Petrol fiyatı çıktığı hızda düşer mi?

Brent petrol benzin
Petrol fiyatı çıktığı hızda düşer mi?
Bir litre benzin geçen yıl bugünlerde 7 TL civarında satılıyordu. Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali beklentisi ve daha sonrasında yaşanan savaş ile büyük sıçrama yapan petrol fiyatları, Karadeniz'de sular durulunca aynı hızda düşer mi? Batı yaşanan enerji krizi sebebiyle mi Ukrayna'daki söylemini değiştirdi?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali uluslararası enerji piyasalarını salladı. İşgalden bir gün önce 23 Şubat'ta 96 dolar olan brent petrolün varili 8 Mart 2022'de 127 dolara kadar çıktı. Geçen yıl Aralık ayında brent petrolün fiyatı 68 dolara kadar düşmüştü. Dünyanın pek çok yerinde akaryakıt fiyatlarında büyük artış var. 

Türkiye'de yılbaşından bu yana motorine yüzde 119 zam geldi. Motorin İstanbul'da 28,85 TL'den, İstanbul'da benzinin litresi ise 28,46 TL'den satılıyor. 

'ARTAN TALEPLER KARŞILANAMIYOR'

BOTAŞ Gaz Alımı Eski Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, pandemi sonrasında artan akaryakıt talebinin karşılanamamasının petrol ürünlerinin fiyatlarındaki artışın nedenlerden biri olduğuna işaret etti. Aktürk şöyle konuştu:

"Pandemi sonrasında FED'in ve Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme politikalarıyla ham petrolün ve emtianın fiyatları yükseldi. Petrol ürünlerinin fiyatlarının artık petrol fiyatlarıyla etkisi kırıldı. Çünkü pandemide verimi düşük rafineriler kapatıldı. Artan taleplerden de ötürü günlük 6 milyon varil rafinel kapasite açığı var." Aktürk, bu durumun da benzin, motorin ve diğer ham petrol ürünlerinin fiyatlarının petrolden hızlı artmasına neden olduğunu ve benzinin yüzde 45 daha fazla arttığını aktardı.

AKARYAKIT FİYATLATLARININ AYNI HIZLA DÜŞMESİ MÜMKÜN MÜ?

Kasım ayına doğru fiyatlarda yeni denge kurulabileceğinin altını çizen Aktürk, Çin'in tekrar kapanmaya gittiğini anımsatarak, "Çin'in açılması talebi arttıracak. Hava yollarının da akaryakıt talepleri artıyor. FED, 2022 sonuna kadar gösterge faizini yüzde 3 ile üzerinde tutarsa ve varlık alımlarını radikal bir şekilde değiştirirse ham petrolün 2022 sonunda 75-80 dolar bandına düşeceğini öngörüyorum. Bu da ham petrol ürünlerinin fiyatlarının gevşemesine neden olur" dedi.

Petrol fiyatı çıktığı hızda düşer mi? - Resim : 2

'TÜRKİYE'DE DÖVİZ KURU ETKİSİ DE VAR'

Aktürk, Türkiye'deki petrol fiyatlarında uluslararası piyasalardaki faktörlerin yanı sıra döviz kurunun da etkili olduğunu vurguladı. Aktürk ayrıca, Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın parasal daralmaya gitmesi, petrol fiyatının 80 dolara düşmesi ve doların bu seviyede kalması halinde Türkiye'de bu yılın sonunda akaryakıtın 16-17 TL bandına inebileceğini dile getirdi. Aktürk, "Globalleşen dünyada artık her şey birbirine bağlı" diye konuştu.

BEKLENTİLER NE DURUMDA?

J.P. Morgan'ın mart ayında hazırladığı raporda, brent petrol fiyatının 2022'nin son çeyreğinde varil başına 95 doları göreceği kaydedilmişti. J.P. Morgan'ın 2022'nin üçüncü çeyreğine dair öngörüsü ise varil başına 105 dolar. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ise, bu yıl petrol taleplerinde yüzde 2 oranında büyüme olacağını öngörüyor.

Batı cephesinden Ukrayna'nın özellikle ülkenin doğusunda verebileceği tavizler konusunda açıklamalar yapılmaya başlandı. AB'nin en güçlü ülkelerinden Fransa'nın lideri Emmanuel Macron, mayıs ayı başında Zelenski'ye çağrıda bulunarak “Ukrayna, barış için toprak versin” demişti. Benzer bir soru ABD Başkanı Joe Biden'a da soruldu. “Ukrayna, barış için Rusya'ya toprak vermeli mi?” şeklindeki soruya Biden, "Barış için, Ukrayna'nın toprak konusunda taviz verip masaya oturması gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta Haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Marmara Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Emirhan Göral, "Ukrayna, Batı'nın dediklerinden etkilenecektir. Batı desteklemese zaten Rusya'ya karşı bu kadar ayakta duramazdı. Dolayısıyla Batı, Rusya'ya meylettikçe, Ukrayna toprak tavizini kabul etmek zorunda kalacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Web Özel

Benzin Brent Petrol