Putin "Almanya'yı geçtik" diyerek duyurdu

Rusya Almanya Ekonomi haberleri
Putin "Almanya'yı geçtik" diyerek duyurdu
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Bankasının yakın tarihli bir raporuna atıfta bulunarak, Rusya'nın 2022 yılında satın alma gücü paritesine (PPP) göre dünyanın en büyük beş ekonomisi arasına girdiğini ve Batı'nın yaptırımlarına rağmen Almanya gibi ülkeleri geride bıraktığını söyledi.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan resmi ülke verilerine dayanan tahminlere göre, Rusya'nın gayri safi yurtiçi hasılası geçen yılın sonunda satın alam gücü paritesi (SAGP) cinsinden 5,51 trilyon dolar oldu.

Rapora göre, bu rakam resmi tahmin olan 3,993 trilyon dolardan yüzde 38 daha büyük!

Veriler ayrıca, Rus ekonomisinin satın alma gücü paritesine göre ölçüldüğünde 5 trilyon dolarlık GSYİH ile Almanya'nın önünde olduğunu gösterdi.

Stratejik Kalkınma ve Ulusal Projeler Konseyinde konuşan Putin, bu gelişmenin "açıkçası, yapılan kötümser tahminlere rağmen" meydana geldiğini belirtti. 

Putin, Rusya'nın PPP açısından Almanya'yı geride bıraktığını gösteren derecelendirmenin "çok açık" olduğunu belirtti. 

IMF ve Dünya Bankası, kısa bir süre önce Rus ekonomisine ilişkin tahminlerini yükselterek, GSYİH'nin yaptırımlara rağmen güçlü ticaret ve sanayi üretimi ile beklenenden yüksek enerji gelirlerinin desteğiyle büyümeye devam edeceğini açıklamıştı.

Rus hükümeti, ekonomi için olumlu bir görünüm sergiledi. Başbakan Mihail Mişustin, Rusya'nın 2024 yılına kadar ekonomik büyüme açısından gelişmiş ülkeleri geride bırakmaya hazır olmasını öngördü.

Kaynak: Ajans Bizim

Putin Rusya Almanya ekonomi haberleri rus ekonomisi