Reuters: TCMB bankalara düzenlemelerde gevşeme sinyali verdi
Merkez Bankası'nın (TCMB) dün üst düzey bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda, kur korumalı mevduat (KKM) başta olmak üzere, son dönemde uygulamaya alınan birçok düzenleme ile sektörde yaşanan sorunlar gündeme gelirken; bankacılar düzenlemelerde yumuşama sinyali aldı
Merkez Bankası'nın (TCMB) dün üst düzey bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda, kur korumalı mevduat (KKM) başta olmak üzere, son dönemde uygulamaya alınan birçok düzenleme ile sektörde yaşanan sorunlar gündeme gelirken; bankacılar belki de ilk kez düzenlemelerde yumuşama taleplerine olumlu geri dönüş aldı.
TCMB Başkan Yardımcısı Taha Çakmak ve bankaların hazineden sorumlu genel müdür yardımcıları dün akşam saatlerinde bir araya geldi. Toplantıda genel değerlendirme yapılırken, bankacılık sektörünün talepleri de ele alındı. Katılımcılar önümüzdeki haftalarda benzer toplantıların daha üst düzeyde devam edebileceğini söyledi.
Reuters'ın görüştüğü toplam üç bankacı da "istişare ile devam edilmeli", "seçim öncesi alınan ek kararlar yumuşatılabilir", "son dönemde sistemden artan döviz çıkışının geri dönüşü için de hazırlık ve teşvik çalışması yapılmalı" gibi birçok örnekte taleplerine "neden olmasın, üzerinde çalışalım" yanıtı aldıklarını söyledi.
Katılımcılar, bankaların "KKM'de önden ödemeli prim" uygulamasına son verilmesi kararını TCMB'nin desteklediğini ve uygulamanın "tekrar devreye alınmamasını" da istediğini belirttiler.
Katılımcıların verdiği bilgiye göre; bankaları döviz mevduattan, KKM'nin de içinde yer aldığı TL mevduata yönlendiren uygulamaların bir bölümü için geriye dönüş de değerlendirilebilir.
TCMB bankaların belirli hesaplama ile döviz cinsi mevduattan KKM'yi de içinde barındıracak şekilde TL'ye geçme hedeflerini uzun süredir belirliyordu. TCMB buna ek olarak seçimler öncesinde yılın kalanı için ek dönüşüm hedefleri de belirledi. Buna göre aylık yüzde 3-yüzde 5 arasında değişen dönüşüm hedefleri yüzde 10'a çıkarılmıştı.
Reuters'a bilgi veren bir toplantı katılımcısı, "İçerik olarak daha önceki toplantılardan farklı havada gerçekleşti. TCMB genel değerlendirmeler yaptı, bankaları dinledi. Düne kadar genellikle taleplerin kabul görmediği, aksine istişare olmadan cezalandırma içeren yeni uygulamaların başladığı bir yapı vardı. Dün ise KKM'de mevduatın para birimi dağılımında seçim öncesi getirilen ek yükümlülüklere ilişkin sektör endişelerini ve en azından ek oranlardan vazgeçilmesi isteğine 'neden olmasın' yanıtını aldık" diye konuştu.
TCMB toplantının içeriğine ilişkin bir yorumda bulunmadı.
Üst düzey bir diğer bankacı ise, "Düzenlemeler devam edebilir ancak istişare ile yapılacağı netleşti" dedi.
Öte yandan katılımcılar seçimlerin ardından henüz yeni kabine açıklanmadan yapılan bu toplantının benzerlerinin önümüzdeki hafta daha üst düzey katılımla yapılabileceğini de söylediler.
Üst düzey bir bankacı da TCMB'nin bazı esneklikler getirme sinyalleri vermesine karşılık, varolan düzenlemelerin "sürekliliği" konusunda soru işaretleri yer aldığını belirtti.
Piyasalar, kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan'ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında bir değişim yapıp yapmayacağına odaklanmış durumda.
Dolayısıyla bankacılar dünkü toplantının ardından yumuşama mesajlarını kabine sonrası tekrar detaylandırmak istiyor.
Erdoğan'ın Pazar günü yapılan seçim sonrasında Cuma günü hem milletvekillerinin hem kendisinin yapacağı yemin töreninden sonra akşam saatlerinde ya da en geç Cumartesi günü kabineyi açıklaması bekleniyor.
Reuters'a bilgi veren üst düzey yetkililer ve partililer, kabinede daha önce Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek'in yer almasının neredeyse kesin olduğunu söyledi.
Kaynak: Reuters