Rusya borsası yükselişte

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Rusya borsası yükselişte

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline paralel olarak işlemlere kapatıldıktan yaklaşık bir ay sonra bugün TSİ 0950'de sınırlı olarak işleme açılan Rusya borsalarında hisseler primli.

Rusya'nın MOEX endeksi .IMOEX yüzde 11 yükseldikten sonra kazanımlarının bir kısmını kaybetse de TSİ 1345 itibarıyla yüzde 4.4 artıda bulunuyor.

Bağımsız varlık fonunun piyasaları destekleyeceğini açıklaması volatil piyasalara destek sağlarken emtia hisselerinde yaşanan artışlar önemli havayolu ve bankalardaki düşüşleri dengeledi.

Rus hükümeti 1 Mart'ta Rusya'nın varlık fonundan (NWF) 1 milyar rublelik (10.5 milyar dolar) hisse alımı yapılacağını açıklamıştı.

Henüz bu meblağın işleme girip girmediği bilinmiyor. Rusya Maliye Bakanlığı konuya ilişkin soru taleplerine henüz yanıt vermedi.

Rusya 24 Şubat'ta Ukrayna'ya girmiş ve özel askeri operasyon olarak tanımladıkları bu hamle Batılı ülkelerin çok sert yaptırımlar uygulamasına neden olmuştu.

Yaptırımlar Rusya'nın ekonomi piyasalarına ağır bir darbe indirmiş ve ruble sert düşmüştü.

Borsada yabancılarla yapılan işlemlere kısıtlamalar getirilirken açığa satış yasağı da halen yürürlükte.

Novatek NVTK, Rosneft ROSN, Lukoil LKOH ve Gazprom GAZP gibi enerji şirketlerinin hisseleri yüzde 10-20 arası primli.

Madencilik firması Nornickel GMK hisseleri de yüzde 10 artış kaydetti.

Ancak Batılı ülkelerin yaptırımlarından payını alan Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB VTBR yüzde 5 ekside. Avrupa'nın hava sahasını Rus uçaklara kapatmasından etkilenen havayolu şirketi Aeoroflot AFLT gün içerisinde yüzde 20 kadar geriledikten sonra yüzde 16 düşüş seviyesinden işlem gördü.

Kaynak: Reuters

Rusya borsa Moskova borsası