haberleri faiz indirimi faiz
Rusya Merkez Bankası Başkanı: Biz Türkiye Merkez Bankası'nın yaptığını yapmayacağız

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, politika faizi artışında Türkiye örneğini verdi ve kendilerinin durumunun farklı olduğunu söyledi. 

Rusya Merkez Bankası Direktörler Kurulu dün yaptığı toplantıda faiz oranını 200 baz puan arttırarak yüzde 18’e yükseltme kararı aldı. 

Merkez Bankası yeniden faiz arttırıp arttırmama konusuna 13 Eylül’de düzenlenecek toplantıda karar verileceği uyarısında da bulundu. Direktörler Kurulu bundan önceki dört toplantıda faiz oranını yüzde 16’da sabit tutmayı tercih etmişti.

 Kurumdan yapılan açıklamada “Enflasyonun yeniden inişe geçmesi için ilave sıkılaştırma önlemleri gerekmektedir, enflasyonun yüzde 4’lük hedefe indirilmesi içinse daha önce tahmin edilenden daha sıkı bir para politikasına ihtiyaç var” deniliyor.

Türkiye örneği

Basına açıklamalarda bulunan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Türkiye senaryosuna göre hareket etmeyeceklerini ve faizde keskin artışlar yapmayacaklarını söyledi. Merkez Bankası başkanı "Rusya'nın durumu tamamen farklı" diye konuştu.

Nabiullina şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye bir örnek… Orada enflasyon yüzde 80'e kadar çıktı, hala yıllık yaklaşık yüzde 70 civarında ve faiz oranı uzun süre çok düşük kaldı. Bu yüzden Türkiye'de faizi oldukça yüksek adımlarla artırmak zorunda kaldılar. 

Geçen yıl faiz oranının artırılması, yılın ilk yarısında enflasyon oranlarının düşmesine etkili oldu. Ancak enflasyonun düşüş sürecinin geri döndürülemez olması için ek sıkılık gerekli. Fakat bizim durumumuz Türkiye ile kıyaslanamaz, bu yüzden biz böyle bir seçeneği değerlendirmedik."(TürkRus)