Rus milyarderler nerede? Yaptırım tehlikesi ile ne kadar kaybettiler?

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna
Rus milyarderler nerede? Yaptırım tehlikesi ile ne kadar kaybettiler?
Chelsea kulübünün sahibi Roman Abramovich Batı'da Rus yaptırımlarının sembol isimlerinden biri haline dönüştü. Fotoğraf: Reuters

Batı ülkeleri Rus milyarderlere yönelik art arda yaptırımlar açıklıyor. İngiltere'de Abramovich'in durumu konuşulurken, Rusya'nın Ukrayna saldırıları sonucu en fazla para kaybeden iş insanı oligark Leonid Mikhelson oldu. Peki Rus milyarderler şu an nerede?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından sonra, Batı ülkeleri ardı arına Rusya’ya yaptırım kararları almaya başladı. Rusya Federasyonu uzun bir süredir rezervlerini artırırken bu krize kasasında 630 milyar dolarla giriyor. Rus yetkililer yaptırımların etkisi olacağını ancak dayanabileceklerini düşünüyorlar.

Batı ülkeleri arasında Rus elitleri ve oligarklarını hedef alan yaptırımlar var. Hatta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Beyaz Saray'ın yaptırımlarının hedefi oldu. Şimdiye kadar ABD ve İngiltere 100’den fazla Rus vatandaşını yaptırım listesine aldı.

Batı’da yaptırımlardan etkilenmesi beklenen ilk isimlerden biri Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi Roman Abramovich. Avrupa’nın en başarılı ve değerli takımlarından (2.1 milyar dolar) birinin sahibi olan Rus milyardere yaptırım uygulanacak. Rusya ve Batı arasındaki gerilim devam ederken İngiliz politikacılar da gözünü Abramovich’in ülkedeki mal varlığına çevirdi.

Rus milyarderler nerede? Yaptırım tehlikesi ile ne kadar kaybettiler? - Resim : 1

İşçi Partisi milletvekili Chris Bryant, “Tabi ki kendisi artık bu ülkede bir futbol takımı sahibi olamaz. Bazı varlıklarına el koymamız gerekir, 152 milyon poundluk evi var, onun gibi Tip 1 vizesine sahip olan başlarına da bakmalıyız” ifadelerini kullandı.

Peki şu an dünyanın en zengin Rusları nerede ve ne yapıyorlar? Uçuş rotası izleme platformu ADS-B’nin haritalarına göre; Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat Perşembe günü Roman Abramovich, Dmitry Mazepin ve Alexey Mordashov’un özel uçakları Moskova’ya iniş yapmıştı.

UÇAK ŞEYSELLER'DEN GELDİ

Abramovich’in uçağı Monaco’dan, Mazepin’in uçağı ise New York yakınlarından geldi. Mordashov’un uçağı ise Şeyseller’den Moskova'ya gelmek üzere hareket etti. Bu uçakların içinde hangi yolcuların olduğu bilinmiyor.

Putin Perşembe akşamı Rus iş dünyası temsilcilerini Kremlin’e davet etti. Onlara saldırıların detaylarını anlatırken Abramovich salonda yoktu, Mazepin ve Mordashov hazır bulundu. Rusya’nın en zengin insanı 26.1 milyar dolarlık servete sahip Vladimir Potanin de Kremlin’deydi.

Bu toplantının ardından Mordashov’un uçağı Şeyseller’e hareket etti. Rusya’nın en zengin ikinci adamının Nord isimli yatı, 10 gündür ada ülkesinin etrafında demirlemiş durumda. Mazepin ve Mordashov’un temsilcileri sorulara yanıt vermedi.

Rus milyarderler nerede? Yaptırım tehlikesi ile ne kadar kaybettiler? - Resim : 2
Forbes Dergisi'nin hesabına göre; Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından oligark Leonid Mikhelson'un kişisel serveti 4.5 milyar dolar eridi. Mikhelson askeri harekat sonrası kişisel serveti en fazla azalan Rus oldu. Fotoğraf: Reuters

ORTAKLIK YAPILARI KARMAŞIK

Ukrayna’nın eski maliye bakanı Natalie Jaresko’ya göre Rus milyarderlere yaptırım uygulamak zor olabiliyor çünkü şirketlerinin ortaklık yapıları karmaşık. Jaresko, “Onların rahatını bozmak zaman alabilir” açıklamasında bulunuyor.

İngiltere Rusya’ya yaptırımlar noktasında Avrupa’daki en şahin ülke. İngiliz hükümeti hava sahasını Rus uçaklarına kapattı. Fakat Rus milyarderlerin uçaklarının farklı ülkeler adına kayıtlı olması bu önlemi boşa çıkarabilir.

Abramovich’in sahip olduğu Chelsea’ye dönecek olursak; takımı satın almak isteyen pek çok özel fon, Rus yaptırımlarından çekindiği için bu tekliflerini şimdilik durdurma kararı aldı. Abramovich’in şu an bir yatı Barcelona’da, biri Karayipler’deki Saint Martin’de. Sadece geçen Perşembe günü Rus zenginlerin toplam servetleri 39 milyar dolar geriledi.

KRİPTO PARA?

Bazılarına göre Rus milyarderler, yaptırımlardan daha az etkilenmek için dolar transferlerini kripto para üzerinden gerçekleştirme yoluna gidebilir. Bu yöntem ülkenin SWIFT’ten ihraç edilmesi durumu gerçekleşirse daha çok gündeme gelecek gibi. Halihazırda yaptırım korkusu yaşayan Rusların bu yöntemi tercih edip etmeyeceğini zaman gösterecek.

Putin’in geçen Perşembe günü iş dünyası ile yaptığı toplantıya katılan iş insanları şöyle:

👔Vagit Alekperov

👔Pyotr Aven

👔Andrei Bokarev

👔Andrei Guriev

👔Mikhail Gutseriev

👔Suleiman Kerimov

👔Andrey Melnichenko

👔Leonid Mikhelson

👔Alexey Mordashov

👔Vadim Moshkovich

👔Vladimir Potanin

👔Dmitry Pumpyansky

👔Vladimir Yevtushenkov

Forbes’un yaptığı hesaba göre Rus vatandaşı 116 milyarder 16 Şubat 2022 tarihinden bu yana 126 milyar dolar kaybetti.

Perşembe gününden bu yana en çok para kaybeden Rus, Leonid Mikhelson oldu. Doğalgaz firması Novatek’in en büyük hissedarının kişisel servetinin yüzde 16,5’i eridi. Mikhelson 4.5 milyar dolar kaybetti.

Kaynaklar: Bloomberg, Fortune, NBC

Kaynak: Web Özel