Piyasanın aktörleri ve uluslararası yatırımcılar Merkez Bankası başkanının değişmesini nasıl karşıladı?

Merkez Bankası
Piyasanın aktörleri ve uluslararası yatırımcılar Merkez Bankası başkanının değişmesini nasıl karşıladı?

6 Kasım 2020 tarihinde Murat Uysal'ın yerine göreve getirilen Naci Ağbal'ın dört ay sonra görevden alınması piyasa aktörleri ve yabancı ekonomistler nezdinde şok etkisi yarattı. Peki yabancı ekonomistler bu gelişmeye ne dedi? Yeni başkanı nasıl karşıladı?

6 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Murat Uysal'ın yerine getirilen Naci Ağbal'ın görevine 20 Mart günü Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla son verildi. Bu karar Merkez Bankası'nın 18 Mart'ta piyasa beklentisinin 100 baz puan üstünde 200 baz puan faiz artırmasının ardından geldi. Merkez Bankası, bu kararı enflasyon beklentilerine ve fiyat istikrarına karşı önden yüklemeli faiz kararı olarak yorumlamıştı. 

Eski Başkan Naci Ağbal, göreve geldiğinden beri 875 baz puan faiz artırdı. Naci Ağbal göreve geldiğinde 8.75 olan dolar kuru, görevden alındığında 7.20 idi. Naci Ağbal döneminde yüzde 17 değer kazanan Türk Lirası, şubat sonuna kadar gelişmekte olan para birimlerinde en çok değer kazanan para birimi konumundaydı. 

The Economist dergisine demeç veren eski TCMB başekonomisti Hakan Kara, eski başkan Naci Ağbal için "Daha öngörülebilir ve şeffaf bir politika izledi" dedi. 

TCMB Başkanlığı'na AK Parti Bayburt Milletvekilliği ve Halkbank'ta Genel Müdür Yardımcılığı yapmış Şahap Kavcıoğlu atandı. Yeni başkan Şahap Kavcıoğlu, düşük faiz politikasından yana görüş taşıyor. Yüksek faize karşı çıkan Kavcıoğlu, Yeni Şafak'ta ekonomi yazıları yazıyor. 9 Şubat'taki yazısında "Sıcak para yatırıma değil. Yüksek faize geldi. Sıcak para ülkeden çıkarken de düşük kurdan TL'den dövize dönüp ülkeden çıktılar. Yüksek faiz, düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu." ifadelerini kullanmıştı. Yeni Başkan Kavcıoğlu, 2 mart tarihindeki yazısında da Merkez Bankası'nın rezervlerle ilgili yöneltilen eleştirilere cevap vermemesini eleştirmişti. 

YABANCI BASIN VE EKONOMİSTLER NASIL KARŞILADI?

BlueBay Asset Management'ın kıdemli stratejisti Timothy Ash ise Naci Ağbal'ın yapılması gerekenleri yaptığını söyledi. Ash, Independent Turkish'e "Naci Ağbal bir profesyoneldi ve kararları güvenilirdi. Türkiye'ye yanılmıyorsam 15 milyar doların üzerinde nakit girişi sağlayan yabancı yatırımcılar Ağbal'a güveniyordu. Onun yöneticiliği sırasında lira yüzde 18 yükseldi, uygulanan politika çalışıyordu" demecini verdi. 

Bloomberg'de yer alan haberde ise, "Sorulması gereken soru, yeni başkan Kavcıoğlu'nun eski başkanın kasım ayından bu yana yaptığı 875 baz puanlık faiz artırımını ne kadar çabuk tersine çevireceği?" ifadelerini kullanan Rabobank Piyasa Stratejisti Matys, "Bir sonraki PPK toplantısında son toplantıdaki 200 baz puanlık artışı tersine çevireceğini varsaymak mantıklı" dedi. 

NoorCM Araştırma Birim Müdürü Tuğba Özay, sosyal medya hesabında paylaştığı mesajında "Naci Ağbal çok değerliydi ve göreve geldiği andan itibaren hep atması gereken adımları attı" ifadesini kullandı. 

Piyasanın aktörleri hafta açılışında kurda nasıl bir hareket bekliyor? Marbaş Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, kur haftaya yukarı yönlü ve dalgalı başlangıç yapacaktır diyor. Kuru, piyasalara yatıştırıcı mesajların verilmesi gerektiğini belirtiyor.

DOLAR GEÇTİĞİMİZ HAFTAYI 7.21'DEN KAPATMIŞTI 

Bir süredir ABD 10 yıllık tahvillerinin etkisiyle yukarı yönlü hareket eden dolar kuru, Merkez Bankası'nın kararı ve sakinleşen ABD 10 yıllık tahvillerinin de etkisiyle 7.57 seviyelerinden 7.21'e kadar gerilemişti. 

Kaynak: Web Özel

Şahap Kavcıoğlu kimdir Merkez Bankası Naci Ağbal ekonomi